Connect with us

EU

Donald Tusk najavio da će napustiti mjesto predsjednika EPP-a

Objavljeno

on

Bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je u nedjelju da će napustiti mjesto predsjednika Europske pučke stranke (EPP), dan nakon objave povratka u poljsku domaću politiku.

Tusk, koji se u subotu vratio na mjesto čelnika liberalne stranke Građanska platforma (PO) čiji je suosnivač, predsjednik je Europske pučke stranke od 2019. godine.

Trenutni predsjednik EPP-a rekao je da će “razgovori o njegovom nasljedniku započeti na jesen”.

“Naravno da formalno mogu biti šef stranke Građanska platforma i Europske pučke stranke, koja ujedinjuje mnoge europske stranke”, rekao je Tusk novinarima.

Međutim, rekao je kako se želi “sto posto uključiti u poslove na poljskoj političkoj sceni”.

“Već sam obavijestio svoje partnere, premijere i predsjednike iz Europske pučke stranke o odluci da ću se posvetiti politici Poljske”, rekao je Tusk.

Tusk se u subotu vratio na poljsku političku scenu kao vođa glavne oporbene stranke, liberalne Građanske platforme (PO), čiji se članovi nadaju da će s Tuskom stranka dobiti novi zamah.

Mnogi u Građanskoj platformi, u čijem je osnivanju sudjelovao i sam Tusk, smatraju da je na kocki ni više ni manje nego budućnost Poljske u Europskoj uniji.

Izbori zakazani za 2023. odlučit će hoće li se vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) nastaviti sukobljavati s Bruxellesom oko reforme pravosuđa, za koju EU tvrdi da potkopava neovisnost sudaca, LGBT prava i ostalih pitanja.

“Građanska platforma je neophodna, potrebna je kao jedna snaga, a ne sjećanje, kako bismo dobili bitku za budućnost protiv PiS-a”, kazao je Tusk na kongresu PO-a u Varšavi.

Po njegovim riječima, “nema šanse za pobjedu bez Građanske platforme i naša nam povijest to govori”.

Predsjednik Europskog vijeća od 2014. do 2019., Tusk je pomogao u vođenju EU u burnom razdoblju obilježenom Brexitom i migrantskom krizom.

Prvi premijer Poljske u postkomunističkom razdoblju s dva mandata, Tusk je vodio PO vladu od 2007. do 2014.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari