Pratite nas

Donosimo pravu izjavu Don Damira Stojića o silovanim ženama i pravu nerođenog djeteta

Objavljeno

na

“Apsolutno ne tvrdim da žena ne može zatrudnjeti u silovanju. To ne tvrdim, ne vjerujem i ne mislim. Postotak trudnoća kod silovanja iznimno je nizak zbog više medicinskih razloga, ali do trudnoća dolazi.

Mogu nabrojiti osobe koje su plod silovanja. Poznati američki pastor i političar, Jesse Jackson, zatim sadašnja Miss Pennsylvanije, Valerie Gatto. Osobno poznajem jednog istaknutog Hrvata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njegova je baka silovana, njegova majka je plod silovanja,a on danas svjedoči o tome kako svaki čovjek ima pravo na život, čak i kad je začet u uvijetima nasilja i kršenja slobode druge osobe, baš kao što je to bio slučaj sa njegovom bakom.”, izjavio je na narod.hr don Damir Stojić, studentski kapelan, povodom njegovih izjava tijekom rasprave o pravu na život koja je održana u studentskom domu “Stjepan Radić” u Zagrebu.

“Silovanje je strašan zločin. Izraz agresije i mržnje. Ono ima za cilj poniziti i povrijediti ženu. Silovatelj uvijek treba biti kažnjen najstrožom kaznom. Jer je narušio slobodu i fizički integritet osobe koju je silovao. Silovanje je strašna stvarnost kojoj su žene širom svijeta izložene svaki dan. Osobito u ratnim zonama. Znamo da je tijekom rata protiv Hrvatske i rata u Bosni i Hercegovini srpska vojska silovanje koristila kao sredstvo etničkog čišćenja – silovane su žene zato što su Hrvatice ili zato štu su Bošnjakinje. Znamo da je za silovanja na području Vukovara uhićen samo jedan počinitelj, iako je hrvatska javnost imala priliku čuti brojna, strašna svjedočenja silovanih žena. Kod svakog silovanja žena je žrtva. Ali žrtva je i njezino, tim činom začeto dijete. Ono, baš kao i silovana žena, nije za ništa krivo”, rekao je don Damir Stojić i dodao kako je Katolička crkva uvijek na strani života i ljubavi. Pa i u takvim, za ženu, iznimno teškim okolnostima.

“Jedna strašna nepravda, silovanje, ne može se nikako opravdati novom nepravdom – oduzimanjem života nedužnom djetetu. Također, ne samo ljudski, već i biblijski i teološki gledano, u toj užasnoj tragediji silovanja, Bog može učiniti nešto dobro, a novi život, novi čovjek, uvijek predstavlja dobro. Živi dokaz toga su muškarci i žene, koji danas žive, koje su njihove majke, unatoč strahotama silovanja, prihvatile sa ljubavlju, rodile i ili same odgojile ili dale na posvajanje”, smatra don Damir Stojić.

Na pitanje narod.hr-a o tome zašto je tek danas, četiri dana nakon njegove tribine, došlo do medijske pozornosti usmjerene na njegove izjave o pobačaju, silovanim ženama i pravu na život, Stojić je odgovorio: “Dio medija u Hrvatskoj stalno napada i diskreditira svoje neistomišljenike. Pri tom sprečavaju objektivnu i znanstvenu raspravu o tome kad počinje ljudski život i je li ono što žena devet mjeseci nosi u svom tijelu čovjek ili ne. Ako jest čovjek, tko mu ima pravo oduzeti život? Isto tako, strašno je kako neki zagovaratelji pobačaja koji su izgradili cijelu industriju i zarađuju milijune dolara na na abortiranju nerođene djece zloupotrebljavaju tragediju silovanih žena kako bi promicali pobačaj. Oni koji smatraju da je pravo žene prekinuti život djeteta koje nosi u svojoj utrobi, zloupotrebljavaju jednu iznimno složenu i bolnu situaciju u kojoj je žena začela dijete protiv svoje volje, da dokažu kako žena uvijek, u svim životnim okolnostima, ima pravo prekinuti život svog djeteta. Tako žrtva silovanja još jednom postaje žrtva – ovaj puta žrtva propagande koja ima za cilj oduzeti ljudskost njezinom djetetu, baš kao što je silovatelj njoj, silovanoj ženi, želio oduzeti njezino ljudsko dostojanstvo”.

Na pitanje narod.hr-a ima li svako ljudsko biće pravo da bude rođeno i pravo na život, don Stojić je odgovorio: “Nadam se, nakon svega ovoga, da će se konačno otvoriti javna rasprava o pravu nerođenih i njihovu pravu na život. Kvaliteta i moralnost društva mjere se po načinu na koji se jedno društvo odnosi prema najslabijima i najnezaštićenijima. U ovom trenutku najslabiji u našem društvu jesu oni bez glasa, a to su nerođena djeca. Bez obzira na to kako su oni nastali, imaju pravo na život, a mi koji imamo glas, moramo govoriti u njihovo ime, moramo ih štititi. Katolička Crkva je uvijek na strani najslabijih”. Izvor: narod.hr

VIDEO: Don Stojić užasnut Munižabinim ponašanjem: ‘Takvom načinu nema mjesta na javnoj televiziji’

U razgovoru s uredništvom portala dnevno.hr Stojić je komentirao svoje gostovanje u Dnevniku 3 HRT-a.

– Imam dojam da novinarki nije bilo stalo do istine već do njene ideologije. Ovdje je glavna tema ima li začeto dijete pravo na život. Posebno sam zgrožen načinom na koji je odjavila emisiju. Mislim da takvom načinu nema mjesta na javnoj televiziji.

No, kako mu Munižaba nije ostavila prostora za odgovor, Stojić odgovara ovim putem, naglašavajući kako mu je žao da to nije mogao učiniti na televiziji.

– Slažem se da je Hrvatska sekularna država, ali humanost jedne takve države se vidi u načinu na koji se odnosi prema najmarginalnijim i najugroženijim skupinama. Danas u Hrvatskoj u tu skupinu spadaju nerođena djeca. Ovo nije vjersko pitanje, ovo je pitanje ljudskih prava. Volio bih kada bi naša hrvatska sekularna država ispoštovala i štitila ljudska prava nerođene djece. I da bez diskriminacije, na temelju toga jesu li željeni ili neželjeni i načina na koji su začeti, sva ljudska bića imaju pravo na život. Mislim da su to sekularne vrednote – zaključuje don Stojić.

Podsjetimo, Munižaba je nedavno “smijenjena” iz Dnevnika nakon montažerske greške tijekom intervjua sa ministrom Gordanom Marasom. I dok su gledatelje držali u dojmu da je riječ o intervjuu uživo, ispostavilo se da je snimljen prije emisije.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Pupovac HDZ-ovcima u Saboru: “Moju ruku više nećete imati!”

Objavljeno

na

Objavio

Rasprava o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek izazvao je u četvrtak buru u sabornici.

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić poručio je da će njihov izbor “biti dokaz kako je HDZ-u stalo samo do lopovluka i kriminala”, a SDSS-ov Milorad Pupovac je najavio da ‘njegovu ruku neće dobiti’.

Stazić: Nema kandidata oporbe

Stazić je zamjerio što među kandidatima nema niti jednog kandidata oporbe, a za bivši NO, smijenjen u srpnju, kazao je da su smijenjeni jer su konstatirali da se na HRT-u “poslovalo kriminalno, lopovski i netransparentno te o tome izvijestili Sabor”.

“HRT nema NO od 14. srpnja 2017. Znači HRT posluje bez nadzora, a neće ni dalje imati jer su svi kandidati predloženi od strane parlamentarne većine. Dosad je bila praksa da se jedan član bira na prijedlog parlanmtarne manjine no ta se praksa sada iz nepoznatih razloga prekida”, istaknuo je Stazić. To se, uvjeren je, radi zato da na HRT-u mogu raditi što hoće i imaju “pokriće za nered, javašluk, a možda i kriminal”.

“HDZ želi ova četiri kadidata da se nabavljaju emisije ‘kako se kuha kokoš’ i to se plaća HDZ-ovim podobnicima'”, poručio je Stazić.

“SDP zbog svojih unutarnjih problema i slinica se nije bio u stanju dogovoriti oko tog člana NO, a ovako prozivati je krajnje nekorektno”, uzvratio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker.

Predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je kako je Odbor 32 dana čekao da predstavnici opozicije daju svog kandidata pa su zbog toga odgađali sjednicu.

Mikulić: Odbor je 32 čekao oporbu da dade kandidata

“Kandidate su poslali dva dana nakon sjednice Odbora”, zamjerio je Mikulić. Stazićev nastup nazvao je teatralnim i poručio mu da se prisjeti kako je HRT poslovao u vrijeme Gorana Radmana, kojeg je postavio SDP, prozivajući ga za kriminal i nepotizam.

“Kriminala i nepotizma je bilo i u doba HDZ-a i SDP-a. I jedan i drugi ste u pravu. Želim izraziti radost što ste Hrvatskoj javnosti otvorili oči”, poručio im je Ivan Pernar (Živi zid).

Nikola Grmoja (Most) pozvao je i jedne i druge da priznaju da su odgovorni za situaciju u kojoj je HRT te da se nađe rješenje kako popraviti nastalu štetu.

“HDZ-ovci optužuju Radmana, a SDP optužuje HRT jer je javni servis pretvoren u partijsku televiziju. I jedni i drugi ste u pravu! Kad je HDZ na vlasti imamo partijsku televiziju HDZ-a, a kad je SDP, imamo SDP-ovu partijsku televiziju”, rekao je i Grmoja.

“Vi iz Mosta ste svojevremeno inzistirali da imate zamjenika ravnatelja i lobirali da određena osoba mora biti zamjenik ravnatelja, a kažete da su HDZ i SDP nešto radili. I vi ste u tome bili!”, odgovorio je Mikulić.

Hrvoje Zekanović (Hrast) pitao je zašto HDZ ne bi postavio ljude koji su prikladni za Nadzorni odbor. Lijepo vam je bilo rečeno zašto se osoba za koju se zauzimate ne može prihvati, ali vama je inat bio draži od činjenice da imate svog čovjeka u NO HRT-a, poručio je oporbenim kolegama.

Pupovac: Moju ruku više neće imati

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izrazio je zabrinutost zbog stanja na HRT-u te naglasio da oni “kao dio vladajuće koalicije nisu u tome sudjelovali ni konzultativno ni nekonzultativno”.

“A doprinjeti tome da se dođe do stanja da se drži nekrolog HRT-u nećemo, jer nam naš moralni osjećaj to ne dopušta”, poručio je Pupovac dodajući: “Moju ruku više neće imati”.

“Ispričavam se kolegama koalicijskim partnerima, ali prema svemu što znamo je da je stanje na HRT-u takvo da ne znamo ni tko je tko, a da se dobiva izvješće o HRT-u s tri godina zakašnjenja je nedopustivo”, rekao je Pupovac.

“Jedan od predloženih Eduard Kunštek je i član DSV-a u koji nije ušao kao državni dužnosnik no DSV je tijelo državne vlasti i nije prilično da ulazi u NO HRT”, zamjerio je Stazić najavljujući kako će tražiti mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

Pernar Dodigu: Najobičniji ste lutak!

Višesatna rasprava o novom NO HRT-a bila je vrlo dinamična, pa je na trenutke znalo ‘zaiskriti’ među zastupnicima. Ocjena Gorana Dodiga (HDS) da bi bilo bolje da se neke saborske sjednice ne prenose jer su “mamac” za nastupe koji nemaju veze sa Saborom, zasmetala je Pernaru (ŽZ), koji mu je uzvratio da je “najobičniji lutak, koji nema mišljenje o ničemu, te samo petkom diže ruku kako mu kažu iz HDZ-a”.

Pernaru je predsjedavajući Milijan Brkić izrekao opomenu, primijetivši pritom kako i u njegovu Klubu glasuju unisono, pa bi se moglo govoriti da su lutci.

NO HRT-a ima pet članova, četiri bira Sabor, petog HRT-ovi zaposlenici. Članovi NO biraju se većinom glasova svih zastupnika.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari