Connect with us

Iz Svijeta

Donald Trump održao govor o stanju nacije: Naša je nacija snažnija nego ikada prije

Objavljeno

-

Naša je nacija snažnija nego ikada prije, rekao je u utorak američki predsjednik Donald Trump, hvaleći u govoru o stanju nacije gospodarsko stanje u zemlji i svoje rezultate.

Trump je započeo govor o stanju nacije pred oba doma Kongresa rekavši da je prije tri godine pokrenut “veliki američki povratak”, naznačivši da će ‘State of the Union’ posvetiti ekonomskim pitanjima.

“Godine ekonomskog nazadovanja su prošle”, rekao je. “Idemo prema naprijed brzinom koja je prije kratkog vremena bila nezamisliva i nikad nećemo ići natrag”, kazao je Trump.

On je na kongresni podij izašao u 3 sata po srednjoeuropskom vremenu i govorio nešto manje od sat i pol, dan prije nego što će Senat dati konačni pravorijek o njegovu mogućem opozivu.

Bilo je to i prvi put da se predsjednik našao licem u lice s predsjednicom parlamenta Nancy Pelosi, najviše rangiranom političarkom iz redova demokrata, otkako je najavila da će se protiv njega pokrenuti proces opoziva.

Predao joj je kopiju govora, ali nije se s njom rukovao iako je ona pružila ruku.

U trećem a možda i posljednjem godišnjem obraćanju naciji – ako u studenom ove godine ne uspije dobiti drugi mandat, Trumpu je govor bio prigoda i da pošalje poruke važne za mogući ponovni izbor.

“Jedine pobjede koje su važne ovdje u Washingtonu su pobjede za Amerikance”, kazao je, nabrajajući pozitivne ekonomske rezultate.

Među njima je naglasio da rekordni broj mladih ima posao, a da je nezaposlenost veterana pala na rekordno nisku razinu.

Hvalio je uspjehe nedavno sklopljenih trgovinskih ugovora, naglasio da su SAD postale prve u proizvodnji plina i nafte, da su granice sigurne, vrijednosti i nacionalni ponos obnovljeni, istaknuo je velika ulaganja u vojsku. “Konačno smo uspjeli uvjeriti naše saveznike da plaćaju pošteni udio u NATO-u”, istaknuo je.

“Suprotno od toliko drugih prije mene, ja držim obećanja”, pohvalio se Trump, neprestano bivajući prekidan pljeskom i klicanjem republikanaca, dok je demokratska oporba uglavnom nepomično sjedila.

Neki od demokratskih zastupnika odbili su nazočiti godišnjem obraćanju predsjednika, među njima i Alexandria Ocasio-Cortes.

Trump je pozvao na financiranje kako bi Sjedinjene Države bile prve na Marsu. “Amerika će biti prva nacija koja će staviti svoju zastavu na Mars”.

Obećao je zaštititi pravo građana na nošenje oružja, a teroristima je poručio: “Nikada nećete izbjeći pravdu ako krenete na američke živote”

Napao je neke od prijedloga zdravstvene reforme o kojima raspravljaju demokrati. “Nikad nećemo dopustiti da socijalizam uništi američkog zdravstvo”, kazao je.

Pohvalio se i nedavno objavljenim bliskoistočnim mirovnim planom, nestankom kalifata Islamske države i ubojstvom njihovog vođe Abu Bakr al Bagdadija, kao i izgradnjom zida koji bi treba spriječiti ulazak ilegalnih migranata.

Napao je migrante bez dokumenata i rekao da će takvi “brzo biti izbačeni iz zemlje”.

Među gostima na govoru o stanju nacije bio je i venezuelski oporbeni lider Juan Guadio.

Trump trenutno uživa pozitivan trend: postupak opoziva završit će u srijedu u Senatu njegovim gotovo sigurnim oslobađanjem, a u istraživanju javnog mnijenja Instituta Gallup dobio je 49 posto pozivitnog mišljenja, što je najviši postotak otkad je ušao u Ovalni ured u siječnju 2017.

I šlag na kraju: demokratski predizbori počeli su za njega najboljim mogućim ishodom, kaosom s prebrojavanjem glasova u Iowi zbog čega demokrati nisu mogli objaviti rezultate izbora na vrijeme.

Američki je predsjednik ponudio sliku svojeg predsjedništva u nadi da će nagovoriti Amerikance da mu daju povjerenje za još jedan mandat na izborima 3. studenoga. Nijednom riječju nije spomenuo proces opoziva.

“Najbolje tek dolazi”, rečenica je kojom je Trump završio svoj govor. Iza njega Nancy Pelosi, u znak neslaganja sa sadržajem govora, poderala je njegovu kopiju. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas