Donald Trump preko noći potjerao 80 veleposlanika

13
Foto: Reuters

Trump je zatražio da svi veleposlanici, koje je postavio bivši predsjednik Barack Obama, napuste svoje urede u podne 20. siječnja.

Ubrzo nakon što je Donald Trump položio zakletvu kao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, svim politički postavljenim veleposlanicima uručeni su otkazi, a nitko nov nije postavljen na njihove dužnosti, piše The Independent.

Trump je zatražio da svi diplomati, koje je postavio bivši predsjednik Barack Obama,napuste svoje urede u podne 20. siječnja.

Njegov tranzicijski tim rekao je još 23. prosinca da neće biti izuzetaka, čak ni za veleposlanike koji imaju malu djecu.

Uobičajeno je da političkim putem imenovani veleposlanici sami daju ostavke početkom mandata nove administracije, no nije uobičajeno da ih nitko nema zamijeniti.

Jednim potezom otpušteno je tako 80 veleposlanika u stranim zemljama i predstavnika u agencijama, pa čak i veleposlanica za globalna ženska pitanja, prenosi Večernji list

Ovaj potez ostavio je mnoge zemlje bez američkih predstavnika potvrđenih u Senatu, među njima su i diplomati u zemljama s kojima Amerika ima osjetljive odnose.

To uključuje Njemačku, Veliku Britaniju, Kanadu i druge savezničke zemlje. Bez veleposlanika su ostala i diplomatska predstavništva u Kini, Indiji, Japanu i Saudijskoj Arabiji.

Proces zamjene politički imenovanih veleposlanika obično dugo traje i provodi se u Kongresu. Dosad je guverner Južne Karoline Nikki Haley zamijenio Samanthu Power u Ujedinjenim narodima, a odvjetnik David Friedman predsatvljat će Ameriku u Izraelu.

Predsjednikova prva supruga Ivana Trump pokazala je zanimanje za veleposlaničku poziciju u Češkoj, što je s ushitom podržao češki predsjednik Miloš Zeman: “Ne bi mogli poslati bolju osobu u Prag.”

>Donald Trump prvi dan uklonio LGTB stranice sa službene stranice Bijele kuće<<< 

Kamenjar.com

facebook komentari

 • Malleus_Haereticorum

  Donalde, zamjeram ti to što se kurvaš i živiš u prijeljubu. To ne valja. Ali sve ostalo ti je dobro, za sada. Govorim o onome što mi je poznato o tebi. Ekspeditivan si i držiš do svojih obećanja. Ako zaista uspiješ zabiti glogov kolac u srdce globalističke elite i ostale gamadi što se je prikrpala uz tu grozotu, učinit ćeš veliku stvar. Molim Boga da te obrati i da postaneš pravim katolikom, kako i doliči Predsjedniku prve svjetske sile.

 • damirphr

  sad mi je jasno zasto je Matkovic rezao i zavijao jucer tijekom prijenosa

 • Argus Panoptes

  Ako želiš da te poštuju moraš biti dosljedan i nemilosrdan.Biti će sto dana vlade a nikako da čujemo kako leti Goldstein iz Pariza i ostala umišljena elita navodno “karijernih diplomata”.Sva ta bolesna parazitska diplomacija(postoje izuzetci) nema za sobom nikakvih rezultata,što su radili na promicanju Hrvatskih interesa ali Hrvatskih,ne SDP i HNS-ovih ili još gore srpskokomunističkih.Nije ni čudno što nas u svijetu tretiraju kao smetalo.

 • sjena

  Gosp.Matković bi mogao biti svjedokom jedne neizvršene zapovjedi. On je prenosio ( HTV.! ) direktno (prije podne ) borbe ZENG-i kod mosta na Savi Nova Gradiška .
  Kamera je pokazala osobu u vojnoj odori pored uređaja za miniranje . Trebao se dignuti most preko Save . Zapovjed se čila na radio stanici (mislim motorola ili SSB ) i zapovijed se nije izvršila ,i tako je dio B.Lučkog korpusa pukovnika Uzelca prešao u Hrvatsku . Taj detalj j eslabo poznat.

 • srka

  Nesretnik narcisoidni!
  Gori od ovog nije mogao biti!
  Danas je više bilo demonstranata protivu Trump-a, nego pristaša na dan prisjege!
  by Srka®

 • Sivooki

  What are you talking about…?

 • Hoće li i nama Hrvatima trebati jedan američki “U”staša Donald KRAMP?
  http://otporas.com/prvo-pismo-gener…icu-26-viii-1962/

 • kostresh

  smetalo?! sluge.

 • pepy

  preko noći ? ae moga je i preko dana, na isto im dođe 😛
  :))

 • pepy

  a što tako srka, pa barem bi tebi triba biti srcu drag, evo zagorava struku i rad a ne šupljake, kud ćeš bolje 😉

 • srka

  Uffff…evo jedan primjer Pepy….jedan dan kaze da je CIA ta koja rabi nacističke metode…drugi dan Twittera…”CIA ja vas volim”!?
  I to je prvi čovjek USA!?
  by Srka®

 • pepy

  ajoj srka pa di će velesila bez tajnih službi 😉

 • srka

  Pozz Pepy, lijepo te ponovo vidjeti medju kamenjarcima 🙂
  Vidi, nije da Trump nema i pozitive, ali se do sada ponaša’l poput…ne znam ni sam kak bi rekao…seotskog kauboja!
  Hoće zid prema Mehiku…ali da ga sirotinja meksikanska plati!?
  Ne ide to tako.
  by Srka®