Connect with us

Iz Svijeta

Donald Trump dao rok Pentagonu od 30 dana da pripremi plan za poraz ISIL-a

Objavljeno

-

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom naređuje Pentagonu da razvije preliminarni plan o porazu ISIL-a u Siriji i Iraku.

“Politika SAD-a je da ISIL bude poražen. U roku od 30 dana, ministar obrane predat će predsjedniku preliminarni prijedlog Plana da se pobijedi ISIL”, stoji u uredbi koja je objavljena na stranici Bijele kuće.

Taj prijedlog plana trebao bi uključiti smjernice o diplomaciji, obavještajnim operacijama i cyber strategiji “kako bi se izolirao i delegitimizirao ISIL i njegova radikalna islamistička ideologija”.

Također će se navesti “novi koalicijski partneri u borbi protiv ISIL-a i politike jačanja koalicijskih partnera”.

O tome je Trump ranije raspravljao i u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Donald Trump je tijekom predsjedničke kampanje mjesecima kritizirao sporost napredovanja u borbi protiv ove terorističke organizacije. Moskva je navela u subotu nakon telefonskog razgovora predsjednika Trumpa i Putina da oni žele stvarnu koordinaciju protiv ISIL-a u Siriji.

U petak je Trump u Pentagonu razgovarao s vojnim zapovjednicima o načinima ubrzanja borbe protiv ISIL-a, rekao je vojni zvaničnik.

Donald Trump bi mogao promijeniti strategiju svoga prethodnika, Baracka Obame, koji je pod svaku cijenu želio izbjeći uključivanje američkih kopnenih jedinica u borbe.

Za sada su Amerikanci rasporedili nešto manje od 5.000 vojnika u Iraku te oko 500 vojnika specijalnih snaga u Siriji.

>>>Donald Trump uveo zabranu lobiranja za svoje dužnosnike<<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari