Pratite nas

Događaji

Donijeta Odluka o dodjeli potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018.

Objavljeno

na

Temeljem provedenog Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018., koji je bio objavljen na službenim mrežnim stranicama Središnjeg državnoga ureda, 30.05. je objavljena odluka o dodjeli financijske potpore, piše Hrvatski Medijski Servis.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Buna dobilo je 25 tisuća kuna za opremanje vatrogasnog navalnog vozila visokotračnim vatrogasnim modulom, Društvo „Grga“ iz Posušja dobilo je od RH 10 tisuća kuna za nabavu etno odijela, dok je Društvo za kulturu, edukaciju i društvena istraživanja „CREATUS“ iz Širokog Brijega dobilo 20 tisuća kuna za izgradnju dječjeg parka u Kočerinu.

Europska akademiju u Banjoj Luci na raspolaganje je dobila 22 tisuće kuna za zbornik radova Dubica i dubički arhiđakonat u razvijenom srednjem vijeku, a HKD Napredak iz Vareša 12 tisuća kuna za tiskanje mjesečnika-lista vareških Hrvata-Bobovac.

HKD Napredak-Glavna podružnica Tuzla dobila je, pak, 20 tisuća kuna za Hrvatski glasnik-list za kulturu i društvena pitanja. Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH pak na raspolaganje je dobila 50 tisuća kuna za organizaciju Znanstveno-stručnog skupa „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“, dok je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo sveti Jeronim iz Šuice dobilo 10 tisuća kuna za organiziranje božićnog sajma rukotvorina i domaćih proizvoda Šuica ’18.

Obnove

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Hercegovac iz Širokog Brijega, pak, na raspolaganje je dobilo 20 tisuća kuna za godišnji koncert „Kolo igram-pismu pivam“, dok je Humanitarno karitativna organizacija Za projekt rada s mladima „Podrška boljoj i kvalitetnijoj budućnosti“ Humanitarno karitativna organizacija Kruh sv. Ante Franjevačke provincije Bosne Srebrne iz Sarajeva dobila 10 tisuća kuna.

Informacijsko edukacijsko društvo HERC INFO iz Ljubuškog dobilo je 20 tisuća kuna za projekt Divan mladić Petar Barbarić povezuje rodnu Hercegovinu s Bosnom. Hrvatska je za tisak monografije „Razgovor s Radimljom“ odobrila 20 tisuća kuna za Javnu ustanovu Radimlja Stolac, dok je za organizaciju XX. Dana Matice hrvatske u Brotnju, Matica hrvatska Čitluk dobila 10 tisuća kuna.

Mjesna zajednica Crvenice iz Tomislavgrada dobila je 15 tisuća kuna za rekonstrukciju i popravak spomenika hrvatskim braniteljima u Crvenicama, dok je Mjesna zajednica Mrkodol iz Tomislavgrada za projekt obnove sportsko-rekreacijskog centra dobila 30 tisuća kuna.

Za projekt Mjesna zajednica u službi građana, a kojeg je kandidirala Mjesna zajednica u službi mještana Ljuti Dolac osigurano je, pak, 10 tisuća kuna.

Obrazovanje

U nastavku popisa projekata su oni koji se odnose na opremanje škola diljem Hercegovine i Bosne. Tako je Mješovita srednja škola Stjepana Radića iz Usore dobila 15 tisuća kuna za opremanje strojarske radionice suvremenom opremom, dok je Osnovna škola Žepče dobila 20 tisuća kuna za opremanje školske knjižnice. Općina Dobretići je za projekt adaptacije sanitarnih čvorova i svlačionica u osnovno školi u toj općini dobila 25 tisuća kuna. Za nabavu novih naslova za školsku lektiru Osnovna škola Ilići iz Mostara je dobila 10 tisuća kuna, dok je Osnovna škola Kiseljak iz navedene općine dobila 20 tisuća kuna za nastavak projekta međudržavne suradnje osnovnih škola. Za kupovinu glazbenih instrumenata u Srednjoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Novom Travniku osigurano je 20 tisuća kuna, a isti iznos i za projekt izgradnje kabineta za praktičnu nastavu u Srednjoj strukovnoj školi u Posušju.

Osuvremenjivanje nastavnog procesa putem formiranja e-učionice u Srednjoj strukovnoj školi Orašje projekt je koji je dobio 20 tisuća kuna, dok je za Srednju školu Busovača i njihov projekt bijele magnetizirane pametne ploče odobreno 10 tisuća. Srednja škola Kupres pak dobila je 10 tisuća kuna za opremanje školske knjižnice.

Kada je pak riječ o nevladinim udrugama i sportskim projektima, NK Dinamo Donja Mahala je dobio 35 tisuća kuna za rekonstrukciju stadiona, a Taekwondo savez Herceg-Bosne Fojnica 20 tisuća kuna za projekt razvoja ovog sporta u Herceg-Bosni.

U kontekstu gospodarske djelatnosti Robert Čabraja-Bosanski Brod, dobio je 15 tisuća kuna za projekt razvoja i ulaganja u obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Za projekt Očuvanje hrvatskoga kao nasljednog jezika: Važnost, izazovi i rješenja, Tina Fabijančić dobila je 10 tisuća kuna.

Projekti udruga

Ostatak liste čine brojni projekt nevladinih udruga-tako je Udruga građana roditelja i osoba s posebnim potrebama Kuća nade iz Odžaka dobila 25 tisuća kuna za projekte radne terapije za osobe s poteškoćama u razvoju kroz kreativni rad i rad u vrtu, dok je Udruga 13. rujan Jajce dobila 15 tisuća kuna za obilježavanje obljetnice oslobađanja ove općine. Za projekt rekonstrukcije lokalnog puta u selu Lusić (Livno) Udruzi građana „Lusnić“ odobreno je 25 tisuća kuna, dok je za Udrugu građana Roditelji djece s posebnim potrebama „Djeca nade“ Prozor-Rama osigurano 12 tisuća kuna i to za projekt integracije djece i osoba s invaliditetom u društvo poboljšanjem uvjeta obrazovanja, kulturno-socijalnom uključenošću i ekonomskim osnaživanjem. Udruga Hrvata Tuzle-Husinska buna-Zagreb dobila je 15 tisuća kuna za projekt „Humanost ne zna za granice vjere i nacije“, a Udruga Kuljenovci-Markovac (Derventa) 30 tisuća kuna za izgradnju doma mjesne zajednice.

Za projekt Ljetna škola-Stopama kraljice Katarine, udruga Ljetna-škola-Stopama kraljice katarine dobila je 20 tisuća kuna, dok je udruzi Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH za projekt Istinom do pomirbe osigurano 10 tisuća kuna.

Udruga veterana Antiterorističke postrojbe vojne policije HVO Mostar dobila je 25 tisuća kuna za projekt sadnje eko češnjaka, a Udruga veterana hrvatskih obrambenih snaga Livno 20 tisuća kuna za izgradnju braniteljskog kampa Borje II. faza. Udruzi Volim Vitez za projekt očuvanja hrvatskoga jezika i tradicije u Lašvanskoj dolini osigurano je 10 tisuća kuna, dok je za manifestaciju Peta revizija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske Udruzi za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH-Prisoje, Tomislavgrad osigurano 25 tisuća kuna.

Udruga za poticaj razvoja općine Novi Travnik „PRONT“ dobila je pak 10 tisuća kuna ja manifestaciju II. noć Hrvata Središnje Bosne , a Ustanova za kulturu Knjižnica i kino Čapljina 15 tisuća kuna za rekonstrukciju mokrih čvorova, kinoblagajne i zamjenu dotrajale stolarije. Istodobno, Ženski košarkaški klub ZRINJSKI 2010. iz Mostara dobio je 15 tisuća kuna za VII. Međunarodni ženski košarkaški turnir. Za uređenje platoa s križem i pristupnom stazom za Župu Gospe Snježne Deževice (Kreševo) osigurano je 30 tisuća kuna, dok je za tiskanje monografije o župi Srca Marijina-Skopaljska Gračanica Župa Srca Marijina Skopaljska Gračanica (Bugojno) dobila 20 tisuća kuna. Župa svetog Franje Asiškog, Dobrinja dobila je pak 30 tisuća kuna na uređenje interijera nove crkve sv. Franje Asiškog, a Župni zbor Presvetog Srca Isusova Brčko 10 tisuća kuna za projekt prezentacije pjevačke i glazbene duhovne tradicije Hrvata brčanskog kraja./M.P./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Dan otvorenih vrata na HVU ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Zagrebu i Splitu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HVU / M. Sever (Arhiva)

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održava se u subotu u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu te u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Loru, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Posjetiteljima su prezentirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski programi za potrebe Oružanih snaga RH, navode iz MORH-a.

Također prezentirani su uvjeti i način upisa na studij Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja, Vojnog pomorstva i Aeronautika – smjer vojni pilot, kao i posebni kriteriji Ministarstva obrane RH za upis, kadetska prava i obveze te vojna obuka. Posjetiteljima je omogućen i obilazak Kampusa, kabineta i drugih objekat, razgovor s kadetima te razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Na Širokom Brijegu obilježena 74. obljetnica jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca

Objavljeno

na

Objavio

U povodu 74. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu 4. – 7. veljače održali su se »IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«. Prva tri dana molitveni program započinjao je molitvom krunice, a nastavljao se slavljenjem sv. mise zadušnice za ubijene fratre i puk. Kroz ove dane sv. mise zadušnice predvodio je fra Ivan Landeka, ml., uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i fratara iz širokobriješkog samostana. Molitvom krunice, čitanjem i pjevanjem na sv. misama posebno su sudjelovali ministranti, članovi Franjevačke mladeži te članovi Franjevačkog svjetovnog reda i zborova koji djeluju u župi.

Kroz ova tri dana dodijeljene su i nagrade te prigodne plakete nagrađenima na »VIII. nagradnom natječaju« na temu pobijeni hercegovački franjevci. Zastupljeni su bili uzrasti djeca, mladež i odrasli.

Danas, na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve hercegovačke franjevce ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, molitveni program započeo je u 16.00 molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Svečanu sv. misu zadušnicu predslavio je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačkih franjevaca, uz sumisništvo generalnog vikara hercegovačkih biskupija don Željka Majića, vicepostulatora fra Miljenka Stojića i 70-ak drugih hercegovačkih franjevaca.

Pjevanje na sv. misi predvodio je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Mire Majić. Misno čitanje pročitao je fra Rade Dragićević, koji je pohađao glasovitu franjevačku gimnaziju na Širokom Brijegu. Molitvu vjernika čitali su gvardijani samostana.

Provincijal je u propovijedi istakao sljedeće. »Tu nepreglednu kolonu svjedoka, u Drugome svjetskom ratu i poraću, ovoga ozemlja uprisutniše – svojom krvlju natopljenim haljinama – i naša braća. Jedan fratar, pa dva, pa dvanaest, pa tri, pa sedam, i tako do broja 66 ubijenih. Mi poznajemo neka mjesta stradanja, o drugima još uvijek nagađamo. Poznati su nam neki iskazi, poznajemo i neke sudionike, ali nipošto sve. Kad god pokušamo prodrijeti do potpune istine, ustanovljujemo da nam netko ili nešto u čudnovatu križištu iznova izmiče. Šezdeset i šest braće, na čelu s provincijalom fra Leom, slične sudbine sa smrću pred očima, sudbine povezane i odvojene poznatim i nepoznatim vremenom i mjestom. A uvijek i svugdje na njihovim stratištima prisutnost zločina gotovo opipljiva.

U ovo predvečerje ovdje smo s osjećajima zahvalnosti za vjeru i žrtvu naše pobijene subraće, ali i za svu ostalu braću i sestre koji su kao krštenici svjedočili Kristov križ i tako svoje trpljenje ucijepili i u naše postojanje. Tragamo, preko Vicepostulature, za dokazima u istini i nosimo njihov spomen u realitetu događaja – daleko od svih mitologija. Kao vjernici sabrali smo se na slavljenje euharistije, koja je “vrhunac kojemu teži djelovanje Crkve” i izvor iz kojega dolazi naša vjernička snaga. Došli smo kako bismo i ovaj put svome Gospodinu kazali u euharistijskoj molitvi: “Zahvaljujemo ti što si nas pozvao da stojimo pred tobom i tebi služimo!” – kao što ti služahu i braća naša ubijena. Služahu, nalik onome što izvješćuju Djela apostolska: “Svaki su dan postojano – kao po dogovoru – bili u hramu, i po kućama lomili kruh” (Dj 2, 46). A onda su u strašnom mučenju i rastanku uviđali da je nekima zbog njih i njihova služenja bila tijesna ova dolina suza… pa su ih na silu uklonili!«

Na kraju sv. mise zadušnice nazočnima je nekoliko riječi uputio generalni vikar hercegovačkih biskupija don Željko Majić koji je prenio pozdrave mjesnog biskupa Ratka Perića te se zahvalio Vicepostulaturi na svemu što čini. Još je dodao. »Zato danas izričemo zahvalnost dragom Bogu da su pobijeni fratri bili spremni darovati najviše što su imali, svoj život, njima zahvaljujemo na svjedočkom primjeru ljubavi prema Bogu, svojoj Crkvi, svome redu i svome narodu.«

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli tijekom ovih dana i tijekom čitave godine. Kratko je predstavio rad Vicepostulature kroz proteklu godinu te istaknuo sljedeće. »Nastavili smo tragati za posmrtnim ostatcima naše pobijene braće pa smo uspjeli pronaći još njih trojicu iz skupine od njih 9 koje su jugokomunisti odveli iz naše mlinice i hidrocentrale 8. veljače. Trenutno dovršavamo još određena provjeravanja i mislim da ćemo za koji tjedan o svemu iscrpno obavijestiti javnost.«

Riječi zahvale izrekao je i fra Tomislav Puljić, gvardijan širokobriješkog samostana, koji se također zahvalio svima koji su bili sudionici ovoga slavlja. »Mi danas obnavljamo uspomene na one koji su sveto živjeli i koji su usmrćeni kao mučenici, da sjećanja na njih budu što sadržajnija i snažnija te da donesu plodove ljudima na dobrobit, Bogu na slavu. Oni su naše svete i obvezujuće uspomene i naše moći koje nas osposobljavaju da uz Božju pomoć gradimo bolji svijet, nadvladavajući grijeh koji lako zavodi, grijeh nepoštivanja i zaborava.«

Kroz ova četiri dana molitveni program je putem interneta i radiovalova prenosila Radiopostaja Široki Brijeg i Radio Marija u BiH. Katolički tjednik stradanju hercegovačkih franjevaca posvetio je temu najnovijeg broja. A i mnogi drugi mediji izvijestili su o svemu, na čemu im se posebno zahvalio vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari