Connect with us

Komentar

Domoljub u ‘katastrofalki’

Published

on

Mister Kontradikcija, također poznat pod kodnim imenom Zoran Milanović, inače Predsjednik 12. Vlade RH, a ne premijer kako se voli prekrstiti; naime, on je predsjednik vlade, a ne najiskusniji ministar kabineta, ponovno si je dao truda. U razmaku od samo par dana uspio je izreći dvije tvrdnje: „Mi nismo nacija žice i ograde. Mi smo otvorena nacija vjetra i mora.“ i “Ne dovodite ljude na Prevlaku, tamo neće moći ući u Hrvatsku.”, piše Kristijan Krkač/konceptualna-kirurgija

[ad id=”68099″]

Prvo, kako misli spriječiti ulazak izbjeglica ako ne žicom i ogradom, jer policajaca je premalo, a vojnici, gle čuda, neznaju čuvati granicu (snimke s prelijepih obala pitoresknih njemačkih, pardon grčkih otočića mogle bi biti ilustrativne)? Drugo, zašto u Slavoniju smiju, a u Dalmaciju ne? Zasigurno nije želio reći kako je slavonski turist manje vrijedan od dalmatinskog? Ili možda jest? Treće, što bi moglo značiti „nacija vjetra i mora“ osim ako se ne misli na hladan sjeverac i ostatke negdašnjeg Panonskog mora u Slavoniji i na nepregledne plodne ravnice Prevlake kojoj masline bura vije? Četvrto, a kao što je rečeno i prije (vidi poveznicu), na koncu će proturječnim djelima, identičnima onima V. Orbána, izazvati omniprezentnu zbunjenost biračkog tijela, kakvu je prije godinu dana u istoj situaciji izazvao njegov negdašnji prijatelj Josipović svojim govorom o ustavnim promjenama.

Jedina stvar koja nije zbunjujuća i identična je svim izjavama Zorana Milanovića jest ni manje ni više nego njegova čudnovata jakna. Za ovu priliku nazovimo ju katastrofalka.

Katastrofalka je trunčicu premalena nadri-športska jakna, dizajna koji je prezren čak i u Dubravi, a kamoli na Črnomercu, a koju su visoki i vrlo neuspješni službenici RH dužni nositi u katastrofalnim situacijama, e kako bi ostavili dojam vrlo fit, pokretnog i poduzetnog čovjeka koji nešto radi, pri čemu jedino što zaista ostavljaju je dojam čovjeka kojeg su prekinuli u ozbiljnom treningu kako bi rješavao tamo neke nevažne poteškoćice.

Prva ovogodišnja nevažna sitnica je stvaranje Slavonske Arabije (ili ipak samo Slavonske Sirije). Novi, slavonski arabijci uz pomoć domoljuba u katastrofalki konačno će se nastaniti i inkulturirati kad se počnu prežderavati svinjetinom i pjevati bećarce tipa „Oj Zoki zašto nećeš s Karamarkom! Oj Zoki zašto nećeš s Karamarkom! Evo ti plesa u pupku sa čvarkom! Evo ti plesa u pupku sa čvarkom!“. Uskoro se očekuje njegovo pojavljivanje u južnom kraku nove regije koji provizorno možemo nazvati Dalmatinska Arabija. Tamo se pak inkulturacija očekuje uz klapske tonove i poznate tekstove dalmatinskih arabijaca tipa: „Svinja je nezaklana. Nema nikog da je kolje.“ ili „Čvarci, čvarciiii. Čvarci, čvarciiii. Ooooo čvarciii.“.

Sad, nakon što je HDZ oslobođen kolektivne krivnje, krajnje je vrijeme da se domoljub u katastrofalki, u svom mahnitom koaliranju sa svima koji donose pa iako i par glasova, ohrabri za veliku koaliciju SDP-a, ili onih koji su napravili ništa s onima koji se to tek spremaju napraviti, ili HDZ-om koji krije gospodarski program kao zmija noge (točnije u izboru da ništa ne otkriju i da stave cijeli program na stol, što bi oboje bilo podjednako opravdano, odlučili su se za otkrivanje natuknica koje bi ad hoc izmislila najnenadarenija miss svijeta pri letimičnom pogledu na gospodarsko stanje RH). Domoljubu će ovdje zasigurno pomoći baš katastrofalka s opskurnim, ali elegantnim detaljčićem, fluorescentnom podstavom koja svima koji ju zamijete nježno i blagotvorno urliče, kako je to lijepo rekao jedan od najupečatljivijih predizbornih slogana u Hrvatskoj ikad – „Strepite!“.

Istina, mi smo zaista nacija vjetra i mora, ali jedino more koje je ovdje evidentno kako bi to kazao možda zaboravljeni Mister Evidentno, kojem smo se rugali, a sad nam nedostaje u ovom nogometnom jadu i bijedi, je ono Panonsko kojeg nema i ona voda koju ne drži kako niti vlast, tako ni oporba, a jedini vjetar niti je bura, ni hladan sjeverac, nego prije propuh u glavama, koje bi bilo najbolje, nakon podrobnog motrenja i ekspertize stručnjaka, smjestiti u jednu drugu vrstu prostora kojeg si prirodno zamišljamo ograđenim žicom kako za njihovo tako i za naše dobro, a u kojima u Hrvatskoj redovito borave i ljudi kojima tamo zasigurno nije mjesto.

Vrijeme je da naš Tolstojevski (anonimni autor izgubljenog djela „Idiot u ratu i idiot u miru“), zaogrnut katastrofalkom kao Tito šinjelom, počne vježbati možda zaboravljen poklič kojim bi mogao na Prevlaci pozdraviti izbjeglice – „No pasaran! Hrvatska je zemlja žice i ograde, a ne vjetra i mora!“ što je ujedno i prigodan odgovor svima koji očekuju glasove nacije na lijepim našim izbjegličkim parlamentarnim izborima ljeta Gospodnjeg 2015.

Kristijan Krkač/konceptualna-kirurgija

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari