Pratite nas

Događaji

Donijeta Odluka o dodjeli potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018.

Objavljeno

na

Temeljem provedenog Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018., koji je bio objavljen na službenim mrežnim stranicama Središnjeg državnoga ureda, 30.05. je objavljena odluka o dodjeli financijske potpore, piše Hrvatski Medijski Servis.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Buna dobilo je 25 tisuća kuna za opremanje vatrogasnog navalnog vozila visokotračnim vatrogasnim modulom, Društvo „Grga“ iz Posušja dobilo je od RH 10 tisuća kuna za nabavu etno odijela, dok je Društvo za kulturu, edukaciju i društvena istraživanja „CREATUS“ iz Širokog Brijega dobilo 20 tisuća kuna za izgradnju dječjeg parka u Kočerinu.

Europska akademiju u Banjoj Luci na raspolaganje je dobila 22 tisuće kuna za zbornik radova Dubica i dubički arhiđakonat u razvijenom srednjem vijeku, a HKD Napredak iz Vareša 12 tisuća kuna za tiskanje mjesečnika-lista vareških Hrvata-Bobovac.

HKD Napredak-Glavna podružnica Tuzla dobila je, pak, 20 tisuća kuna za Hrvatski glasnik-list za kulturu i društvena pitanja. Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH pak na raspolaganje je dobila 50 tisuća kuna za organizaciju Znanstveno-stručnog skupa „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“, dok je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo sveti Jeronim iz Šuice dobilo 10 tisuća kuna za organiziranje božićnog sajma rukotvorina i domaćih proizvoda Šuica ’18.

Obnove

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Hercegovac iz Širokog Brijega, pak, na raspolaganje je dobilo 20 tisuća kuna za godišnji koncert „Kolo igram-pismu pivam“, dok je Humanitarno karitativna organizacija Za projekt rada s mladima „Podrška boljoj i kvalitetnijoj budućnosti“ Humanitarno karitativna organizacija Kruh sv. Ante Franjevačke provincije Bosne Srebrne iz Sarajeva dobila 10 tisuća kuna.

Informacijsko edukacijsko društvo HERC INFO iz Ljubuškog dobilo je 20 tisuća kuna za projekt Divan mladić Petar Barbarić povezuje rodnu Hercegovinu s Bosnom. Hrvatska je za tisak monografije „Razgovor s Radimljom“ odobrila 20 tisuća kuna za Javnu ustanovu Radimlja Stolac, dok je za organizaciju XX. Dana Matice hrvatske u Brotnju, Matica hrvatska Čitluk dobila 10 tisuća kuna.

Mjesna zajednica Crvenice iz Tomislavgrada dobila je 15 tisuća kuna za rekonstrukciju i popravak spomenika hrvatskim braniteljima u Crvenicama, dok je Mjesna zajednica Mrkodol iz Tomislavgrada za projekt obnove sportsko-rekreacijskog centra dobila 30 tisuća kuna.

Za projekt Mjesna zajednica u službi građana, a kojeg je kandidirala Mjesna zajednica u službi mještana Ljuti Dolac osigurano je, pak, 10 tisuća kuna.

Obrazovanje

U nastavku popisa projekata su oni koji se odnose na opremanje škola diljem Hercegovine i Bosne. Tako je Mješovita srednja škola Stjepana Radića iz Usore dobila 15 tisuća kuna za opremanje strojarske radionice suvremenom opremom, dok je Osnovna škola Žepče dobila 20 tisuća kuna za opremanje školske knjižnice. Općina Dobretići je za projekt adaptacije sanitarnih čvorova i svlačionica u osnovno školi u toj općini dobila 25 tisuća kuna. Za nabavu novih naslova za školsku lektiru Osnovna škola Ilići iz Mostara je dobila 10 tisuća kuna, dok je Osnovna škola Kiseljak iz navedene općine dobila 20 tisuća kuna za nastavak projekta međudržavne suradnje osnovnih škola. Za kupovinu glazbenih instrumenata u Srednjoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Novom Travniku osigurano je 20 tisuća kuna, a isti iznos i za projekt izgradnje kabineta za praktičnu nastavu u Srednjoj strukovnoj školi u Posušju.

Osuvremenjivanje nastavnog procesa putem formiranja e-učionice u Srednjoj strukovnoj školi Orašje projekt je koji je dobio 20 tisuća kuna, dok je za Srednju školu Busovača i njihov projekt bijele magnetizirane pametne ploče odobreno 10 tisuća. Srednja škola Kupres pak dobila je 10 tisuća kuna za opremanje školske knjižnice.

Kada je pak riječ o nevladinim udrugama i sportskim projektima, NK Dinamo Donja Mahala je dobio 35 tisuća kuna za rekonstrukciju stadiona, a Taekwondo savez Herceg-Bosne Fojnica 20 tisuća kuna za projekt razvoja ovog sporta u Herceg-Bosni.

U kontekstu gospodarske djelatnosti Robert Čabraja-Bosanski Brod, dobio je 15 tisuća kuna za projekt razvoja i ulaganja u obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Za projekt Očuvanje hrvatskoga kao nasljednog jezika: Važnost, izazovi i rješenja, Tina Fabijančić dobila je 10 tisuća kuna.

Projekti udruga

Ostatak liste čine brojni projekt nevladinih udruga-tako je Udruga građana roditelja i osoba s posebnim potrebama Kuća nade iz Odžaka dobila 25 tisuća kuna za projekte radne terapije za osobe s poteškoćama u razvoju kroz kreativni rad i rad u vrtu, dok je Udruga 13. rujan Jajce dobila 15 tisuća kuna za obilježavanje obljetnice oslobađanja ove općine. Za projekt rekonstrukcije lokalnog puta u selu Lusić (Livno) Udruzi građana „Lusnić“ odobreno je 25 tisuća kuna, dok je za Udrugu građana Roditelji djece s posebnim potrebama „Djeca nade“ Prozor-Rama osigurano 12 tisuća kuna i to za projekt integracije djece i osoba s invaliditetom u društvo poboljšanjem uvjeta obrazovanja, kulturno-socijalnom uključenošću i ekonomskim osnaživanjem. Udruga Hrvata Tuzle-Husinska buna-Zagreb dobila je 15 tisuća kuna za projekt „Humanost ne zna za granice vjere i nacije“, a Udruga Kuljenovci-Markovac (Derventa) 30 tisuća kuna za izgradnju doma mjesne zajednice.

Za projekt Ljetna škola-Stopama kraljice Katarine, udruga Ljetna-škola-Stopama kraljice katarine dobila je 20 tisuća kuna, dok je udruzi Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH za projekt Istinom do pomirbe osigurano 10 tisuća kuna.

Udruga veterana Antiterorističke postrojbe vojne policije HVO Mostar dobila je 25 tisuća kuna za projekt sadnje eko češnjaka, a Udruga veterana hrvatskih obrambenih snaga Livno 20 tisuća kuna za izgradnju braniteljskog kampa Borje II. faza. Udruzi Volim Vitez za projekt očuvanja hrvatskoga jezika i tradicije u Lašvanskoj dolini osigurano je 10 tisuća kuna, dok je za manifestaciju Peta revizija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske Udruzi za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH-Prisoje, Tomislavgrad osigurano 25 tisuća kuna.

Udruga za poticaj razvoja općine Novi Travnik „PRONT“ dobila je pak 10 tisuća kuna ja manifestaciju II. noć Hrvata Središnje Bosne , a Ustanova za kulturu Knjižnica i kino Čapljina 15 tisuća kuna za rekonstrukciju mokrih čvorova, kinoblagajne i zamjenu dotrajale stolarije. Istodobno, Ženski košarkaški klub ZRINJSKI 2010. iz Mostara dobio je 15 tisuća kuna za VII. Međunarodni ženski košarkaški turnir. Za uređenje platoa s križem i pristupnom stazom za Župu Gospe Snježne Deževice (Kreševo) osigurano je 30 tisuća kuna, dok je za tiskanje monografije o župi Srca Marijina-Skopaljska Gračanica Župa Srca Marijina Skopaljska Gračanica (Bugojno) dobila 20 tisuća kuna. Župa svetog Franje Asiškog, Dobrinja dobila je pak 30 tisuća kuna na uređenje interijera nove crkve sv. Franje Asiškog, a Župni zbor Presvetog Srca Isusova Brčko 10 tisuća kuna za projekt prezentacije pjevačke i glazbene duhovne tradicije Hrvata brčanskog kraja./M.P./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U Splitu prosvjedni hod protiv Marakeškog sporazuma

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Prosvjednim hodom pod nazivom “Stop Marakeškom sporazumu” duž Marmontove ulice i Rive u nedjelju je skupina građana u Splitu izrazila protivljenje tom sporazum te su pozvali Vladu da ga odbaci, ocjenjujući da da je “zloćudan i podvaljen” dokument kojim se žele omogućiti nesmetane migracije.

Prosvjednici su na čelu kolone nosili hrvatsku državnu zastavu, višemetarski transparent s natpisom “Odbacimo Marakeški sporazum-protiv ideologije globalizma.”

Također su, među ostalim, nošeni transparenti s natpisima: “Marakeš ili legalizacija invazije,” “Marakeš ili kraj hrvatske Hrvatske,” “Ne nasilnoj islamizaciji Hrvatske,” “Marakeš i Istanbulska ili novi totalitarizam,” “Hrvatska ne spavaj, ne idi kao ovce na klanje,” “Plenkoviću slugo globalizma-odlazi,” “Hrvatska nije sekularna već kršćanska” .

Prosvjed je organizirala Grupa građana iz Splita u suorganizaciji s inicijativom Hrvatski bedem. Prosvjednici su tijekom hoda pjevali domoljubne pjesme i molili “Očenaš” i “Zdravo, Marijo.”

“Pozvali smo na ovaj prosvjedni hod sve političke stranke, a odazvali su se predstavnici Živog zida i Hrasta”, rekao je Tonći Ćukušić iz organizacijskog odbora.
Inicijator ovoga prosvjednog hoda Lovre Meštrović je u govoru na Rivi izrazio protivljenje Marakeškom sporazumu.

Marakeški sporazum je za “za hrvatski narod neobvezujući”

“Želimo poručiti ovoj Vladi, koja po svom izaslaniku sutra u marokanskom gradu Marakeš, želi potpisati ili usvojiti Marakeški sporazum, da mi nećemo priznati, ni potpis niti to usvajanje, pa će tako taj podvaljeni globalistički dokument za nas biti bezvrijedan, a može se reći, ovim činom i za hrvatsku naciju”, istaknuo je Meštrović.

Dodao je kako čin prihvaćanja Marakeškog sporazuma nema potporu naroda te je nelegitiman i posljedično “za hrvatski narod neobvezujući”.

“Mi vam još jednom kažemo da odbacite zloćudni Marakeški sporazum, ali ako vi to ne učinite, mi ćemo odbaciti vas, i vaš izdajnički čin, jer vlast koja je samovlastna, koja ne sluša i ne pita narod, i radi protiv njegove volje i interesa, ne može isti taj narod niti obvezati nikakvim međunarodnim ugovorom ili sporazumima koja po svijetu potpisuje, pa tako ni ovim podvaljenim, punim lukavstva, uratkom ideologije globalizma, Marakeškim sporazumom”, kazao je Meštrović.
On je kritizirao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.
“Vi, predsjedniče Vlade, Andrej Plenkoviću, Vi ste uzurpirali vlast. Predstavljate nenarodnu vlast, makar u njoj ima čestitih ljudi, najviše zahvaljujući svom osobnom služenju gospodarima iz Bruxellesa, kao i pogodnoj ideologiji globalizma koju nesmiljeno provodite u Hrvatskoj. Vi ste, dakle, kao namjesnik Bruxellesa i globalista ovdje u Hrvatskoj, kažem Vam još jednom, uzurpirali vlast, te nemate nikakav legitimitet potpisivati Marakeš, jer niste nikog pitali za to, a i da ste pitali, zar misliti da bi ovaj narod potpisao vlastito uništenje?

Nakon što ste nametnuli Istanbulsku konvenciju i crnom rukom Apisa i uz pomoć posilnog Kuščevića doslovno pokrali referendumske inicijative, sada ste našli shodno da nas utopite u novom globalističkom poretku,u konačnoj vrhunskoj podvali, u remek djelu ideologije globalizma, Marakeškom sporazum”, rekao je Meštrović.

Izjavio je i da premijer “svojom samovlašću poništava ustavno-pravni poredak ove zemlje.”
“Nitko Vas nije izabrao da potpisujete Marakeš, niti ste kome u predizborno obećali da ćete uvoditi rodnu ideologiju”, rekao je, uz ostalo, Meštrović.

“S vremenom će  ukidati naše i nametati tuđe običaje”

Po njegovim riječima, Marakeškim sporazumom “krv branitelja se baca u vjetar a njihova žrtva pod noge u blato”.
“Jer zašto su ti ljudi davali živote, ako ćete Vi, prihvaćanjem Marakeša, otvoriti vrata svim takozvanim regularnim migracijama, budući da se prihvaćanjem sporazuma to mora učiniti, a mase migranata onda kolonizirati našu zemlju, s vremenom ukidati naše i nametati tuđe običaje”, kazao je Meštrović.

Istaknuo je da je Hrvatska duboko kršćanska zemlja, i ponajviše katolička po svojoj kulturi, tradiciji, običajima i vjeri svog naroda.

“Mi ne želimo Libanon u Hrvatskoj. Mi ne želimo niti imati posla sa šerijatskim islamom koji želi dokinuti svaku drugu vjeru i kulturu”, rekao je.

Po Meštrovićevim riječima, Marakeš je podvala kojom se žele omogućiti nesmetane migracije i koje će zemlje potpisnice morati prihvaćati. On također kaže da su “ove migracije najvećim dijelom namjerno, dakle tendenciozno izazvane, poticane i generirane”.

“Nesretni Marakeški dokument razlikuje neregularne i regularne migracije. Samo neregularne migracije država smije odbiti, a one se odnose na one migrante koji na nezakonit način i putem krijumčarenja ljudi dospiju u dotičnu zemlju, dok sve ostale migracije bivaju proglašene regularne i time obvezujuće za zemlju koju su mogli označiti kao odredišnu. Marakeš jednostavno dokida suverenost država koje ga prihvate, te uspostavljaju jednu svjetsku državu”, rekao je Meštrović.

Smatra da demografske gubitke i iseljavanje Hrvatska treba rješavati dolaskom Hrvata koji su vani.
“Ako u ovaj čas nedostaje ljudi, imate milijune Hrvata vani, i ima onih koji bi došli, samo Udbu treba poslati na spavanje, kako ne bi više priječili dolazak hrvatskih migranata u matičnu zemlju svojih očeva i djedova”, poručio je Meštrović. Najavio je nove prosvjede ako, kako je rekao “vlast potpiše Marakeš”.
Tijekom njegova govora među nazočnim su se čuli uzvici: “nećemo Arape,” “izdaja,” “masonerija”.

(Hina)

 

Šola: Ovo je smišljeni plan, invazija, pomno planirana i financirana od ‘filantropa’ Sorosa koji stoji iza svega toga

 

 

 

Višnja Starešina: Cijela se Europa trese. A što radi Plenković?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Obilježena 25. obljetnica 2.gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, u organizaciji veterna 2. gbr HVO i 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS-a BiH, svečano je obilježena 25. godišnjica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili i: izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno Barišom Čolakom; generali OS BiH na čelu sa general bojnikom Ivicom Jerkićem,  zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH; izaslanstvo hrvatskog generalskog zbora predvođeno generalom bojnikom Ljubom Ćesićom Rojsom; brigadir Marin Gregorović, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika vlade Republike Hrvatske Damira Krstičevića;  Ivana Vukića, izaslanika ministra hrvatskih branitelja Republike Hrvatske,. Tome Medveda; izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom; potpukovnica Amy Mowry, zamjenicu američkog vojnog atašea u BiH; biskup Rato Perić s 6 svećenika.

Pozdravne riječi dobrodošlice i prigodno obraćanje u znaku značajne obljetnice uputio je zapovijednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH pukovnik Martin Pažin.

Kratki prikaz o obrambenom i oslobodilačkom karakteru 2. gardijske brigade HVO-a u Domovinskom ratu, kazao je general bojnik Ivica Jerkić. Iz govora ratnog zapovjednika brigade generala zbora Stanka Sopta izdvajamo: „Četvrt je stoljeća od zapovijedi predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne mr. Mate Bobana o osnutku 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne. Izrasla je iz sna, patnje i krvi svojih najboljih sinova.“

Misno slavlje predvodio je biskup msgr. Ratko Perić, a u svojoj propovijedi, uz sjećanje na umrle i poginule, a posebno stradale branitelje, istaknuo je važnost duhovne i tjelesne slobode od raznih ovozemaljskih zala.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Prvi bend vojnog orkestra OS BiH, sopranistica Valentina Mekovec, pijanistica Marijana Pavlović i pjevačka skupina Vidoštačke kraljice iz Stoca.

 

Govor generala zbora Stanka Sopte

 

Poštovani prijatelji!

Četvrt je stoljeća od zapovijedi predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne mr. Mate Bobana o osnutku 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne. Izrasla je iz sna, patnje i krvi svojih najboljih sinova. U desnici vitla mač pod okriljem grba Hrvata  i zmaju neprijatelju siječe glavu.

Druga gardijska brigada svoje sv. mise, svoja slavlja, svoje obljetnice slavi sa svojim poginulim vitezovima, sa sv. Ivanom Krstiteljem ovdje na Heliodromu u Rodoču, u vojarni Stanislava Baje Kraljevića, na južnim prilazima stolnom gradu Hrvata Mostaru. U ovom mauzoleju – kapeli njeni vitezovi na vječnom postroju stoje i slobodi salutiraju. Oni su joj, slobodi svoje zemlje i svoga naroda, dali sve. Svoj život.

U vječnom naručju svoje majke Hrvatice koja ih je rodila i Domovini dala, oni nas opominju. Vele nam:

Tu si se rodila, ispaćena moja zemljo Hrvatska

Pod križem svojih sinova, ozarenih zora slobode.

Kad u očima majki, za tuge suza više nije bilo

Kad su se pogledi bolju i ponosom pozdravljali.

Oče biskupe Ratko, posvetili ste ovu kapelu, slavili u njoj prvu svetu misu za sve poginule pripadnike 2. gardijske brigade. Tako smo ponosni i sretni da ste i danas s nama tu. S našim poginulima, s njihovim obiteljima, s nama veteranima ove slavne Brigade.

Sile zla uvijek su nam prijetile. I danas nam prijete. No, mi smo svjesni toga i mi ćemo im se oprijeti. I mi ćemo pobijediti. Sve zmajeve i sve sile zla i sve sotone. To je u hrvatskom genu. To nam je preko naših očeva i majki darovao svemogući Bog.

Stoga stojimo i danas ovdje svjesni svoje odgovornosti, svjesni svoga poslanja. Čuvati ono što je krvlju plaćeno. Čuvati slobodu. Čuvati svoju Zemlju. Ne dati svoga ponosa i svoga imena. Pokoj vječni daruj im, Gospodine. Duše vitezova Druge gardijske brigade počivajte u miru Božjem.

Živjeli.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari