Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump protiv moćne farmaceutske industrije

Objavljeno

na

Nakon nastojanja da poništi i zamijeni Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, popularno nazvanom Obamacare, američki predsjednik Donald Trump krenuo je u novu ofenzivu, ovaj puta protiv moćne farmaceutske industrije i izrazito visokih cijena lijekova.

“Radim na novom sustavu u kojem će u farmaceutskoj industriji doći do konkurencije. Cijene lijekova za Amerikance će pasti”, poručio je Trump na Twitteru. AFP pojašnjava da su u SAD-u cijene lijekove “eksplodirale” te se farmaceutska industrija našla u središtu brojnih kontroverzi.

Planovi američkog predsjednika po tom pitanju su i dalje nedorečeni, no čini se da će središnju ulogu u tome imati Scott Gottlieb kojeg je Bijela kuća u petak imenovala na čelo Savezne agencije za lijekove (FDA), a koji je blizak farmaceutskoj industriji.

Amerikanci puno više od Europljana troše na zdravstvene usluge. Prema podacima OECD-a, izdaci Amerikanaca u 2014. prosječno su iznosili 8731 dolar, skoro dvostruko više nego Francuzi (4819 dolara).

Uzbuna u SAD-u se nedavno posebice digla zbog porasta cijena EpiPen-a (injekcije za tešku alergijsku reakciju) i lijekova za virus HIV-a.

Trump se obrušio na farmaceutsku industriju i obećao da će srušiti cijene lijekova, no stručnjaci upozoravaju da to neće biti lako, ponajprije zbog vrlo složenog sustava određivanja cijena lijekova.

U SAD-u lijekovi često koštaju dva i pol puta više nego u Francuskoj ili Velikoj Britaniji, a razlika je najveća u lijekovima za karcinome te rijetke bolesti i stanja, poput hepatitisa C.

Za razliku od dvije europske zemlje u SAD-u ne postoji središnja javna institucija s ovlastima da pregovara o cijenama s privatnim farmaceutskim kompanijama.

Američko tržište se sastoji od više sistema za različitu populaciju, svaki sa svojim posebnim pravilima. Većina Amerikanaca osigurana je preko svojih poslodavaca čija osiguravajuća društva s farmaceutskim tvrtkama sama pregovaraju o cijenama lijekova za svoje osiguranike.

Medicaid je javni zdravstveni program za građane s nižim primanjima koji preko posrednika na saveznoj ili državnoj razini pregovara o cijenama lijekova. Tu je i Medicare, javni zdravstveni program za starije koji angažira privatne tvrtke da s farmaceutskom industrijom pregovara o cijenama lijekova. Uprava za veterane je javni sustav zdravstvenog osiguranja za sve pripadnike oružanih snaga i najbliži je modelu koji, kada se radi o cijenama lijekova, postoji u Europi.

Ed Schoonveld, konzultant za prodaju i marketing, pojašnjava da proizvođač određuje cijene i tada o njima pregovara s osiguravateljima koji uobičajeno dobiju popust koji se javno ne objavljuje. Osiguravatelji imaju manje šanse u pregovaranju kada određeni lijek nema alternativu.

Joshua Sharfstein, profesor na školi javnog zdravlja John Hopkins Bloomberg School of Public Health, ističe da će biti potrebno donijeti novi zakon ukoliko se želi učiniti neki znakovitiji napredak.

“Ne očekujem da će se to tako brzo riješiti”, kazao je Sharfstein.

“Ako vlada bude ta koja će pregovarati, tada to funkcionira samo ako vladi dozvolite i da odluči koje će lijekovi građani koristiti, a koje neće. Ne mislim da bi se to Amerikancima svidjelo”, zaključio je Sarfstein.

Donald Trump otpušta polovinu saveznih tužitelja

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Assad Putinu: Hvala što ste nam spasili zemlju

Objavljeno

na

Objavio

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu za “spašavanje” njegove zemlje i rusku podršku u Siriji.

Dvojica državnih čelnika sastala su se u ruskom odmaralištu Sočiju na Crnom moru, objavio je Kremlj u utorak.

Razgovarali su o borbi protiv “terorizma” i mogućnostima za političko rješenje u Siriji, u kojoj sedam godina traje rat.

U priopćenju je navedeno da je Assad iskazao spremnost za održavanje razgovora sa stranama zainteresiranim za rješavanje sukoba.

Zauzvrat je Putin pohvalio Assadovu suradnju.

Prema navodima informativne agencije RIA, koja je citirala glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, sastanak je trajao gotovo četiri sata.

Ovo je drugi put da je Assad napustio Siriju od početka rata 2011. godine.

Saveznik Sirije

U listopadu 2015, mjesec nakon što je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji, Assad i Putin sastali su se u Moskvi.

Rusija, glavni saveznik Vlade Sirije u ratu, podržava snage Vlade u borbama u onome što je postao posrednički rat u regiji.

Prošlog mjeseca različite frakcije, uključujući Vladu Sirije i opozicijske grupe, sastale su se u prijestolnici Kazahstana na razgovorima za implementaciju posljednjeg sporazuma o prekidu vatre.

Tijekom godina pokrenuto je nekoliko međunarodnih inicijativa za okončanje rata, uključujući pokušaj uspostave “zona deeskaalacije” širom zemlje, gdje Rusija, Turska i Iran garantiraju poštivanje sporazuma.

Do danas je gotovo 465.000 ljudi poginulo u sukobu, a više od 12 milijuna Sirijaca raseljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari