Connect with us

Iz Svijeta

Donald Trump: Apsolutno ću uspostaviti sigurne zone u Siriji za ljude

Objavljeno

on

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će uspostaviti sigurne zone u Siriji za sve izbjeglice koje bježe od nasilja u toj ratom pogođenoj zemlji.

Ustvrdivši da je Europa počinila golemu pogrešku prihvativši milijune izbjeglica iz Sirije i drugih bliskoistočnih kriznih žarišta, Trump je u razgovoru za NBC News rekao: Ne želim da se to dogodi ovdje.

Apsolutno ću uspostaviti sigurne zone u Siriji za ljude, dodao je Trump, ne pojašnjavajući svoju izjavu.

Prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, očekuje se da će Trump zatražiti od Pentagona i State Departmenta da u roku od 90 dana sastavi plan uspostave sigurnih zona, a taj bi potez mogao dodatno zakomplicirati umiješanost SAD-a u sirijski građanski rat.

 

Trump želi smanjiti doprinos SAD-a UN-u

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priprema dva ukaza kojima se predviđa smanjivanje, pa čak i ukidanje, američkog financijskog doprinosa za više agencija UN-a i međunarodnih organizacija, te revizija više sporazuma, piše New York Times.

Prvi dokument uključuje uspostavu odbora čija će zadaća biti analizirati do koje mjere treba srezati doprinos svakoj od organizacija, piše list, prenosi HRT

Dokument se najviše fokusira na smanjivanje doprinosa za mirovne operacije, Međunarodni kazneni sud i pomoć zemljama koje se suprotstavljaju važnim odlukama SAD-a, kao i fondu UN-a za stanovništvo.

Agencija France presse naglašava kako se čini da taj dokument ne uzima u obzir činjenicu da SAD niti sada ne doprinosi financiranju Međunarodnog kaznenog suda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari