Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump zatražio ostavke svih veleposlanika koje je imenovao Obama

Objavljeno

na

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump pozvao je sve veleposlanike SAD-a u svijetu koje je politički imenovao dosadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama da daju ostavke do njegove inauguracije 20. siječnja, prenosi američki Independent.

Ovakav potez novog američkog predsjednika potvrda je zaokreta u vanjskoj politici SAD-a koju je najavljivao tijekom predizborne kampanje.

Donald Trump je do sada najavio kako će novi američki veleposlanik u Kini biti guverner savezne države Iowa, Terry Branstad, a u Izraelu će za američkog veleposlanika postaviti pravnika Davida Friedmana.

Spominje se i kako je njegova prva supruga i majka njegove troje djece, Ivanka Trump izrazila želju da bude veleposlanica SAD-a u Češkoj, gdje je i rođena, a iako službene potvrde za to još nema, Miloš Zeman, češki predsjednik je rekao kako podržava ideju da Ivanka Trump bude veleposlanica SAD-a u Češkoj te dodao kako Amerikanci ne bi mogli poslati boljeg veleposlanika u Prag od nje.

Američa veleposlanica u Hrvatskoj je Juliete Valls Noyes, a tek treba vidjeti tko će ju zamijeniti.

Stanje u hrvatskoj diplomaciji

Hrvatska ima svoje veleposlanike u više od 50 zemalja svijeta. Imenovanje veleposlanika uvijek je predmet političke kalkulacije i najviše tenzije izaziva kad ga se pokuša provesti u izbornoj godini, piše narod.hr

Veleposlanike mora predložiti Vlada i o tome dati mišljenje Sabor. Zatim popis veleposlanika ide do predsjednice države i onda se ona s premijerom posavjetuje o svemu i imenuje ih.

Prioritet je bio izbor novog veleposlanika u Rusiji, gdje Hrvatska već gotovo dvije godine nije imala prvog čovjeka u veleposlanstvu. Izbor je pao na Tončija Staničića, iskusnog diplomata koji je bio veleposlanik u Srbiji, BiH te Bugarskoj.

No Hrvatska ima itekako problema sa svojom diplomacijom. Primjerice, veleposlanik u SAD-u Joško Paro u svom službenom izvješću iz svibnja prošle godine o ishodu američkih izbora, izrugivao se s tada predsjedničkim kandidatom koji je postao predsjednik Donaldom Trumpom.

Donald Trump, tada već izgledni predsjednički kandidat republikanaca, opisan je kao redikul za jednokratnu upotrebu te su predviđeni veliki problemi za Republikansku stranku nakon gubitka izbora.

„Svaki Trumpov prijedlog, ma kako fantastično (zid na granici s Meksikom), neprovedivo (zabrana ulaska u zemlju muslimanima) ili uopćeno (jednostavno uništenje ISIS-a) zvučao, nije dublje medijski propitivan, a kamoli da je bio podvrgnut kritičnoj analizi.

Osobne uvrede koje je Trump uputio pojedinim novinarima i medijskim kućama ostale su pak zasjenjene uvredama koje je dijelio drugim kandidatima i manjinskim etničkim skupinama.

Medijski spektakl američkih (pred)izbora tako je svoj vrhunac doživio u medijskoj zvijezdi Donaldu Trumpu, koja je u konačnici zasjenila profesionalnost, kritičku analizu te tradicionalnu ulogu medija u liberalnoj demokraciji“, stoji u “pismu” iz Washingtona.

U Parizu nam je veleposlanik osoba koja veliča komunističkog diktatora Josipa Broza Tita. Ivo Goldstein misli da “Titovu odgovornost za počinjene ratne zločine nad zarobljenicima i civilima u svibnju 1945. godine […] valja ocjenjivati sukladno ondašnjim prilikama i ondašnjim kriterijima, koji nisu istovjetni današnjim. Tako jedan hrvatski veleposlanik opravdava Tita za zločine počinjene na križnom putu.

Zato i ne čudi što je predsjednica Grabar-Kitarović prozvala neke diplomate da rade protiv interesa Hrvatske. Kolinda Grabar-Kitarović u nekoliko je navrata postavila otvoreno pitanje zastupaju li neki hrvatski veleposlanici interese hrvatske države ili države primateljice, pogotovo kada su se složili s kritikama Hrvatske koje su dolazile iz svijeta.

Sama predsjednica nikada nije konkretno rekla o kojim je veleposlanicima riječ, ali dobri poznavatelji vanjske politike tvrde da se radi o Jošku Paru, veleposlaniku u SAD-u, Ivi Goldsteinu, veleposlaniku u Francuskoj, Gordanu Markotiću, veleposlaniku u Srbiji, i Ivani Sutlić-Perić, veleposlanici u Crnoj Gori.

Predsjednica je kazala “i sama sam se uvjerila da ima veleposlanika koji ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike.

Promjene su stoga nužne, ali samo dovođenjem iskusnih i domoljubnih diplomata koji će provoditi hrvatsku politiku, piše narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari