Connect with us

Politika

Domovinski pokret: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ustav kaže da vlast proizlazi iz naroda, a ne iz Stožera, poručili su su u nedjelju iz Domovinskog pokreta (DP), ističući da se “nasilnim” uvođenjem covid potvrda i testiranja za ulazak u Sabor opasno zadire u osnovne ljudske i političke slobode.

“Najavu nasilnog uvođenja tzv. Covid potvrda i testiranja u Hrvatski sabor, od strane paradržavnog tijela nazvanog Stožer, Domovinski pokret smatra poništenjem volje naroda iskazane na izborima i do sada najopasnijim zadiranjem u osnovne ljudske i političke slobode, građanska prava i najznačajnije vrijednosti hrvatske parlamentarne demokracije”, stoji u priopćenju.

Iz DP-a ističu kako odluke Nacionalnog stožera nikako ne mogu biti iznad hrvatskih zakona, a posebno ne Ustava, da nikakav stožer sebi ne može uzeti za pravo poništiti volju građana iskazanu na izborima.

O ulasku u Sabor odlučuju birači, a ne dvije ili tri doze cjepiva

“O tome tko može biti zastupnik u Hrvatskom saboru i predstavljati birače ne može odlučivati ad hoc postavljeno paradržavno tijelo. U Republici Hrvatskoj o ulasku u Sabor još uvijek odlučuju glasovi birača, a ne dvije ili tri doze nekog cjepiva”, naglašavaju.

Osim što, kako kažu, upozoravaju na spomenutu covid mjeru kao opasan presedan koji se najavljuje za 15. studenoga, slučajno ili ne – baš tri dana pred povijesnu vukovarsku obljetnicu, osuđuju i svaki oblik segregacije  građana po bilo kojoj osnovi, pa tako i po tome je li netko cijepljen ili ne.

“Unatoč medijskoj buci i cenzuri, nepobitna je činjenica da virus šire i cijepljeni i necijepljeni. Dakle, to ne može biti argument kojim Stožer nastoji poništiti volju građana”, navode u DP-u.

Relevantna istraživanja dovode u pitanje efikasnost cjepiva

Ističu da relevantna istraživanja dovode u pitanje efikasnost cjepiva, da to potvrđuju i brojke novozaraženih. “Ne tvrdimo da cjepivo pomaže ili ne, ali zašto oni koji ga prisilno nameću nisu spremni osobno i vlastoručnim potpisom, prihvatiti odgovornost u slučaju možebitnih nuspojava”, pitaju se.

Od predsjednika države, crkvenih velikodostojnika i svih saborskih zastupnika, bez obzira na svjetonazor i ideološke podjele, očekuju da se suprotstave “nasilnom aktu koji nam se sprema”.

“Oni koji padnu na tom ispitu, moraju biti svjesni da time snose svoj dio povijesne odgovornosti u poništenju temeljnih vrijednosti na kojima je uspostavljena moderna i demokratska Hrvatska. Stožer sutra i njima može zabraniti ulazak na Pantovčak ili Kaptol, a ako padne Hrvatski sabor, past će i sve druge nacionalne institucije”, zaključuju u DP-u. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari