Pratite nas

Komentar

Donald Tusk: Svi moramo ostati hladne glave i mirni, važno je izbjeći eskalaciju

Objavljeno

na

Europska unija pozvala je na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin “očita agresija” i terorizam.

[ad id=”68099″]

U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakopova, svi moramo ostati hladne glave i mirni – napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnostFederica Mogherini o izgredu je razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i nalgasila da je “važno izbjeći eskalaciju”.

“Izvanredni sastanak” Vijeća NATO-a, glavnog foruma za političku konzultaciju NATO-a predviđen je u utorak u Bruxellesu. U tom su vijeću predstavnici 28 zemalja članica NATO-a među kojima je i Turska.

Čelnici zemalja članica Europske unije trebaju u nedjelju s Turskom održati sastanak o migrantskoj i izbjegličkoj krizi.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada osudio je tursko rušenje zrakoplova kao “očitu agresiju” protiv suvereniteta Sirije.

To pokazuje da se turska vlada svrstala na stranu terorizma i da podržava terorističke skupine koje su počele padati pod udarcima sirijske vojske – rekao je ivojni izvor koji je citirala državna agencija Sana.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je kako se nada da tursko rušenje ruskog zrakoplova u blizini granice sa Sirijom neće ugroziti pregovore o rješenju sirijskoga građanskog rata.

Moramo se nadati da ovaj događaj neće unazaditi ohrabrujuće prve pregovore, koji nude malu nadu da će sirijski sukob deeskalirati – kazao je Steinmeier u Berlinu.

Britanski premijer David Cameron snažno je potaknuo Rusiju i Tursku na izravne pregovore o srušenome ruskom zrakoplovu, da bi se izbjegla eskalacija sukoba i potencijalno ponavljanje sličnog incidenta, kazala je njegova glasnogovornica.

Premijer je snažno ohrabio premijera Davutoglua da zajamči izravnu komunikaciju između turske i ruske strane o ovom incidentu – rekla je glasnogovornica, dodavši da je britanski premijer s Davutogluom razgovarao ranije u utorak.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari