Connect with us

Donosimo pravu izjavu Don Damira Stojića o silovanim ženama i pravu nerođenog djeteta

Objavljeno

on

“Apsolutno ne tvrdim da žena ne može zatrudnjeti u silovanju. To ne tvrdim, ne vjerujem i ne mislim. Postotak trudnoća kod silovanja iznimno je nizak zbog više medicinskih razloga, ali do trudnoća dolazi.

Mogu nabrojiti osobe koje su plod silovanja. Poznati američki pastor i političar, Jesse Jackson, zatim sadašnja Miss Pennsylvanije, Valerie Gatto. Osobno poznajem jednog istaknutog Hrvata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njegova je baka silovana, njegova majka je plod silovanja,a on danas svjedoči o tome kako svaki čovjek ima pravo na život, čak i kad je začet u uvijetima nasilja i kršenja slobode druge osobe, baš kao što je to bio slučaj sa njegovom bakom.”, izjavio je na narod.hr don Damir Stojić, studentski kapelan, povodom njegovih izjava tijekom rasprave o pravu na život koja je održana u studentskom domu “Stjepan Radić” u Zagrebu.

“Silovanje je strašan zločin. Izraz agresije i mržnje. Ono ima za cilj poniziti i povrijediti ženu. Silovatelj uvijek treba biti kažnjen najstrožom kaznom. Jer je narušio slobodu i fizički integritet osobe koju je silovao. Silovanje je strašna stvarnost kojoj su žene širom svijeta izložene svaki dan. Osobito u ratnim zonama. Znamo da je tijekom rata protiv Hrvatske i rata u Bosni i Hercegovini srpska vojska silovanje koristila kao sredstvo etničkog čišćenja – silovane su žene zato što su Hrvatice ili zato štu su Bošnjakinje. Znamo da je za silovanja na području Vukovara uhićen samo jedan počinitelj, iako je hrvatska javnost imala priliku čuti brojna, strašna svjedočenja silovanih žena. Kod svakog silovanja žena je žrtva. Ali žrtva je i njezino, tim činom začeto dijete. Ono, baš kao i silovana žena, nije za ništa krivo”, rekao je don Damir Stojić i dodao kako je Katolička crkva uvijek na strani života i ljubavi. Pa i u takvim, za ženu, iznimno teškim okolnostima.

“Jedna strašna nepravda, silovanje, ne može se nikako opravdati novom nepravdom – oduzimanjem života nedužnom djetetu. Također, ne samo ljudski, već i biblijski i teološki gledano, u toj užasnoj tragediji silovanja, Bog može učiniti nešto dobro, a novi život, novi čovjek, uvijek predstavlja dobro. Živi dokaz toga su muškarci i žene, koji danas žive, koje su njihove majke, unatoč strahotama silovanja, prihvatile sa ljubavlju, rodile i ili same odgojile ili dale na posvajanje”, smatra don Damir Stojić.

Na pitanje narod.hr-a o tome zašto je tek danas, četiri dana nakon njegove tribine, došlo do medijske pozornosti usmjerene na njegove izjave o pobačaju, silovanim ženama i pravu na život, Stojić je odgovorio: “Dio medija u Hrvatskoj stalno napada i diskreditira svoje neistomišljenike. Pri tom sprečavaju objektivnu i znanstvenu raspravu o tome kad počinje ljudski život i je li ono što žena devet mjeseci nosi u svom tijelu čovjek ili ne. Ako jest čovjek, tko mu ima pravo oduzeti život? Isto tako, strašno je kako neki zagovaratelji pobačaja koji su izgradili cijelu industriju i zarađuju milijune dolara na na abortiranju nerođene djece zloupotrebljavaju tragediju silovanih žena kako bi promicali pobačaj. Oni koji smatraju da je pravo žene prekinuti život djeteta koje nosi u svojoj utrobi, zloupotrebljavaju jednu iznimno složenu i bolnu situaciju u kojoj je žena začela dijete protiv svoje volje, da dokažu kako žena uvijek, u svim životnim okolnostima, ima pravo prekinuti život svog djeteta. Tako žrtva silovanja još jednom postaje žrtva – ovaj puta žrtva propagande koja ima za cilj oduzeti ljudskost njezinom djetetu, baš kao što je silovatelj njoj, silovanoj ženi, želio oduzeti njezino ljudsko dostojanstvo”.

Na pitanje narod.hr-a ima li svako ljudsko biće pravo da bude rođeno i pravo na život, don Stojić je odgovorio: “Nadam se, nakon svega ovoga, da će se konačno otvoriti javna rasprava o pravu nerođenih i njihovu pravu na život. Kvaliteta i moralnost društva mjere se po načinu na koji se jedno društvo odnosi prema najslabijima i najnezaštićenijima. U ovom trenutku najslabiji u našem društvu jesu oni bez glasa, a to su nerođena djeca. Bez obzira na to kako su oni nastali, imaju pravo na život, a mi koji imamo glas, moramo govoriti u njihovo ime, moramo ih štititi. Katolička Crkva je uvijek na strani najslabijih”. Izvor: narod.hr

VIDEO: Don Stojić užasnut Munižabinim ponašanjem: ‘Takvom načinu nema mjesta na javnoj televiziji’

U razgovoru s uredništvom portala dnevno.hr Stojić je komentirao svoje gostovanje u Dnevniku 3 HRT-a.

– Imam dojam da novinarki nije bilo stalo do istine već do njene ideologije. Ovdje je glavna tema ima li začeto dijete pravo na život. Posebno sam zgrožen načinom na koji je odjavila emisiju. Mislim da takvom načinu nema mjesta na javnoj televiziji.

No, kako mu Munižaba nije ostavila prostora za odgovor, Stojić odgovara ovim putem, naglašavajući kako mu je žao da to nije mogao učiniti na televiziji.

– Slažem se da je Hrvatska sekularna država, ali humanost jedne takve države se vidi u načinu na koji se odnosi prema najmarginalnijim i najugroženijim skupinama. Danas u Hrvatskoj u tu skupinu spadaju nerođena djeca. Ovo nije vjersko pitanje, ovo je pitanje ljudskih prava. Volio bih kada bi naša hrvatska sekularna država ispoštovala i štitila ljudska prava nerođene djece. I da bez diskriminacije, na temelju toga jesu li željeni ili neželjeni i načina na koji su začeti, sva ljudska bića imaju pravo na život. Mislim da su to sekularne vrednote – zaključuje don Stojić.

Podsjetimo, Munižaba je nedavno “smijenjena” iz Dnevnika nakon montažerske greške tijekom intervjua sa ministrom Gordanom Marasom. I dok su gledatelje držali u dojmu da je riječ o intervjuu uživo, ispostavilo se da je snimljen prije emisije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari