Donald Trump: Fidel Castro je brutalni diktator koji je ugnjetavao svoj narod gotovo šest desetljeća

7

Novi američki predsjednik Donald Trump za Fidela Castra je rekao da je brutalni diktator koji je ugnjetavao svoj narod gotovo šest desetljeća.

Reuters navodi da je Trump u priopćenju naveo da se nada, ‘iako Kuba ostaje totalitarni otok’, da će Castrova smrt obilježiti ‘micanje od strahote koje su se predugo trpjele te da će kubanski narod u budućnosti živjeti u slobodi koju zaslužuje.

Prva reakcija Trumpa na vijest o smrti Fidela Castra je bila ‘Fidel Castro je mrtav!’, a što je napisano na njegovom Twitter profilu.

facebook komentari

 • EMINƎM

  Kuba je teško stradala zemlja pod čizmom ovog nastranog komuništa.

 • Saga

  Poštovani gospodine Trump, lijepo i istinito ste počeli.
  Možete li, molim Vas, sljedeći put umjesto castra kazati “tito” jer ni nama nije bilo bajno.

 • Saga

  Ne znam koji je on na ljestvici najvećih zločinaca 20. stoljeća, ali ne vjerujem da je ispred krvoloka.

 • Nokia5210

  KUBA

  Lenjin je isplanirao: najprije će osvojiti Istočnu Europu, zatim Daleki istok. Okružit će zadnju utvrdu kapitalizma, Sjedinjene Države, komunističkim zemljama, korumpirati ih iznutra pićem, drogom i pornografijom, pa će mu onda pasti u krilo kao trula kruška. Pogledajmo plana okruživanja Sjedinjenih država komunističkim zemljama. Kako je Castro dobio kontrolu nad Kubom? Baš kao što je Čang bio razoružan potezom pera, isto se dogodilo Battisti na Kubi, dok su Sjedinjene Države hinile da ne vide kako SSSR naoružava Kubu.

  Nakon Castrova prevrata skupina Kubanaca koji su pobjegli u SAD pripremala se osvojiti otok i oduzeti kontrolu Castru iz ruku. Tom je pothvatu međutim od početka bilo predodređeno da ne uspije.

  Jedan od ranih znakova o tome kako je planirano da ta invazija ne uspije bio je natpis u New York Timesu od 10. siječnja 1961., oko tri mjeseca prije invazije, s naslovom: «Sjedinjene Države pomažu obučiti anticastrove snage u tajnoj zračno-zemaljskoj bazi». U članku je bila i karta s lokacijom baze. Sve što je Castro trebao znati o planiranoj invaziji bilo je čitati New York Times. Invazijske snage iskrcale su se 16. travnja 1961. i uskoro zaposjele osamsto kvadratnih milja kad se iznenada pojavila Castrova avijacija. Invazija je propala. Predsjednik Kennedy obećao je zračno pokrivanje, ali ga je u posljednjoj minuti otkazao. Učinilo se da je on pod naredbama odozgo. Da nije obećao zračno pokrivanje, invazija ne bi mogla ni započeti.

  Kriza projektila inscenirana je zatim zbog skrivenih motiva, čiji je rezultat bio da su p0redsjednik Kennedy i američka vlada dali riječ ruskoj i kubanskoj vladi kako će intervenirati na svaku invaziju anti-castrovih snaga na Kubi. Na taj način su Sjedinjene Države omogućile Castru da ostane na vlasti.

  Kasnije se otkrilo da se predsjednik Kennedy, u dijelu ugovora koji od Rusa traži da uklone navodne projektile, složio s tim da se uklone stvarni projektili iz američkih baza u Turskoj i
  Italiji.

  Anticastrovi Kubanci koji nisu bili svjesni tog ugovora između Rusa i Amerikanaca kupovali su oružje i brodovlje u Sjedinjenim Državama u to vrijeme, pripremajući se za kontrarevoluciju na Kubi. Kad su se približili kubanskoj obali, zaustavila ih je američka obalna straža i oduzela im oružje i brodove. «Ujak Sam» sad je štitio Fidela i vodio računa da Kubanci, rođeni u svojoj zemlji, ne mogu u njoj vratiti vlast.

  Čovjek koji je smatrao da je američka vlada zapravo stvorila Castrov pokret i kasnije ga nametnula kubanskom narodu bio je sam predsjednik Kennedy. Prema New York Timesu
  od 11. prosinca 1963., Predsjednik je dao intervju iz kojeg su citirali: «Mislim da smo kumovali, podigli, posve izgradili Castrov pokret, a da toga nismo bili ni svjesni» (citat iz knjige Bodež u srcu: Neuspjesi američke politike na Kubi, autor Mario Lazo). Dopisnik New York Timesa s Kube Herbert Matthews ponavljao je američkom narodu da Castro nije komunist nego agrarni reformator, kubanski George Washington. Uskoro su Matthewsa nagradili za trud da ustoliči Castra tako što su ga digli u urednički odbor New York Timesa. A predsjednik Kennedy, koji se počeo buditi i sve shvaćati, bio je već tri tjedna pod zemljom kad je intervju objavljen.

  Deirdre Manifold

 • Omnes Omnibus

  Kratko i jasno.

 • Nikica

  Točno!
  Žalosno je samo da hrvatski mediji, pod utjecajem (privatni uglavnom i u vlasništvu) crvenokhmerskih liberala, raznim celofanima uvijaju, mjere ili čak i glorificiraju tog (a i kako bi drugačije jedan komunist) koljača i krvnika SVOG naroda.

 • EMINƎM

  Visoko rangiran, zasigurno ima lak upad u pakao.