Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump protiv moćne farmaceutske industrije

Objavljeno

na

Nakon nastojanja da poništi i zamijeni Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, popularno nazvanom Obamacare, američki predsjednik Donald Trump krenuo je u novu ofenzivu, ovaj puta protiv moćne farmaceutske industrije i izrazito visokih cijena lijekova.

“Radim na novom sustavu u kojem će u farmaceutskoj industriji doći do konkurencije. Cijene lijekova za Amerikance će pasti”, poručio je Trump na Twitteru. AFP pojašnjava da su u SAD-u cijene lijekove “eksplodirale” te se farmaceutska industrija našla u središtu brojnih kontroverzi.

Planovi američkog predsjednika po tom pitanju su i dalje nedorečeni, no čini se da će središnju ulogu u tome imati Scott Gottlieb kojeg je Bijela kuća u petak imenovala na čelo Savezne agencije za lijekove (FDA), a koji je blizak farmaceutskoj industriji.

Amerikanci puno više od Europljana troše na zdravstvene usluge. Prema podacima OECD-a, izdaci Amerikanaca u 2014. prosječno su iznosili 8731 dolar, skoro dvostruko više nego Francuzi (4819 dolara).

Uzbuna u SAD-u se nedavno posebice digla zbog porasta cijena EpiPen-a (injekcije za tešku alergijsku reakciju) i lijekova za virus HIV-a.

Trump se obrušio na farmaceutsku industriju i obećao da će srušiti cijene lijekova, no stručnjaci upozoravaju da to neće biti lako, ponajprije zbog vrlo složenog sustava određivanja cijena lijekova.

U SAD-u lijekovi često koštaju dva i pol puta više nego u Francuskoj ili Velikoj Britaniji, a razlika je najveća u lijekovima za karcinome te rijetke bolesti i stanja, poput hepatitisa C.

Za razliku od dvije europske zemlje u SAD-u ne postoji središnja javna institucija s ovlastima da pregovara o cijenama s privatnim farmaceutskim kompanijama.

Američko tržište se sastoji od više sistema za različitu populaciju, svaki sa svojim posebnim pravilima. Većina Amerikanaca osigurana je preko svojih poslodavaca čija osiguravajuća društva s farmaceutskim tvrtkama sama pregovaraju o cijenama lijekova za svoje osiguranike.

Medicaid je javni zdravstveni program za građane s nižim primanjima koji preko posrednika na saveznoj ili državnoj razini pregovara o cijenama lijekova. Tu je i Medicare, javni zdravstveni program za starije koji angažira privatne tvrtke da s farmaceutskom industrijom pregovara o cijenama lijekova. Uprava za veterane je javni sustav zdravstvenog osiguranja za sve pripadnike oružanih snaga i najbliži je modelu koji, kada se radi o cijenama lijekova, postoji u Europi.

Ed Schoonveld, konzultant za prodaju i marketing, pojašnjava da proizvođač određuje cijene i tada o njima pregovara s osiguravateljima koji uobičajeno dobiju popust koji se javno ne objavljuje. Osiguravatelji imaju manje šanse u pregovaranju kada određeni lijek nema alternativu.

Joshua Sharfstein, profesor na školi javnog zdravlja John Hopkins Bloomberg School of Public Health, ističe da će biti potrebno donijeti novi zakon ukoliko se želi učiniti neki znakovitiji napredak.

“Ne očekujem da će se to tako brzo riješiti”, kazao je Sharfstein.

“Ako vlada bude ta koja će pregovarati, tada to funkcionira samo ako vladi dozvolite i da odluči koje će lijekovi građani koristiti, a koje neće. Ne mislim da bi se to Amerikancima svidjelo”, zaključio je Sarfstein.

Donald Trump otpušta polovinu saveznih tužitelja

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

SAD: Iranskim projektilom oboren je američki dron u međunarodnom zračnom prostoru

Objavljeno

na

Objavio

Iranskim projektilom oboren je američki vojni dron u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je u četvrtak američki dužnosnik zatražeći anonimnost.

Dužnosnik je otkrio da je riječ o dronu američke mornarice MQ-4C Triton. Drugi detalji nisu poznati kao ni vrijeme obaranja drona.

Prije toga kapetan mornarice i glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske, Bill Urban, rekao da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora.

“Nijedna američka letjelica nije bila u iranskom zračnom prostoru”, naveo je Urban.

Iranska elitna revolucionarna garda upozorila je u četvrtak da neće dopustiti agresiju nad Teheranom, objavila je iranska državna televizija.

“Obaranje američkog drona je jasna poruka Americi. Naše granice su crvena linija za Iran i snažno ćemo reagirati protiv bilo kakve agresije. Iran ne traži rat ni s jednom zemljom, ali smo potpuno spremni braniti se”, rekao je vrhovni zapovjednik Iranske elitne nacionalne garde, Hossein Salami. Iran tvrdi da je dron povrijedio iranski zračni prostor.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Trump za nekoliko sati skupio dvostruko više novaca nego njegovi najjači konkurenti – zajedno!

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump prikupio je gotovo 25 milijuna dolara donacija u prvih nekoliko sati nakon objave kandidature za drugi predsjednički mandat, značajno nadmašivši protivnike iz Demokratske stranke.

Trump je u utorak na Floridi objavio da kreće u predizbornu kampanju za novi mandat.

Među demokratima bivši američki potpredsjednik Joe Biden prikupio je nešto više od šest milijuna dolara u prva 24 sata nakon objave kandidature a i senator Bernie Sanders prikupio je gotovo šest milijuna dolara u istom razdoblju.

New York Times je izvijestio da je Biden dosad prikupio gotovo 20 milijuna dolara od početka kampanje u travnju.

Izbori se održavaju u studenome 2020.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari