Pratite nas

BiH

DOMINACIJA HDZ BIH: U BiH u nedjelju lokalni izbori

Objavljeno

na

U Bosni i Hercegovini u nedjelju će biti provedeni lokalni izbori na kojima će nešto više od 3,2 milijuna registriranih glasača imati priliku birati nove sastave općinskih i gradskih vijeća te načelnike općina i gradonačelnike u 141 lokalnoj zajednici uključujući distrikt Brčko.

Izbora ponovno neće biti održani jedino u Mostaru, gdje se bošnjačke i hrvatske političke stranke godinama bez rezultata pokušavaju dogovoriti kako usvojiti novi gradski statut koji bi bio sukladan ustavu.

Na nedjeljnim izborima birat će se ukupno 3136 općinskih vijećnika, 131 načelnik općine i deset gradonačelnika.

Kako je to u BiH redovito slučaj, i na ovogodišnjim izborima sudjeluje ogroman broj stranaka, potpuno nesrazmjeran stvarnom utjecaju kojega imaju u političkom životu te zemlje.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) potvrdilo je pravo na sudjelovanje na izborima za više od stotinu političkih stranaka.

Na ovogodišnjim izborima sudjeluje 451 “politički subjekt”, od čega su točno 102 političke stranke, 103 koalicije i više od 130 neovisnih kandidata.

Na izbornim listama tako su se našla imena ukupno 30445 kandidata.

Njih 418 žele postati općinski načelnici ili gradonačelnici, dok su ostali kandidati za općinska vijeća i gradske te skupštinu distrikta Brčko.

Predizborne ankete i analize ukazuju kako će se, unatoč ogromnom broju prijavljenih stranaka i njihovih kandidata, prava borba voditi tek između njih desetak koje su istodobno okupljene u različite koalicije.

U hrvatskim općinama prolazi HDZ, unutar RS borba vlasti i oporbe

U općinama s hrvatskom većinom očekuje se uvjerljiva pobjeda HDZ BiH, kojemu je glavna konkurencija HDZ 1990. iako te stranke u nekim općinama, primjerice na teritoriju Republike Srpske, nastupaju zajedno ne bi li osigurale kakvu-takvu zastupljenost Hrvata koji su apsolutna manjina u tim područjima.

Unutar RS-a očekuje se novo odmjeravanje snaga između bloka predvođenog Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i onoga okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS). Prvi blok je nakon općih izbora 2014. godine uspio zadržati vlast na entitetskoj razini, a drugi preuzeti sudjelovanje u vlasti na razini države.

Nedjeljni izbori će pokazati kakav je sada omjer snaga među njima i koliko je referendum što ga je Dodikova vlast provela 25. rujna, prkoseći odlukama Ustavnog suda BiH, doprinio jačanju njene popularnosti i utjecaja među biračima.

SDS-ov blok ima velike ambicije preuzeti od Dodika vlast nad Banjom Lukom, dok SNSD na meti ima gradove poput Doboja, Bijeljine i Trebinja koji su sadašnja uporišta entitetske oporbe.

Najveća je novost među bošnjačkim političkim strankama, u usporedbi s ranijim izborima, koaliranje između Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića i Saveza za bolju budućnost (SBB), Fahrudina Radončića, koji su 2014. godine bili ogorčeni politički suparnici.

Izetbegovićeva i Radončićeva stranka nastupaju sa zajedničkim kandidatima za općinske načelnike, a obvezale su se na suradnju u općinskim vijećima. Ne kriju kako im je cilj preuzeti vlast u gradovima poput Tuzle, gdje je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) neprekidno na vlasti od 1991.

Razjedinjena ljevica

Ljevica ovogodišnje lokalne izbore u BiH dočekuje potpuno razjedinjena pa se procjenjuje kako će to imati vidljivog odraza na njihove birače, uglavnom razočarane svađama lidera tih stranaka. Nakon raskola u SDP-u koji je doveo do formiranja Demokratske fronte (DF), na čijem je čelu Željko Komšić, i ta se stranka podijelila pa je dio nezadovoljnika osnovao stranku koja se zove Građanski savez (GS), koju vodi bivši Komšićev suradnik Reuf Bajrović i koja će se ove godine po prvi puta okušati na izborima.

Te tri stranke, kao i Naša stranka (NS), koja također pripada lijevom političkom spektru, odlučile su istaknuti svaka svog kandidata za načelnika u sarajevskoj općini Centar, u kojoj je SDP na vlasti više od dvanaest godina, dok blok SDS-SBB i tu nastupa jedinstveno.

Ta je općina važna na simboličkoj razini jer je jedna od rijetkih sredina unutar teritorija s bošnjačkom većinom u kojoj je nakon rata očuvan multietnički duh.

Koalicija nevladinih udruga “Pod lupom”, koja se sprema nadzirati tijek izbora po uzoru na hrvatski GONG, objavila je izvješće o sadržaju predizborne kampanje, u kojemu je istaknuto kako je ona uglavnom bila prljava te kako se nisu birale riječi i uvrede na račun političkih protivnika.

“Primijetili smo i dokumentirali dvanaest slučajeva govora mržnje ili nepotrebnog podizanja tenzija”, kazao je Dario Jovanović, jedan od voditelja koalicije.

U analizi predizbornih skupova i medijskog predstavljanja stranaka i kandidata konstatirano je kako je kampanja uglavnom vođena na izazivanju osjećaja straha među biračima, a ta se manipulacija obično svodila na inzistiranje na etnonacionalnim podjelama, dok su pitanja kojima se doista bave općinske vlasti ostala zapostavljena.

Biračka mjesta u nedjelju otvaraju se u 7, a glasovanje traje do 19 sati, nakon čega počinje postupna objava rezultata.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

BiH će biti blokirana ako se ne provede odluka Ustavnog suda

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće Europe u ponedjeljak će razmatrati prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini koji je načinjen na temelju izvješća Monitoring tima koje puno realnije oslikava stanje u ovoj zemlji nego što su to izvješća drugih institucija, od međunarodne uprave, do pojedinih veleposlanstava i misija, piše Večernji list BiH.

Najprije je Monitoring tim posve ispravno zaključio kako politička vodstva triju naroda imaju posve različit pogled na budućnost zemlje.

Tako se tvrdi kako bošnjačke stranke BiH vide kao centraliziranu s dominacijom najbrojnijeg naroda, srpske stranke, ponajprije SNSD, zagovaraju odcjepljenje entiteta od BiH, dok pak od 2013. godine hrvatske stranke sve glasnije zagovaraju uspostavu hrvatskog entiteta.

Ovako slojevita analiza Monitoring tima, s jasno seciranim stanjem, međutim, ne navodi se u završnom dokumentu prijedloga rezolucije, ali se poziva, prije svega, na provedbu brojnih presuda, od Ustavnoga suda BiH do Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Krši se Europska konvencija

Skupština smatra kako se hitno mora provesti odluku Ustavnog suda od 1. prosinca 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (takozvani predmet “Ljubić”) prije sljedećih općih izbora u 2018. godini, ako se to ne dogodi, postoji ozbiljan rizik da će biti blokirano formiranje vlasti, kako na razini Federacije BiH tako i na državnoj razini – navodi se u prijedlogu rezolucije i poziva vlasti Bosne i Hercegovine da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano uz izborni sustav grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na jednak način govori se i o presudi “Sejdić i Finci” koja nije provedena gotovo devet godina. 
- Skupština primjećuje da su izbori u 2014. godini drugi put održani pod ustavnopravnim okvirom kojim se krši Europska konvencija o ljudskim pravima (ETS br. 5) nakon presude iz 2009. godine u predmetu “Sejdić i Finci”, da ponovimo, samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci se mogu kandidirati za državno Predsjedništvo ili biti izabrani/imenovani u Dom naroda PS BiH.

Do sada nije usvojen ni jedan amandman na Ustav kojim bi se riješilo to temeljno pitanje. Skupština još jednom poziva političke aktere da preuzmu odgovornost i usvoje nužne izmjene Ustava i Izbornog zakona najkasnije u roku od šest mjeseci prije sljedećih općih izbora u listopadu 2018. godine.

Obveza boravišta vezana uz izbor tročlanoga Predsjedništva države također treba biti ukinuta u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Pilav” – stoji u prijedlogu zaključka.

Problematično Vijeće

Europe smatra prijepornim i što Mostar nema mogućnost izabrati demokratske vlasti.

Za Skupštinu je krajnje problematično što vlasti ne uspijevaju smoći političke volje okončati situaciju u kojoj već više od osam godina građani Mostara ne mogu iskoristiti svoje pravo izabrati svoje predstavnike u Gradsko vijeće – također stoji u prijedlogu dokumenta.

Dokumentom se inzistira na ukidanju smrtne kazne u RS-u, primjeni konstitutivnosti Srba u četiri županije i općenito jačanju pravne države

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Presjednica poručila Hrvatima u BiH: Hrvatska je uz vas

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u četvrtak kako je odlučila u tišini pokloniti se žrtvama ratnih zločina u Ahmićima i Križančevu selu u središnjoj Bosni jer je to, po njezinu sudu, najbolji način da se oda počast nedužno stradalima.

“Vrlo sam zadovoljna posjetom, mislim da smo u Sarajevu imali dobre, kvalitetne, iznimno otvorene razgovore i moramo nastaviti razgovarati, jer dijalog je jedini način kako se mogu riješiti bilo kakva otvorena pitanja i staviti naglasak na dobru stranu odnosa između dviju država koje su toliko orijentirane jedna na drugu”, rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

“Želja mi je bila saznati kako se danas živi u srednjoj Bosni i priče o napretku BiH. Vidi se napredak, ali osjetno je da ovi krajevi, kao i cijela BiH, kao i sama RH, pate od depopulacije, odlaska napose mladih ljudi. Na nama je da se stvore nova radna mjesta, da se stvore socijalni uvjeti koji su potrebni da bi ljudi ostajali ovdje, osjećali optimizam i povjerenje i da bi svoju budućnost vidjeli upravo ovdje”.

“Posjetila sam Ahmiće i Križančevo Selo. Na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini, odati počast žrtvama i razmišljati o prošlosti, ali i o budućnosti dobrih odnosa, ne samo s BiH”, rekla je predsjednica.

Hrvatima u BiH je poručila: “Hrvatska je uz vas.”

“Drago mi je da se ulaže u mnoge projekte i da će tih sredstava biti što je moguće više, to je najbolji način da se pomogne ovim ljudima da ostanu ovdje. Na taj način držim i da promičemo prijateljstvo između RH i BiH, između hrvatskog naroda i svih ostalih”, rekla je predsjednica.

“Jamac opstojnosti je sveukupno stanje, ali uz gospodarske reforme nužno je provesti i političke, koji će hrvatskom narodu omogućiti pravne mogućnosti.

Predstoji jedan prilično dugačak i naporan put u članstvo Europske unije, koji se na početku ne čini tako lakim, jer posljedice reformi u početku znaju biti pomalo i negativne, posebno za gospodarstvo i stanovništvo, ali pozitivne se osjete tek kasnije.

Ulazak BiH u članstvo EU jedan od čimbenika koji će pridonijeti ostanku Hrvata i njihovom opstanku ovdje u BiH. Dobit ćemo forum u kojem ćemo moći razgovarati o otvorenim pitanjima prije nego što oni prerastu u probleme”, rekla je Grabar Kitarović.

Na večeri je nastavljen prijateljski razgovor oko toga kako dalje s nekim otvorenim pitanjima. “Važno je da ne šaljemo jedni drugima poruke preko medija, nego da iskreno jedni s drugima razgovaramo”, rekla je predsjednica.

“Pelješki most nije nešto što je usmjereno protiv BiH, on će pomoći BiH i rasteretiti Neum, jer ne želimo da bude tranzitni centar, nego prelijepo turističko mjesto, kakvo jest”, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica je nakon posjeta Vitezu otputovala u Žepče, Usoru i Derventu. U Derventi će se oko 17.30 sati sastati s predstavnicima HKD-a Napredak i razgovarati o položaju Hrvata u Entitetu RS

Kolinda Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Križančeva sela i Ahmića

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari