Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump: Iran je pod kontrolom fanatičnog režima

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump upravo je objavio svoju najvažniju vanjskopolitičku odluku u mandatu.

Odlučio je da u svom idućem obraćanju Kongresu neće potvrditi sporazum koji je Iran sklopio sa šest velikih sila o svom nuklearnom programu 2015., složivši se da će ga zamrznuti na 15 godina.

Američko ministrastvo financija je uoči Trumpove pressice stavio Iransku revolucionarnu gardu na listu sankcioniranih skupina. Isto tako, stavili su pod sankcije još četiri međunarodna subjekta, uključujući i kinesku tvrtku.

Trump je na početku obraćanja poručio javnosti kako će se poduzeti koraci da se osigura kako Iran nikad neće moći proizvesti nuklearno oružje.

“Iran je pod kontrolom fanatičnog režima”, poručio je američki predsjednik.

Trump dodaje kako se agresija iranske diktature nastavila i do dan danas. “Daleko od toga da su SAD jedina meta iranske diktatorske kampanje krvoprolića”, poručio je Trump.

Optužio je Iran i za davanje podrške zvjerstvima režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Ponovio je kako je Nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine jedan od najgorih sporazuma u kojeg su SAD ikad ušle. “Taj je nuklearni sporazum dao iranskoj diktaturi političku i ekonomsku životnu nit”, naglasio je Trump.

Američki predsjednik smatra da je Nuklearni sporazum s Iranom samo kratkoročno rješenje, dok oni nastavljaju svojim putem prema izradi nuklearnog oružja.

Poručio je da je Iran od 2015. godine u više navrata prekršio navedeni sporazum te da nisu uspjeli zadovoljiti očekivanja SAD-a u operacijama naprednih centrifuga.

“Iran se ne ponaša u duhu sporazuma iz 2015. godine”, kaže Trump te dodaje kako će SAD zajedno sa saveznicima raditi na protumjerama za iransku politiku destabilizacije, te uvesti i nove sankcije prema Teheranu.

“SAD će odgovoriti na iransku proliferaciju balističkih raketa. SAD će zanijekati Iranu put prema nuklearnom oružju. SAD će nametnuti teške sankcije Iranskog revolucionarnoj gardi”, istaknuo je američki predsjednik i dodao kako je odobrio ministarstvu financija uvođenje sankcija Iranskoj nacionalnoj gardi, kao podupirateljima terorizma.

Trump je dodao kako je “opasna iranska agresija” eskalirala od potpisivanja Nuklearnog sporazuma u 2015. godini.

Nadalje, američki predsjednik više neće potvrditi Kongresu da se Iran drži tog sporazuma.

Svojoj administraciji naredio je da pobliže surađuje s Kongresom i saveznicima kako bi se pozabavili s propustima navedenog sporazuma. Za Trumpa su neki od problema tog sporazuma i takozvana klauzula “zalaska sunca”, kao i nedostatni instrumenti kontrole.

Istaknuo je da će Nuklearni sporazum s Iranom biti ukinut ukoliko ne dođe do dogovora s Kongresom i saveznicima.

Trump je poručio da se nada kako će nove mjere ponukati Iran da razmisle o njihovom “podupiranju terora”.

Američki bombarderi iznad Korejskog poluotoka, Trump razmatra mogućnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Preminuo policajac koji se predao otmičaru u zamjenu za taoce

Objavljeno

na

Objavio

Preminuo je policajac koji je teško ozlijeđen u terorističkom napadu na u jugu Francuske u petak, izjavio je ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb u subotu rano ujutro.

Policijski časnik Arnaud Beltrame (45) predao se otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca, napisao je Collomb na Twitteru.

“Francuska neće nikada zaboraviti njegovo junaštvo, njegovu hrabrost, njegovu žrtvu”, istaknuo je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je rekao da je Beltrame “spasio živote i služi na čast našoj vojsci i našoj zemlji”.

Tri su osobe ubijene na jugozapadu Francuske u petak u seriji napada u kojima je napadač prvo oteo vozilo usmrtivši jednu osobu u gradu Carcassonneu te zatim uzeo taoce u supermarketu u Trebesu uz povike Alahu Akbar, a za napad je, zasad bez dokaza, odgovornost preuzela tzv. Islamska država.

Napadač je policajca dvaput pogodio iz vatrenog oružja i zadao mu je više udaraca nožem, rekao je za AFP izvor blizak istrazi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Viktor Orban: Europa je puna

Objavljeno

na

Objavio

Viktor Orban izjavio je kako migracije smatra najvažnijom temom na summitu Europske Unije, koji je počeo danas.

U videu na njegovom Facebook profilu objavljenom prije početka summita, Orban je rekao da će se očuvati interesi Mađarske, te da Mađarska neće dopustiti da se njezina granična ograda demontira ili da migranti uđu u zemlju.

Orban je u svojoj novoj poruci, objavljenoj u Bruxellesu, izjavio da je sada otkriveno kako postoji “dvije tisuće plaćenika, cijela vojska plaćenika” koji rade za Georgea Sorosa a protiv mađarske vlade, prenosi Kamenjar.com

Dodao je da u Bruxellesu ne nedostaje takvih ljudi, kojima je cilj da Mađarska bude migrantska zemlja.

Nećemo dopustiti da se to dogodi, a u današnjim pregovorima ćemo pokazati Mađarske interese, izjavio je Orban.

Nakon sastanka vodstva Europske pučke stranke, Orban je rekao da je “Europa puna”.

“Stoga moramo usmjeriti pozornost na obranu njezinih granica, a ne na raspodjelu migranata” rekao je Orban.

Orban je rekao da u tom smislu Mađarska igra svoju ulogu kao dobra europska zemlja koja brani svoje granice, dodajući kako neće prihvatiti migrante.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati