Connect with us

Iz Svijeta

Donald Trump pozvao pristaše kod Kapitola da ostanu mirni

Published

on

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je pristaše da “ostanu mirni” nakon što su se sukobili s policijom i upali u zgradu Kongresa.

“Molim vas podržite našu policiju u Kapitolu i snage sigurnosti. Oni su uistinu na strani naše Zemlje. Ostanite mirni”, tvitao je.

Trump se ranije obratio pristašama u blizini Bijele kuće i ponovio tvrdnje o izbornoj prevari te pozvao gomilu da krene prema Kapitolu.

Oni su potom probili nekoliko slojeva policijskih blokada i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena “pobjeda Joe Bidena”.

Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. U tijeku je evakuacija zastupnika kojima je prethodno rečeno da uzmu gas maske i budu ih spremni upotrijebiti.

Trump je u međuvremenu na Twitteru osudio Pencea “koji nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav” pošto nije jednostrano blokirao verifikaciju elektorskih glasova.

Mike Pence poručio Trumpu da nema ovlasti odbaciti glasove elektora

Američki potpredsjednik Mike Pence je rekao u srijedu da nema ustavne ovlasti jednostrano prihvatiti ili odbiti glasove izbornih elektora, ali je pozdravio napore dijela republikanskih zastupnika da ulože prigovore na navodne nepravilnosti.

Trump je zatražio od svog potpredsjednika da blokira kongresnu potvrdu rezultata predsjedničkih izbora unatoč tome što Pence nema ovlasti za to.

Pence je nakon toga u izjavi objavljenoj prije početka zajedničke sjednice oba doma Kongresa rekao da nema ovlasti učiniti to što Trump od njega traži.

Trump je odmah na Twitteru kritizirao Pencea zbog odbijanja da jednostrano blokira glasove elektora iz nekoliko država koje je Biden “osvojio”.

“Mike Pence nije imao hrabrosti učiniti ono što je potrebno za zaštitu naše zemlje i našeg ustava, dati (saveznim) državama priliku da potvrde ispravljeni niz činjenica, a ne lažne i netočne činjenice…”, objavio je Trump na Twitteru.

“SAD zahtijeva istinu!”

U svojoj izjavi Pence je rekao da mu njegova prisega da će podržavati i braniti ustav ne dopušta da “odredi koje glasove treba prebrojati, a koje ne”.

“Kada postoje sporovi o američkim predsjedničkim izborima, prema saveznom zakonu, predstavnici naroda pregledavaju dokaze i demokratskim procesom rješavaju sporove”, rekao je Pence. (Hina/K.)

Trumpove pristaše probile blokade i provalili u zgradu Kongresa

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari