Connect with us

Vijesti

Donald Trump ima pravo na godišnju mirovinu, plaću je donirao

Objavljeno

on

Donald Trump više nije predsjednik SAD-a, a napuštanjem Bijele kuće dobiva pravo na godišnju mirovinu od 221.400 dolara uz određene pogodnosti.

Donald Trump od danas više nije predsjednik SAD-a i napuštanjem Bijele kuće dobiva pravo na godišnju mirovinu od 221.400 dolara uz određene pogodnosti. No, velika je mogućnost i da mirovinu neće dobiti

Trump bi mogao izgubiti godišnju mirovinu, ako Senat u sljedećim tjednima potvrdi opoziv kojeg je već izglasao Zastupnički dom kongresa. Naime, zakon ne odobrava mirovinu predsjednicima kojima mandat bude prekinut opozivom, prenosi Nova.rs.

No, kako je Trumpov mandat završio prije nego što je započelo suđenje u Senatu, njega se ne može ukloniti s funkcije. Ali, ako ga Senat osudi na suđenju koje tek treba započeti, može se organizirati dodatno glasanje na kojem se može odučiti o tome ima li pravo na mirovinu i druge pogodnosti.

Za presudu u Senatu potrebna je dvotrećinska većina senatora prisutnih na glasanu, dok bi za odluku o eventualnom guvitku mirovine i drugih beneficija bila potrebna obična većina.

Osim mirovine, kao bivši predsjednik ima pravo na putne troškove, uredski prostor, plaću za svoje pomoćnike, što sve košta više od milijun dolara godišnje. Na dodatnom glasanju Trumpu se može i zabraniti obnašanje javnih dužnosti u budućnosti.

Prema analizi Nacionalne fondacije poreznih obveznika, od 2000. godine do danas je četvorici bivših američkih predsjednika koji su živi isplaćeno ukupno 56 milijuna dolara.

S druge strane, Trumpu mirovina možda i nije toliko važna. Prema pisanju CNN-a, čini se da se bivši predsjednik SAD-a dobro snalazio bez plaće i za vrijeme svog mandata.

Naime, Trump i Bijela kuća redovno su objavljivali da je svoju godišnju predsjedničku plaću od 400.000 dolara vraćao različitim službama u vladi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari