Connect with us

Magazin

Donatorski lanac ZRSObit i istoimeni novčić za poticanje darovitosti

Objavljeno

on

Zajedništvo za bolju Hrvatsku darovitost na ovom malom, a ipak iznimno značajnom području društvenih djelatnosti, savez živi i pokušava promicati već osamnaestu godinu. Jedna od ideja je i ZRSObit donacijski novčić koji su osmislili još 2005. godine. Ipak, novčić je više od deset godina čekao pravu priliku da se pokaže hrvatskoj javnosti.

– Pustili smo ga u opticaj u sklopu promidžbene kampanje za uređenje i opremanje prostora saveza u učenički centar izvrsnosti, početkom travnja, ponosni su u savezu. U sklopu prve faze uređenja prostor u Vlaškoj 81/F se uređuje već više od mjesec dana. Nakon neizbježnih rušenja, demontaža i sanacije, već se pomalo i naziru obrisi budućeg centra.

– Prvu fazu ćemo u cijelosti završiti vlastitim sredstvima u siječnju 2017., rekli su nam. Cijeli projekt ima četiri faze, a po završetku treće faze prostor će biti pušten u rad. Mnoge fizičke osobe, na čelu sa zlatnim olimpijcima, kao i neke prestižne tvrtke su projekt prepoznale kao svoj, pa pomažu ili su najavile potporu. Savezu su osobito drage i riječi svesrdne potpore koje su stigle iz Ureda Predsjednice RH.

Riječi potpore bile su nam osobito dragocjene. Stoga smo predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović kao mali znak pažnje za prepoznavanje naših napora, uz čestitku o Božiću, dostavili i jedan primjerak od 100Zb (stotinu ZRSObita) i promidžbeni CD namijenjen darovitim programerima i matematičarima, rekao nam je predsjednik saveza, Rikard Dimić.

Ukupni projekt “težak” je oko milijun i pol kuna. Trenutno stanje projekta, prikupljenih sredstava i faze provedbe vidljive su na ZRSObit donatorskoj stranici, koja ima i svoju englesku inačicu.

Donatorski lanac usmjeren je prema fizičkim i pravnim osobama iz domovinske i iseljene Hrvatske te svim drugim dobrim ljudima i tvrtkama u svijetu. Donirati se može sa i bez narudžbe ZRSObit novčića, a spisak “dobrozrsobitnih” činitelja ili “zrsobitnih” dobročinitelja bit će objavljen na pokroviteljskoj traci u novom uređenom prostoru te na web portalu saveza.

Donacije su najčešće financijske naravi, no osobio vrijedne su i one u materijalu potrebnom za uređenje.

– U ovoj fazi su nam najpotrebnije gips-kartonske pregradne stijene uključujući ispune izolacijskim materijalima, oprema i aparati za sustav grijanja, te druga oprema i materijali za instalacije, kazao nam je Ratko Lipovšćak, arhitekt koji zdušno podupire ovu priču. Ukratko, svaka donacija je neprocjenjiva kako bismo što prije uredili ovaj prostor za naše trenutno najmlađe, a buduće vodeće stručnjake!

Grad Zagreb je ponovno prepoznao napore Saveza i, nakon dodjele prostora, dao pozitivno mišljenje i na planirane radove u 2. fazi ocijenivši ih vjerodostojnim.

– Odluka Grada Zagreba o modusu uključenja u 2. fazu realizacije projekta bit će nam vjetar u leđa te primjer i poticaj ostalima, stav je Zdravka Škokića, tajnika saveza, koji je u ovaj projekt uložio osamnaest godina rada. Ulaganje u nadarene ljude u državi može se očitovati i kroz konkretne poteze i nastojanje lokalne i državne administracije da poboljšava uvjete za usavršavanje darovitih. A da programerske i matematičke, ali i sve druge pobjednike i mlade izvrsnike, valja planski i trajno ugrađivati u pobjednički mentalitet države, složili bi se svi. Na tom tragu valja i sustavno djelovati.

– Mišljenja smo da “CROgen” supstanca, kako je mi ZRSOvci od milja zovemo, kao skriveni i neuništivi temelj naše opstojnosti, zaslužuje posebnu potporu, rekao nam je Tin Jarak, sistemac i član saveza od 1999. godine, dodajući kako svim neprimjetnim “CROgenijalcima” koji uzornim radom i ponašanjem doprinose boljoj Hrvatskoj te svim ljudima dobre volje ZRSOvci žele čestit Božić i blagoslovljenu Novu godinu.

Zagrebački računalni savez: +1 izvrstan za bolju Hrvatsku

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari