Connect with us

Iz Svijeta

Donald Trump obećaje autonomiju novom savjetniku za nacionalnu sigurnost

Objavljeno

-

Idući izbor američkog predsjednika Donalda Trumpa za savjetnika za nacionalnu sigurnost će imati autonomiju oko imenovanja svog tima i ključnih odluka, objavila je Bijela kuća u nedjelju, u vrijeme potrage za nasljednikom Michaela Flynna koji je s te funkcije sišao prošlog tjedna zbog nepriličnih kontakata s Rusijom.

Trump je umirovljenog generala Michaela Flynna otpustio u ponedjeljak nakon što se otkrilo da je uoči njegove inauguracije razgovarao o američkim sankcijama protiv Rusije s ruskim veleposlanikom u Washingtonu, te je kasnije o tome lagao potpredsjedniku Mikeu Penceu.

Prvi izbor za njegovog nasljednika, viceadmiral Robert Harward, odbio je ponudu zbog obiteljskih i financijskih razloga. Još jedan potencijalni kandidat bio je David Petraeus, umirovljeni general i bivši čelnik CIA-e koji je dao ostavku 2012. nakon izvanbračne afere, no ni on više nije Trumpov izbor.

Izvori bliski tim kandidatima tvrde da su oboje htjeli kontrolu nad imenovanjem svojeg tima, a da Trump nije htio pristati na to.

Predstojnik Trumpovog ureda Reince Priebus odbacio je tvrdnje da su Harward i Petraeus htjeli više kontrole no što je Trump bio spreman pružiti, te je u razgovoru za Fox News Sunday rekao kako novi savjetnik “može sa svojim osobljem raditi štogod on ili ona želi”.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost je neovisni pomoćnik predsjednika koji ne treba biti potvrđen u Senatu. Njegova uloga je varirala ovisno o administraciji, no uvijek prisustvuje Vijeću za nacionalnu sigurnost, zajedno s čelnicima State Departmenta, ministarstva obrane i ključnim sigurnosnim agencijama.

Trump je u Odbor dodao Stevea Bannona, njegovog ključnog stratega u Bijeloj kući, što je izazvalo niz kritika zbog prijašnjeg angažmana tog savjetnika u desnom mediju Breitbart News, kao i njegovih kontroverznih izjava.

Trump će u nedjelju iz svog odmarališta Mar-a-Lago na Floridi razgovarati s četiri kandidata za Flynnovog nasljednika.

Na listi se trenutno nalaze Keith Kellog, trenutni obnašatelj dužnosti savjetnika, John Bolton, bivši veleposlanik SAD-a u Ujedinjenim narodima, te generali-pukovnici H.R. McMaster i Robert Caslen s West Pointa.

“Odluku ću donijeti u idućih nekoliko dana”, rekao je američki predsjednik novinarima u subotu.

>>> Trumpove nove mjere <<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas