Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump i Mike Pompeo ignorirali rok koji je dao Kim Jong Un

Objavljeno

na

Foto: EPA

Američki predsjednik Donald Trump i njegov državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak su ignorirali uvjete sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da Washington pokaže više fleksibilnosti u nuklearnim pregovorima do kraja godine. Pompeo je poručio da Kim treba održati svoje obećanje da prije toga odustane od nuklearnog oružja.

Upitan o uvjetima koje je Kim iznio u petak da je za susret s Trumpom jedino zainteresiran ako SAD pokaže “odgovarajuće stajalište”, Pompeo je kazao novinarima da je predsjednik “odlučan nastaviti diplomatski”.

No podsjetio je da se Kim obvezao na denuklearizaciju “i svi skupa moramo to vidjeti”.

“Naši timovi rade sa Sjevernokorejcima … kako bi se definirao put kojim ćemo stići tamo. Rekao je kako želi da se to dogodi do kraja godine. Želio bih da to bude i ranije”.

Trump i Kim susreli su se dva puta, u Hanoiju u veljači i Singapuru u lipnju, gradeći dobre osobne odnose no ne uspijevajući postići dogovor o ukidanju sankcija u zamjenu za sjevernokorejsko odustajanje od nuklearnog i raketnog programa.

Razgovori u Hanoiju propali su nakon što je Trump objavio “veliki dogovor” po kojemu bi se sankcije ukinule ako Sjeverna Koreja preda SAD-u svoje nuklearno oružje. Odbio je djelomičnu denuklearizaciju koju je ponudio Kim.

U govoru u ponedjeljak u Minnesoti Trump je zadržao pozitivni ton u pogledu Sjeverne Koreje kazavši da se stvari “odvijaju” i da se Pjongjang drži dogovorenog prekida nuklearnog i raketnog testiranja.

Unatoč izjavama Trumpa i Pompea američki dužnosnici priznaju da se dvije strane nisu uspjele dogovoriti o tome što se podrazumijeva pod denuklearizacijom.

U godinu dana pregovora Pjongjang nije dao javne naznake spremnosti da odustane jednostrano od nukelarnog oružja kao što Washington zahtijeva.

(Hina / Reuters)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Szijjarto: Snage koje organiziraju migracije ponovno su u ofenzivi

Objavljeno

na

Objavio

Szijjarto optužio Bruxelles da potiče krijumčarenje ljudima

Mađarski ministar vanjskih poslova, Peter Szijjarto optužio je u ponedjeljak Bruxelles i “određene zapadne države članice EU-a” da “otvoreno podržavaju krijumčare ljudi” tvrdeći da je na Sredozemnom moru provedena “međunarodno organizirana” operacija krijumčarenja ljudi

“Bruxelles i određene zapadne članice Europske unije su sami sebe otkrili”, rekao je Szijjarto mađarskim novinarima u pauzi tijekom sastanka šefova diplomacija EU-a u Bruxellesu.

“Nakon što su shvatili da se migracije mogu zaustaviti ne samo na kopnu nego i na moru, počeli su kontinuirano poticati krijumčarenje ljudima” jer je Bruxellesu i određenih zapadnim državama u interesu pridobiti sve više migranata u Europu, kazao je.

Szijjarto je upozorio da su “snage koje organiziraju migracije ponovno u ofenzivi”, dodajući da države članice staju na stranu krijumčara.

Rekao je da Europa ima dvije opcije po pitanju migracija – ili da potiče krijumčarenje ljudima ili da zahtijeva legalan ulazak.

Szijjarto je rekao da će krijumčarenje ljudima koje “podržavaju skupine civilnog društva” pokrenuti nove migracijske valove prema Europi.

“Takve politike potiču ljude da plate krijumčarima i da se ukrcaju na brodove” jer će ionako biti spašeni i odvedeni do talijanske ili malteške luke, rekao je Szijjarto.

(Hina)

 

Viktor Orban želi okončati financiranje nevladinih organizacija novcem EU-a

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

SAD će odbijati azil migrantima koji stižu preko Meksika

Objavljeno

na

Objavio

Američka vlada je u ponedjeljak objavila da će odbijati davanje azila migrantima koji pristižu na njezinu južnu granicu, a da pritom nisu zatražili izbjeglički status u Meksiku ili nekoj drugoj zemlji na putu za SAD.

“SAD je velikodušna zemlja, ali je potpuno shrvana teretom prihvata i procesuiranja stotina tisuća stranaca uzduž svoje južne granice”, kazao je ministar pravosuđa Bill Barr.

Nova pravila koja su stupila na snagu, pojašnjava Barr, “obeshrabrit će ekonomske migrante da iskorištavaju američki sustav azila”.

Najavljena zabrana prihvata migranata koji ne zatraže azil u prvoj sigurnoj zemlji već azil traže u zemlji svog izbora jedino se neće odnositi na migrante koji su žrtve krijumčara ljudi.

Privremeni ministar za unutarnju sigurnost Kevin McAleenan je kazao da se radi o “prijelaznoj” mjeri jer se čeka da Kongres preispita migracijski zakone.

SAD se suočava s masovnim priljevom migranata na granici s Meksikom, s više od 100.000 ljudi koje se od ožujka svaki mjesec privedu zbog ilegalnih prelazaka granice. Većinom su iz siromašnih zemalja Centralne Amerike – Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

(Hina/AFP)

 

>>> Trump najavio veliku akciju deportacije migranata bez dokumenata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari