Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump i Putin objavili zajedničko priopćenje o suradnji u Drugom svjetskom ratu

Objavljeno

na

Foto: AP (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu su objavili rijetko zajedničko priopćenje u povodu obljetnice susreta američke i sovjetske vojske na Elbi uslijed borbe protiv nacističke Njemačke, navevši to kao primjer suradnje dviju država.

Priopćenje dvojice predsjednika objavljeno je u vrijeme napetih odnosa između SAD-a i Rusije u nizu pitanja, od kontrole naoružanja i ruske intervencije u Ukrajini i Siriji, do američkih optužbi da Rusija širi dezinformacije o koronavirusu i miješa se u američke izbore.

Wall Street Journal piše kako je odluka o zajedničkom priopćenju bila sporna za neke dužnosnike u Trumpovoj vladi, zabrinute da će potkopati kritične američke poruke Moskvi.

Priopćenjem se obilježava susret sovjetskih i američkih vojnika koji se 25. travnja 1945. odvio na mostu na njemačkoj rijeci Elbi.

“Taj je događaj predstavljao konačni poraz nacističkog režima“, stoji u objavi.

“Duh Elbe je primjer kako naše države mogu ostaviti razlike po strani, graditi povjerenje i surađivati prema zajedničkom cilju“..

Journal piše kako je posljednje zajedničko priopćenje u povodu susreta na Elbi bilo 2010. kada je vlada predsjednika Baracka Obame željele bolje odnose s Moskvom.

Trump se nadao da će na obljetnicu posjetiti Moskvu. Ranije je hvalio ruskog predsjednika i suradnju s Moskvom te je rekao kako vjeruje Putinovim tvrdnjama da se Rusija nije miješala u predsjedničke izbore 2016. godine.

S druge strane, neki članovi vlade i zastupnici žestoko kritiziraju Rusiju i odnosi između dviju nuklearnih sila najgori su od hladnog rata.

Senatski odbor za tajne službe u kojem većinu drže republikanci u utorak je objavio izvještaj, sukladan procjeni američke obavještajne zajednice iz 2017., da je Rusija dezinformacijama i hakiranjem utjecala na izbore 2016. u korist Trumpa i protiv njegove suparnice Hillary Clinton.

Američki obavještajci upozorili su zastupnike i da se Moskva miješa u predsjedničke izbore 2020., što Rusija odbacuje. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump pozvao na povlačenje američkih trupa iz Afganistana

Objavljeno

na

Objavio

Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izjavio je u srijedu da njegova zemlja, nakon 19 godina, ne bi više trebala biti policija u Afganistanu, pozivajući na povlačenje američkih trupa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U Afganistanu djelujemo kao policijska snaga, a ne borbena snaga kakva jesmo. Nakon 19 godina, vrijeme je da oni sami održavaju red u vlastitoj državi“, objavio je Trump na Twitteru.

Napomenuo je da će Washington i dalje pomno nadzirati situaciju u Afganistanu, ali bez vojnog prisustva, najavljujući snažan povratak u tu zemlju u slučaju potrebe.

Donald Trump prijeti reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump prijeti reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je zaprijetio dodatnim reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža, dan nakon što je Twitter prvi put upozorio da korisnici provjere činjenice iz nekih njegovih tvitova.

Trump je, ne podastrijevši dokaze, u nekoliko ranojutarnjih postova ponovio svoje optužbe za političku pristranost tehnoloških platformi rekavši: “Republikanci osjećaju da platforme društvenih medija posve utišavaju glasove konzervativaca”.

“Snažno ćemo ih regulirati ili zatvoriti, prije nego što ikada dopustimo da se to dogodi”.

Dodao je: “Počnite se pošteno ponašati, ODMAH!!!”

Twitter je u utorak po prvi puta pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Trump, upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane uz dopisno glasovanje pokazale neistinitima.

Američki predsjednik odmah je u tvitu odgovorio Twitteru ustvrdivši da se ta tvrtka miješa u američke predsjedničke izbore. “Twitter u potpunosti guši SLOBODU GOVORA, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti!”, napisao je Trump.

Plavim uskličnikom upozorava se korisnike da “provjere činjenice o dopisnom glasovanju” te ih se usmjerava na stranicu s novinskim člancima i informacijama koje je o Trumpovim tvrdnjama saznao Twitterov tim za provjeravanje činjenica.

“Trump iznosi neutemeljenu tvrdnju da će dopisno glasovanje dovesti do izbornih zlouporaba”, jedan je od naslova na vrhu stranice.

Američki predsjednik, koji ima 80 milijuna pratitelja na Twitteru, u svojim je tvitovima ranije tijekom dana ustvrdio da bi dopisno glasovanje bilo “u značajnoj mjeri nepošteno” te da bi rezultiralo “namještenim izborima”.

Twitter je potvrdio kako je to prvi puta da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD-a od kad je ranije ovaj mjesec uvedena nova politika tvrtke vezana uz objavljivanje “obmanjujućih informacija”. (Hina)

Twitter prvi puta označio Trumpov tvit zbog ‘obmanjujućih’ informacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari