Pratite nas

Komentar

DOMAZET LOŠO: Zapad je, počevši od Francuske revolucije sebe doveo u ovo stanje

Objavljeno

na

domazet lošoCijela serija napada koja se događa po Francuskoj je vrlo znakovita, kazao je vojni strateg i admiral u mirovini Davor Domazet-Lošo za Direktno hr osvrnuvši se na tragičan događaj u Nici.

[ad id=”93788″]

“Znakovito je to da se napad dogodio na Dan pada Bastilje odnosno, na Dan Francuske revolucije. Ono što uvijek napominjem jest da je svo zlo Europe krenulo od te 1789. godine. Tada je krenula vrlo gruba francuska sekularizacija. Prije toga je Francuska bila vodeća sila svijeta na kršćansko katoličkom entitetu, nakon toga ona glavinja i više ni u Europi, a poglavito ne na svjetskoj geopolitičkoj razini, ne predstavlja nekog ozbiljnog čimbenika, iako se ona trudi to biti”, rekao je Domazet-Lošo.

Tvrdi kako je za sve događaja, pa i ovi u Nici, vrlo dvojbeno tko stoji iza njih.

“Može se pripisati ovakvom ili onakvom ISIL-u, islamskom terorizmu, ali podsjećam čitatelje na ne tako davno vrijeme kada je na grubi način, vrlo užasavajući način, ta ista Francuska ubijala građane Libije i način na koji je likvidirala Gaddafija. To je zastrašujuće. Sad cijeli svijet staje uz Francusku, i treba stati za svaki izgubljeni život ali ne smiju biti jedni vrijedniji od drugih”, kazao je admiral Lošo te dodao:

“Francuzi su na bestijalan način ubijali civile i predsjednika jedne države jer su bili dužni oni i Amerikanci 400 milijardi dolara. I dok oni tobože izvoze demokraciju i ljudska prava ujedno uništavaju na tisuće, dapače stotine tisuća civila i obitelji. Tada Zapadni svijet ne plače i ne lije nikakve suze. Prema tome, ta serija  koja se događa, vrlo je dvojbeno tko iza toga stoji, tko vuče te konce”, objasnio je admiral.

Kaže kako nije bitan izvršitelj.

“Izvršitelj se zna i nebitan je u priči. Uvijek treba polaziti od onoga tko ima koristi. Ako će se i dalje u Francuskoj produljivati mjere sigurnosti i izvanredno stanje i ako se to želi primijeniti na cijelu Europu, tada bih podsjetio sve da nakon što je bio atentat u Francuskoj dogodio se u Bruxellesu, hoće li sada slijediti negdje drugo u Europi? Hoće li cijela Europa biti pod nekim oblikom izvanrednog stanja?”.

Ističe kako je svođenje napada na islamski terorizam priča koja se pojednostavljuje.

“Dakle, ponavljam, vrlo je dvojbeno tko stoji iza ovih napada. Svesti na matricu da je to islamski terorizam je pojednostavljeno. Zapad je, počevši od Francuske revolucije sebe doveo u ovo stanje, a doveo je jer je to jedina civilizacija u povijesti čovječanstva koja proganja svoga vlastitoga Boga. A nositelj i stjegonoša toga je upravo Francuska od te revolucije”, rekao je i dodao:

“Ako će se slični scenariji događati diljem Europe onda je to nedvojbene da netko vuče konce kako bi Europi nametnuo trajno izvanredno stanje. Ta slobodna Europa sama će sebe staviti u zatvor. Taj koji je izvršio napad, kako god se zvao, on je najmanje bitan. I zato je još indikativnije da je izabran baš na Dan pada Bastilje, tamo ionako ništa nije niti bilo.

Ovo nema veze s onim što nam prikazuju”, rekao je vojni strateg Davor Domazet-Lošo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke – Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske.

Prije početka same sjednice Ivica Račan (SKH-SDP) predložio je amandman Vladimiru Šeksu, tada predsjedniku Ustavne komisije, a u kojemu je tražio da se Hrvatska proglasi suverenom i samostalnom državom te da se pokrene postupak razdruživanja, ali i da se istovremeno pokrene postupak udruživanja u novi savez jugoslavenskih republika.

Vladimir Šeks amandman je odbio uz obrazloženje da nakon 70 godina Hrvatska definitivno izlazi iz Jugoslavije i da narod ne namjerava sada ponovno ulaziti u novu.

Nakon toga, zastupnici SDP-a demonstrativno napuštaju Sabor, a i onaj dio koji je ostao glasovao je većinski protiv nezavisnosti Republike Hrvatske.

Kada su odluke napokon usvojene, tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan uskliknuo je: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život!”

Iz govora predsjednika Tuđmana:

“Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.”

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jan Ivanjek: Tvrtka Procor nas je kupovinom brazilskih Miragea spasila od dulje aktualizacije ove komične ponude

Objavljeno

na

Objavio

Stanoviti je trgovac oružjem pustio u medije priču kako je spreman HRZ-u isporučiti 12 borbenih aviona Mirage 2000 iz Brazila za svega 76 milijuna dolara.

U tu bi brojku ušao set alata i opreme, pričuvni dijelovi, obuka 5 pilota s po 35 sati naleta, a možda i obuka zemaljskog osoblja. Cijela eskadrila za cijenu manju od jednog Gripena.

Ali dublji uvid u ovu ponudu smjesta ruši ne toliko kulisu, koliko prozirnu papirnatu vrećicu obmane čija svrha teško da je išta više od aktualiziranja spomenutog trgovca u medijima.

Prvo, avioni koji se nude su prodani. Krajem svibnja, prije nepunih mjesec dana, Brazil je objavio kako je 9 od 12 aviona prodano francuskoj tvrtki Procor.

Cijena plaćena za tih 9 aviona? 452,000 dolara! Ni blizu 76 milijuna koliko naš trgovac traži. Inače, Brazil nikad nije svih 12 nudio na prodaju, već prvo 8, pa potom 11 .

To što se nudilo sada već tuđe vlasništvo nije jedini problem. Avioni su gotovo potpuno potrošili dodatnih 1,000 sati resursa koliko im je produljeno u Francuskoj prije isporuke prije gotovo 15 godina, a nisu ni u letnom stanju. A tvrdnja da se prvi remontirani primjerci mogu isporučiti već za 3-4 mjeseca nema nikakve temelje u stvarnosti.

Kada je iste te avione Brazil kupio 2005., Francuskoj je trebalo više od godine da ih počne isporučivati, a remontom im se životni vijek tada produljio za samo 1,000 sati.

Obuka od 35 sati po pilotu je krajnje nedovoljna, a čak i da se avionima mogu produljiti resursi, apsolutno nikakav sustav prihvata i eksploatacije potpuno nepoznatog borbenog aviona ne može se uspostaviti za par mjeseci.

„Brazilci“ su najstarija varijanta Miragea 2000, ali u ponudi je i modernizacija za dodatnih 140 milijuna dolara, navodno na najnoviji standard, što je 2000-5 Mk.2.

No i to je mutna priča: Indija svoje Mirage 2000 upravo modernizira na ovaj standard, po cijeni od 43 milijuna dolara po avionu, pa nema računice kako bi Hrvatska isto platila samo 11 milijuna po avionu.

Srećom, tvrtka Procor nas je kupovinom brazilskih Miragea spasila od dulje aktualizacije ove komične ponude, koja treba što prije biti zaboravljena. Čak se i MORH izjasnio da nije baš sve kako taj trgovac oružjem kaže, što je diplomatski rečeno da cijeli spin nema nikakve veze s istinom.

No ovo je dobar podsjetnik da Hrvatska mora što prije odvojiti svotu u rangu milijarde eura za sigurnu nabavu lovaca, jer novca neosporno ima kad ga se bez štete po proračun može trpati u Uljanik.

A ozbiljni iznosi će nas osloboditi i eventualnih budućih lešinarskih pokušaja uvaljivanja krame, jer idući bi put mogli slušati bajke o nepostojećim F-16 Block 50 iz pustinje AMARG-a, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari