Connect with us

Kultura

„DONACIJA ISTINE“ ZA VUKOVARSKI VODOTORANJ

Objavljeno

-

Danas slaveći Dan državnosti u podnožju  vukovarskog Vodotornja  – Diva Hrvatske, HAZUD-Basel poklonio je gradu Vukovaru „Donaciju Istine“ rad autora akademika Dubravka Radmana koji je ovo izuzetno djelo zajedno sa gospodinom Lenkom Krizmanićem donirao za vukovarski Vodotoranj kako bi zauvijek ostalo upisano sjećanje na heroje Ivicu Ivanika i Hrvoja Džaltu bez kojih vukovarski Vodotoranj nikada ne bi postao ono što jest – simbol Vukovara, otpora i stradanja.

[ad id=”93788″]

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić preuzela je ploču ispred grada Vukovara koju su predali članovi HAZUD-a Vinko Mažar, prvi zapovjednik obrane Borova Naselja i Trpinjske ceste i Zorica Gregurić, zagrebačka dragovoljka braniteljica Vukovara.

donacOvaj tihi svjedok stradanja glasno svjedoči snagu ljubavi sa više od 600 rana koje su tu vidljive te trajno svjedoče povijest, vukovarsku povijest života i smrti. Ivan Ivanika 23-godišnji mladić, branitelj Vukovara nije osvajao planinske vrhunce, osvajao je vrh vukovarskog  Diva. Prkoseći smrti svake noći izvjesio bi hrvatski barjak, simbol i putokaz, ali i znamen kako Vukovar još uvijek izdržava bjesomučne napade horde koja je iza sebe ostavljala pustoš i smrt. Ljubav za Domovinu i slobodu svjedočio je i njegov prijatelj Hrvoje Džalto koji je na samo njemu znane načine pronalazio nove hrvatske zastave tijekom tri mjeseca obrane hrvatskog Vukovara.

Bila je to nepravedna borba poput one Davida i Golijata. Naši heroji nisu više među nama, no ipak su pobijedili i upravo mi na ovom mjestu svjedočimo tu pobjedu, jer pogledajte na vrh ovog vukovarskog Diva  – pogledajte hrvatski barjak  – tu je, vijori se i govori nam o slobodi, o hrabrosti , o ljubavi.

Na kamenoj ploči uz lica Ivice Ivanika i Hrvoja Džalte nalaze se uklesane riječi hrvatske pjesnikinje  Marije Dubravac Brisbane:

„Uz kamenog Diva duh junaka bdije

Urasto ko stablo u zidine njine.

Ivanika, Džalto sinci Kroacije,

Borci Vukovara, ponos Domovine.

Kroz kišu granata hrabro srce kuca

Ivan, Hrvoje stijegom toranj krase,

Neka dušman urla, nek u toranj puca,

Vukovarski narod neka glavu spasi.

Hvala ti anđele Agresorskog rata

Za žrtvu i hrabrost, za srce od zlata!“

Mi hrvatski branitelji čuvari smo istine o Domovinskom ratu i sada ju predajemo mladom naraštaju, čuvajte ju i prenosite dalje onakvu kakvu ste dobili. Čuvajte istinu o Vukovaru i vukovarskom Vodotornju i ne dopustite da ju bilo tko iskrivi ili omalovaži, jer biti će pokušaja. Istina je samo jedna i zato je uvijek izvrgnuta progonu, jednako kao i oni koji ju brane. Vi kojima Istinu povjeravamo na čuvanje, sačuvajte ju od zaborava, no još više, sačuvajte ju od krivotvoritelja.

Zorica Gregurić

Vukovar, lipanj 2016. godine

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari