Donald Trump potpisao američko povlačenje iz TPP-a

3
Foto: Reuters

Novi američki predsjednik Donald Trump ispunio je obećanje iz kampanje i potpisao izvršni nalog za povlačenje iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Donald Trump povukao je SAD iz velikog trgovinskog sporazuma kojeg je potpisalo 12 zemalja koje zajednički čine 40 posto svjetske ekonomije.

Ovo što smo upravo učinili je velika stvar za američkog radnika – rekao je Trump nakon što je potezom olovke odbacio sporazum, prenosi BBC.

Donald Trump je u kampanji TPP nazvao potencijalnom katastrofom za SAD tvrdeći da šteti američkoj proizvodnji.

Donald Trump je također potpisao i druge dekrete kao što je zamrzavanje zapošljavanja u državnim službama na saveznom nivou te vraćanje na snagu odluke o ukidanju fondova za međunarodne grupe koje izvode pobačaje ili osiguravaju informacije o tome gdje i kako to učiniti.

 

 

 

facebook komentari

 • damirphr

  Donald – you have my vote!

 • Malleus_Haereticorum

  Donalde, pa ti zaista činiš ono što si obećao da ćeš učiniti? Takvo što svijet već dugo vrjemena nije vidio. Šokiran sam. Možda se i u Hrvatskoj dogodi slično čudo.
  Donald rulez !

 • damirphr

  ma ona iz sdp je ulazila u zatvorenu prostoriju gdje nisu mogli unijeti mobitel i mogli su citati ogranicene pasuse iz TPP i onda dodje Donald