Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump oduševljen posjetom Papi: Upoznati Njegovu Svetost čast je za cijeli život

Objavljeno

na

Papa Franjo zamolio je američkog predsjednika da bude pronositelj mira, na njihovom prvom i s nestrpljenjem očekivanom susretu u srijedu u Apostolskoj palači, a Donald Trump obećao je da neće zaboraviti “što mu je Papa rekao”.

Očkivalo se da će sastanak biti čudan i napet jer su američki predsjednik, njuorški multimilijarder, i papa Franjo, svećenik siromašnih, iznosili radikalno suprotna stajališta o klimatskim promjenama i useljavanju.

“On je stvarno ‘faca’, stvarno je dobar, imali smo fantastičan sastanak i fantastičan obilazak, stvarno je bilo prelijepo”, rekao je poslije sastanka Trump, koji je znao oštro govoriti o Papi tijekom predsjedničke kampanje prošle godine.

“Upoznati Njegovu Svetost čast je za cijeli život. Napuštam Vatikan odlučniji nego ikada baviti se ostvarenjem mira u našem svijetu”, poručio je na Twitteru.

Ali su na početku sastanka obojica bila ukočena. Trump je ušao lift kojim se popeo na treći kat Apostolske palače i nakon duge ceremonijalne šetnje njezinim zadivljujućim hodnicima, stisnuo je Papi ruku na ulazu u prostorije koje Franjo koristi za službene protoklarne događaje.

Franjo se slabo nasmiješio. “Dobrodošli”, rekao je.

“Velika mi je čast”, odgovorio je Trump.

Prije nego što su ih brojni novinari i fotografi ostavili same, Papa je izbjegao neobavezan razgovor kakav inače vodi prije nego što novinari napuste prostoriju.

Papa Franjo i Trump razgovarali su potom tridesetak minuta u četiri oka, dvadeset minuta manje nego što je Franjo izdvojio za Trumpova prethodnika Baracka Obamu.

Nakon susreta izgledali su puno opuštenije. Papa se smiješio, šaleći se s Trumpom i njegovom suprugom Melanijom, koju je upitao čime ga hrani. Novinari nisu sigurni je li Franjo pitao hrani li ga pizzom ili poticom (slovenska verzija orahnjače) koju Papa poznaje i voli. Novinari agencije dpa tako su čuli ‘pizza’, francuskog AFP-a ‘potica’, a čak niti slovenska agencija STA nakon pregledavanja snimke nije uspjela razjasniti dilemu.

Trump je na rastanku Papi rekao: “Hvala vam, hvala vam. Neću zaboraviti što ste rekli”.

U priopćenju koje je objavio Vatikan nakon susreta kaže se da je razgovor bio srdačan i da se Sveta Stolica nada da će doći do iskrene suradnje između američke vlade i američke Katoličke Crkve, uključivo kada se radi o pomoći imigrantima.

Američka Katolička Crkva protivi se Trumpovim pokušajima da smanji saveznu pomoć za gradove koje daju utočišta ilegalnim imigrantima, a protivi se i izgradnji zida s Meksikom.

Papa je prošle godine kazao da čovjek koji misli graditi zidove, a ne mostove nije kršćanin.

Papa je Trumpu darovao kopiju novogodišnje poruke mira pod naslovom “Nenasilje – stil politike za mir” i kopiju enciklike o klimatskim promjenama. “Pročitat ću ih”, kazao je Trump, poznat po tome što želi razvodniti pravila o zaštiti okoliša.

Darovao mu je i medaljon s maslinovom grančicom uz riječi: “Moja je želja da postanete maslinovo drvo u izgradnji mira”.

Trump je Papi predao veliku plavu kutiju rekavši da sadrži knjige Martina Luthera Kinga uz riječi: “Mislim da ćete u njima uživati. Nadam se da hoćete”.

Susret s Papom treća je postaja Trumpove devetodnevne inozemne turneje koja bi trebala završiti u subotu. Nakon današnjeg susreta s talijanskim premijerom, Trump putuje u Bruxelles.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Viktor Orban: Sada je svaki od izbora u Europi sudbonosan

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik mađarske Vlade Viktor Orban 23. listopada ove godine pred Muzejom terora u Budimpešti pred okupljenima je održao svečani govor.

U tom govoru vrlo se kritički osvrnuo na komunističku povijest u Mađarskoj, ali i na današnje globalizacijske procese, između kojih je povukao i određene paralele.

Državnički govor Viktora Orbana pred Muzejom terora u Budimpešti

„Ako nestane slobode, ako nestane nacionalne neovisnosti i mi sami ćemo nestati” – kazao Viktor Orban1je Viktor Orban, na nacionalni praznik 23. listopada u Budimpešti, pred muzejom Terora ispred oko 10.000 okupljenih unatoč kišnom vremenu.

Predsjednik mađarske Vlade dodao je: „…revolucija je bila nacionalna revolucija, ali to tadašnje zapadne sile nisu razumijele. Nisu shvatile da se mi borimo, jer smo bezgranično privrženi svojoj kulturi, svojem životnom stilu i ne želimo se rastočiti u talionici naroda.”

Naglasio je: „… želimo da drugi poštuju tko smo i što smo, jer smo mi Mađari tijekom tisuću godina branili granice Europe i borili se za svoju nacionalnu samostalnost.” Premijer je istakao da su probleme u XX. stoljeću stvorila vojna carstva, a sada se valom globalizacije rađaju financijska carstva.

Zato prema riječima Viktora Orbana: „… nakon tri desetljeća iznova prijeti opasnost za sve što smatramo Mađarskom i mađarskim načinom života. Nakon stjecanja slobode 1990. godine ponovo smo stigli do prekretnice u našoj povijesti”.

Po mišljenu Orbana, sada je svaki od izbora u Europi sudbonosan. „Sada se odlučuje da li će narodi u Europi vratiti EUpolitičko upravljanje svojim nacionalnim politikama od europskih birokrata povezanih s gospodarskim elitama.

Sada se odlučuje, da li ćemo uspjeti ponovo steći svoju sjajnu Europu iz razdoblja prije multikulturalizma.” – istakao je premijer i dodao: „Željeli smo vjerovati da se nikad više ne može ponoviti izopačena ideja komunista, da umjesto Mađara stvore „homo sovjeticusa”, ali globalističke snage nadiru na vrata i svesrdno rade na tome da umjesto Mađara sada oblikuju „homo brusszelicusa.”

Premijer je izrazio mišljenje da je financijsko spekulativno carstvo natovarilo na vrat Europe najnoviju seobu naroda, milijune migranata i invaziju novih useljenika u Europu te da su oni izradili plan kojim bi željeli Europu pretvoriti u mješoviti kontinent, a budući da je Srednja Europa zona bez migracija, ovdje se usredotočuje borba za europsku budućnost.

Prema riječima Viktora Orbana: „Mnogi još uvijek misle da je to nemoguće, ali mnogi su i 1956. i 1988. odnosno i prije 2010. vjerovali da promjene nisu moguće. Ali moguće je! Migracija se može zaustaviti, globalizacija se može držati pod kontrolom, Brissel se može zauzdati, plan financijskih spekulanata može se sabotirati, a na suludu ideju o Sjedinjenim europskim državama može se navući luđačka košulja.” – naglasio je i dodao: „Za to treba samo da se u Srednjoj Europi udruže Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari.

 

Informativni list mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i Zagrebačke županije, br. 81 (studeni 2017.)

 

ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari