Connect with us

Iz Svijeta

Donald Trump traži uvođenje pristojbi za zahtjeve za azil, UNHCR protiv

Objavljeno

-

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump od vladinih dužnosnika zatražio uvođenje strožih pravila za azilante, uključujući i plaćanje pristojbe za zahtjeve za azilom, UN-ova agencija je u utorak priopćila da je traženje azila temeljno pravo i da se za podnošenje zahtjeva ne bi trebala plaćati nikakva pristojba.

“Ljude se za ostvarivanje njihovog prava ne bi trebalo financijski teretiti”, kazao je glasnogovornik Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR) Charlie Yaxley.

“Traženje azila je temeljno ljudsko pravo. Ljudima bi, kada traže azil, trebalo biti omogućeno ostvarivanje njihovog prava”, dodao je.

Podsjetio je da je SAD ratificirao sporazum iz 1951. u kojem piše da ljudi koji bježe zbog sukoba ili progona zaslužuju međunarodnu zaštitu i sigurno utočište u drugoj zemlji.

Predsjednik Donald Trump najnovijim mjerama, koje tražiteljima azila, ako su u zemlju ušli ilegalno, također brane tražiti posao i raditi sve dok se njihovi zahtjevi riješe, želi spriječiti ulazak u zemlju sve većeg broja imigranata iz Srednje Amerike koji prelaze preko američko-meksičke granice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari