Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Trump: Završit ćemo u trećem svjetskom ratu zbog Sirije ako budemo slušali Clinton

Objavljeno

na

Američki republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump rekao je u utorak da bi plan demokratske kandidatkinje Hillary Clinton za Siriju “vodio Trećem svjetskom ratu” zbog mogućnosti sukoba s vojnim snagama Rusije koja posjeduje nuklearno oružje.

U intervjuu usredotočenom prvenstveno na vanjsku politiku Trump je rekao kako je poraz Islamske države viši prioritet nego uvjeriti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da odstupi, umanjujući važnost dugogodišnjeg cilja američke politike.

Trump je zapitao kako bi Clinton pregovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što ga je demonizirala, okrivio predsjednika Baracka Obamu za pogoršanje odnosa SAD-a i Filipina pod njegovim novim predsjednikom Rodrigom Duterteom, požalio se na nedostatak jedinstva republikanaca u potpori njegovoj kandidaturi te rekao kako bi lako pobijedio na izborima kad bi ga stranački čelnici podržali.

“Da imamo stranačko jedinstvo, ne bismo mogli izgubiti ove izbore od Hillary Clinton”, rekao je.

Govoreći o sirijskom građanskom ratu Trump je rekao da bi Clinton uvukla Sjedinjene Države u svjetski rat agresivnijim stavom prema rješavanju sukoba.

Clinton je pozvala na uspostavu zona zabrane leta i “sigurnih zona” na tlu kako bi se zaštitili civili neborci neki analitičari strahuju da bi zaštita tih zona mogla dovesti Sjedinjene Države u izravan sukob s ruskim borbenim zrakoplovima.

“Ono što trebamo učiniti je usredotočiti se na ISIS. Ne trebamo se usredotočiti na Siriju”, rekao je Trump. “Završit ćete u trećem svjetskom ratu zbog Sirije ako budemo slušali Hillary Clinton”, rekao je Trump.

“Ne borite se više protiv Sirije, borite se protiv Sirije, Rusije i Irana, shvaćate? Rusija je zemlja s nuklearnim oružjem, ali zemlja kod koje nuklearne bombe funkcioniraju za razliku od drugih zemalja koje samo pričaju”, rekao je.

Trump je rekao kako je Assad sada mnogo jači nego što je bio prije tri godine. Kazao je kako je prisiliti Assada da ode manje važno nego poraziti Islamsku državu.

“Assad je sekundaran, za mene, prema ISIS-u”, rekao je.

Glede Rusije Trump je ponovno kritizirao postupanje Clinton u američko-ruskim odnosima dok je bila državna tajnica te rekao kako njezina žestoka kritika Putina navodi na pitanje “kako će se vratiti i pregovarati s ovim čovjekom kojega je načinila tako zlim”, ako postane predsjednica.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari