Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump: ‘PREKINITE!’ bombardiranje i ubijanje u Idlibu

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u nedjelju Siriju i njezina saveznika Rusiju da prekinu “pakleno bombardiranje” Idliba, pokrajine na sjeverozapadu Sirije, pošto je Kremlj u petak objavio priopćenje u kojem kaže da će Moskva nastaviti podupirati ofenzivu koju je režim ondje počeo prije mjesec dana.

“Čujem da Rusija, Sirija i u manjoj mjeri Iran sudjeluju u paklenom bombardiranju u pokrajini Idlibu, u Siriji i da bez razlike ubijaju velik broj nedužnih civila. Svijet gleda taj pokolj. Koji je cilj, što ćete postići? PREKINITE!”, objavio je Donald Trump na Twitteru uoči odlaska u državni posjet Velikoj Britaniji.

Ovi komentari dolaze pošto su sirijske nevladine organizacije u petak osudile pasivnost međunarodne zajednice pred eskalacijom sirijskog režima i njegova ruskog saveznika u pokrajini Idlibu, koja je prouzročila, ocjenjuju, “najveći” izbjeglički val od početka rata.

Na tiskovnoj konferenciji u Istanbulu, predstavnici nevladinih organizacija upozorili su da se humanitarno stanje u toj pokrajini svakim danom pogoršava, rekavši da su u bombardiranju poginuli desetci civila a više od 200.000 ljudi je moralo napustiti dom otkad su krajem travnja počeli zračni udari u Idlibu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je u petak objavio da je gotovo 950 ljudi, uglavnom boraca i oko trećine civila, poginulo u zadnjih mjesec dana u borbama u Idlibu i u okolici.

Eskalacija u Idlibu, pokrajini koja graniči s Turskom, najgora je otkako su se Moskva i Ankara, pokrovitelji nekih pobunjeničkih skupina, u rujnu 2018. dogovorile o uspostavi “demilitarizirane zone” koja će pobunjenička područja razdvajati od vladinih.

Dogovor je tek djelomično proveden zbog odbijanja džihadista da se povuku iz buduće tampon-zone.

Premda režim nije službeno objavio ofenzivu na Hayat Tahrir al-Cham (HTS, bivši ogranak Al Kaide) u pravom smislu, uz pomoć saveznika je pojačao bombardiranje i oslobodio rubna područja pokrajine Idliba.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011. izginulo je više od 370.000 ljudi.

(Hina/AFP)

 

Izrael izveo žestoke zračne napade na Siriju kao odgovor na raketni napad iz Sirije

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Europski sud stao na stranu Italije u vezi migranata

Objavljeno

na

Objavio

Europski sud za ljudska prava objavio je u utorak da neće narediti Italiji da primi njemački humanitarni brod koji čeka na otvorenom moru s više od 40 spašenih migranata.

Njemačka nevladina organizacija Sea-Watch obratila se sudu ne bi li poništila odluku talijanskog krajnje desnog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija koji je brodu zabranio ulazak u talijanske vode.

Sud je odlučio da “ne postoje iznimno ozbiljni i hitni razlozi koji bi opravdali primjenu hitnih mjera” kojima bi se Italiju moglo zatražiti da primi migrante.

To je zato jer je Italija dopustila iskrcavanje najranjivijih migranata, njih 11 od ukupno 53.

“Čak i Europski sud u Strasbourgu podržava talijansku odluku reda, razuma, legalnosti i pravde: luke su zatvorene za krijumčare ljudima i njihove suradnike”, rekao je Slavini.

Prije je kazao da je brod Sea-Watch 3 “piratski” i da bi organizacija migrante trebala odvesti u Nizozemsku jer plovi pod nizozemskom zastavom, ili u Njemačku.

Brod je 53 migranata pokupio 12. lipnja kod libijske obale.

Kapetanica broda Carola Rackete (31) zaprijetila je da će migrante unatoč zabrani iskrcati na Lampedusi. Za to bi nevladina organizacija mogla dobiti kaznu od 10.000 do 50.000 eura.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Trump: Bilo kakav napad Irana na bilo što američko naići će na veliku i nadmoćnu silu

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u utorak da će napasti Iran u slučaju bilo kakvog napada Teherana “na bilo što američko”, nakon što je Iran poručio da nove američke sankcije onemogućuju bilo kakvu diplomaciju i ocijenio da su potezi Bijele kuće “mentalno retardirani”.

“Iranska jako neupućena i uvredljiva izjava, objavljena danas, samo pokazuje da oni ne razumiju realnost. Bilo kakav napad Irana na bilo što američko naići će na veliku i nadmoćnu silu. U nekim područjima, to znači uništenje”, poručio je Trump na Twitteru.

SAD je u ponedjeljak uveo sankcije visokim iranskim dužnosnicima, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija.

Američke sankcije protiv ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa očekuju se kasnije ovaj tjedan.

(Hina)

 

Od Iranske revolucije 1979. godine situacija između dva neprijatelja, SAD-a i Irana, nikada nije bila napetija

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari