Connect with us

Iz Svijeta

Donald Trump zatražio ostavke svih veleposlanika koje je imenovao Obama

Objavljeno

-

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump pozvao je sve veleposlanike SAD-a u svijetu koje je politički imenovao dosadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama da daju ostavke do njegove inauguracije 20. siječnja, prenosi američki Independent.

Ovakav potez novog američkog predsjednika potvrda je zaokreta u vanjskoj politici SAD-a koju je najavljivao tijekom predizborne kampanje.

Donald Trump je do sada najavio kako će novi američki veleposlanik u Kini biti guverner savezne države Iowa, Terry Branstad, a u Izraelu će za američkog veleposlanika postaviti pravnika Davida Friedmana.

Spominje se i kako je njegova prva supruga i majka njegove troje djece, Ivanka Trump izrazila želju da bude veleposlanica SAD-a u Češkoj, gdje je i rođena, a iako službene potvrde za to još nema, Miloš Zeman, češki predsjednik je rekao kako podržava ideju da Ivanka Trump bude veleposlanica SAD-a u Češkoj te dodao kako Amerikanci ne bi mogli poslati boljeg veleposlanika u Prag od nje.

Američa veleposlanica u Hrvatskoj je Juliete Valls Noyes, a tek treba vidjeti tko će ju zamijeniti.

Stanje u hrvatskoj diplomaciji

Hrvatska ima svoje veleposlanike u više od 50 zemalja svijeta. Imenovanje veleposlanika uvijek je predmet političke kalkulacije i najviše tenzije izaziva kad ga se pokuša provesti u izbornoj godini, piše narod.hr

Veleposlanike mora predložiti Vlada i o tome dati mišljenje Sabor. Zatim popis veleposlanika ide do predsjednice države i onda se ona s premijerom posavjetuje o svemu i imenuje ih.

Prioritet je bio izbor novog veleposlanika u Rusiji, gdje Hrvatska već gotovo dvije godine nije imala prvog čovjeka u veleposlanstvu. Izbor je pao na Tončija Staničića, iskusnog diplomata koji je bio veleposlanik u Srbiji, BiH te Bugarskoj.

No Hrvatska ima itekako problema sa svojom diplomacijom. Primjerice, veleposlanik u SAD-u Joško Paro u svom službenom izvješću iz svibnja prošle godine o ishodu američkih izbora, izrugivao se s tada predsjedničkim kandidatom koji je postao predsjednik Donaldom Trumpom.

Donald Trump, tada već izgledni predsjednički kandidat republikanaca, opisan je kao redikul za jednokratnu upotrebu te su predviđeni veliki problemi za Republikansku stranku nakon gubitka izbora.

„Svaki Trumpov prijedlog, ma kako fantastično (zid na granici s Meksikom), neprovedivo (zabrana ulaska u zemlju muslimanima) ili uopćeno (jednostavno uništenje ISIS-a) zvučao, nije dublje medijski propitivan, a kamoli da je bio podvrgnut kritičnoj analizi.

Osobne uvrede koje je Trump uputio pojedinim novinarima i medijskim kućama ostale su pak zasjenjene uvredama koje je dijelio drugim kandidatima i manjinskim etničkim skupinama.

Medijski spektakl američkih (pred)izbora tako je svoj vrhunac doživio u medijskoj zvijezdi Donaldu Trumpu, koja je u konačnici zasjenila profesionalnost, kritičku analizu te tradicionalnu ulogu medija u liberalnoj demokraciji“, stoji u “pismu” iz Washingtona.

U Parizu nam je veleposlanik osoba koja veliča komunističkog diktatora Josipa Broza Tita. Ivo Goldstein misli da “Titovu odgovornost za počinjene ratne zločine nad zarobljenicima i civilima u svibnju 1945. godine […] valja ocjenjivati sukladno ondašnjim prilikama i ondašnjim kriterijima, koji nisu istovjetni današnjim. Tako jedan hrvatski veleposlanik opravdava Tita za zločine počinjene na križnom putu.

Zato i ne čudi što je predsjednica Grabar-Kitarović prozvala neke diplomate da rade protiv interesa Hrvatske. Kolinda Grabar-Kitarović u nekoliko je navrata postavila otvoreno pitanje zastupaju li neki hrvatski veleposlanici interese hrvatske države ili države primateljice, pogotovo kada su se složili s kritikama Hrvatske koje su dolazile iz svijeta.

Sama predsjednica nikada nije konkretno rekla o kojim je veleposlanicima riječ, ali dobri poznavatelji vanjske politike tvrde da se radi o Jošku Paru, veleposlaniku u SAD-u, Ivi Goldsteinu, veleposlaniku u Francuskoj, Gordanu Markotiću, veleposlaniku u Srbiji, i Ivani Sutlić-Perić, veleposlanici u Crnoj Gori.

Predsjednica je kazala “i sama sam se uvjerila da ima veleposlanika koji ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike.

Promjene su stoga nužne, ali samo dovođenjem iskusnih i domoljubnih diplomata koji će provoditi hrvatsku politiku, piše narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari