Pratite nas

Iz Svijeta

Donald Tusk opet sazvao summit – zna li Europa što radi?

Objavljeno

na

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je novi neformalni sastanak čelnika država članica EU-a o migrantskoj krizi za 12. studenog u Valletti, glavnom gradu Malte. U pozivnom pismu Tusk ističe da je potrebno učiniti sve da ne dođe do raspada schengenskog prostora. 

[ad id=”68099″]

Čelnici EU-a i afrički partneri sastat će se u Valletti 11. studenog, iduće srijede, kako bi razgovarali o afričkim migrantima koji dolaze u Europu. Dan nakon toga, 12. studenog, okupit će se samo šefovi država ili vlada 28 članica EU-a.

O migrantskoj krizi raspravljat će u Bruxellesu na izvanrednom sastanku i ministri unutarnjih poslova, u ponedjeljak, 9. studenog.

Tusk upozorava kako se priljev migranata nastavlja dosad nezabilježenom brzinom pa je u listopadu zabilježen rekord od 218 tisuća migranata koji su prešli Sredozemlje.

Suočene s takvim migrantskim valom, neke članice uvode razne mjere na unutarnjim schengenskim granicama. Jedini način da ne dođe do raspada Schengena jest osigurati primjereno upravljanje vanjskim granicama. Moramo učiniti sve kako bismo očuvali Schengen netaknutim i da unutar njega nema granica, kaže Tusk u pozivnom pismu.

To je već treći summit EU-a posvećen migrantskoj krizi u zadnja dva i pol mjeseca. Cilj sastanka u Valletti je, osim razmatranja o jačanju kontrole vanjskih granica, rasprava o provedbi mjera koje je EU dosad donijela: jačanje  suradnje s trećim zemljama, uključujući Tursku, kako bi se usporio priljev migranata; provedba odluke o relokaciji; upostava centara za prihvat i registraciju (“hot spots”) u Grčkoj i Italiji te povećanje kapaciteta za prijem migranata.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari