Connect with us

Vijesti

Domovinski pokret traži ponovno brojanje potpisa referendumskih inicijativa

Objavljeno

-

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro zatražio je u četvrtak ponovno prebrojavanje potpisa koje je za referendum prikupila Građanska inicijativa (GI) Narod odlučuje, izrazivši sumnju u ispravnost prebrojanih potpisa zbog kompromitiranosti osoba koje su ih brojale.

U svom političkom djelovanju naglašavam potrebu implementacije onog dijela Ustava koji pretpostavlja da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu i želimo pokazati da narod ima svoje predstavnike u Hrvatskom saboru, kazao je Škoro na konferenciji za novinare.

“Devijacijama i političkim bravurama, ne samo političara nego i stručnjaka, došli smo do situacije da velike stranke imaju tehnologiju osvajanja vlasti i vladanja i s nekih 600.000 glasova. Može se uz podršku izbornog zakona, koji je upitne ustavnosti, vladati ovom zemljom tako da je malo tko u njoj zadovoljan”, rekao je Škoro.

Stoga još jednom želimo skrenuti pozornost na činjenicu da je GI Narod odlučuje skupila preko 800.000 potpisa i dajemo im podršku u njihovoj želji da se ponovno prebroje potpisi, uz nazočnost predstavnika inicijative, kazao je.

Uporište za to nalaze u činjenici da je dvoje ljudi, Terezija Marić i bivši ministar Lovro Kuščević, koji su brojali te glasove bez njihove nazočnosti trenutačno pod vrlo ozbiljnim istražnim radnjama, pojasnio je, naglasivši da je dio prikupljenih potpisa nestao na ‘dugačkom putu’ između Sabora i Vlade, a dio proglašen nečitljivim.

Zato inicijativi Narod odlučuje treba dati podršku i još jednom vidjeti što se dogodilo s tom referendumskom inicijativom, smatra Škoro, jer, pojašnjava, prikupljene potpise brojali su ljudi upitnog kredibiliteta pa treba vidjeti može li u ovoj zemlji narod potaknuti bilo koju inicijativu, a da ga se posluša.

Peternel: Volju građana ne smije se zanemarivati

Igor Peternel ocijenio je da je u skladu s postojećim okolnostima razumno tražiti ponovno prebrojavanje potpisa jer je riječ o volji građana koju se ne smije zanemarivati te posebno zbog činjenice da je u pitanju prevažna tema – izborni zakon. Dodao je da je čak i GONG jasno iskazao stav da se potpisi netransparentno broje i da ni njima nije omogućen nadzor nad kontrolom potpisa.

Nema sumnje da je ta procedura bila netransparentna, nimalo u skladu s demokratskim standardima 21. stoljeća i da se išlo pogodovati dvjema velikim strankama, HDZ-u i SDP-u, da se zadrži njihov način izbornog zakonodavstva, zaključio je Peternel.

Škoro je ponovio da su glasove brojale osobe upitna kredibiliteta, ali da neće pokretati nikakav kazneni postupak nego bi ponovno prebrojavanje glasova bio prvi korak u uvažavanju činjenice da narod nešto želi. Mi ne optužujemo nikoga, mi smo stranka koja daje punu podršku inicijativi koja traži vrlo legitimno ponovno brojanje potpisa i ne vidimo u čemu je problem, osim ako su uništili potpise, ustvrdio je čelnik Domovinskog pokreta.

Nemojte nam imputirati da je netko počinio ovo ili ono, samo konstatiramo činjenicu da su potpisi prikupljeni, da su ih brojale uistinu kompromitirane osobe sklone određenim radnjama koje nisu sukladne zakonu i činjenicu da je dio potpisa nestao. Elementarna pristojnost i minimum zakonski je da se onima koji prikupe potpise omogući prisutnost pri brojanju potpisa, poručio je Škoro, pozvavši HDZ i SDSS da do idućih izbora promijene izborni zakon kako bi pokazali obećanu transparentnost.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas