DONOSIMO: Tko su zastupnici iz Hercegovine

2

Iako rezultati općih izbora u BiH još uvijek nisu potvrđeni, a listići se još uvijek broje, već je jasno tko su stranke pobjednice, a postaje i sve jasnije tko su zastupnici koji će sjediti u skupštinama i parlamentima. Uz ogradu da se rezultati još uvijek mogu mijenjati za par postotaka, samim time kandidati se mogu pomjerati po listama te da je teško još uvijek utvrđivati kompenzacijske mandate, donosimo listu osoba koje će iz Hercegovačko-neretvanske županije sjediti u Skupštini HNŽ-a, Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Parlament BiH

predrag_kozul_2014_001Ako krenemo od državne vlasti, stranke okupljene oko HNS-a, predvođene HDZ-om BiH, odnijele su uvjerljivu pobjedu tako da će dvoje njihovih kandidata sjediti u Zastupničkom domu Parlamenta BiH – Monika Tomić i Predrag Kožul, oboje iz  ZHŽ-a.
Tomić, koja je šefica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar te dekanica Fakulteta farmacije u Mostaru, po prvi put ulazi u državni Parlament, dok bi Kožul na ovaj način trebao klupe federalnog zastupnika zamijeniti onima u državnom Parlamentu.
Iz SDA u istom tijelu sjedit će predsjednik SDA-a HNŽ-a Salko Sokolović, koji je i u prošlom sazivu bio državni parlamentarac. Isto tako, izvjesno je kako će, ili izravno ili preko kompenzacijske liste, u državni Parlament i dr. Dijana Zelenika u ime HDZ-a 1990. Zelenika je također zaposlena na Klinici za unutarnje bolesti SKB-a Mostar, a u proteklom mandatu sjedila je u Skupštini HNŽ-a. Pojašnjenja radi, izborna jedinica u koji spadaju HNŽ i ZHŽ daje tri izravna mandata u državni Parlament.

Federalni Parlament

monika tomićKada je u pitanju Zastupnički dom Parlamenta FBiH, kako sada stvari stoje, tri do četiri mandata mogla bi odnijeti lista HNS-a, pa bi zastupnici mogli biti Mladen Bošković (aktualni ministar zdravstva u HNŽ-u i prvi čovjek stolačkog HDZ-a BiH), Josip Grubeša (profesor na Sveučilištu u Mostaru), Darijana Katić (tajnica Županijskog odbora HDZ-a BiH u HNŽ-u) i Marin Barbarić, koji je sjedio u proteklom sazivu u Parlamentu FBiH.
Tri zastupnika mogao bi imati SDA, i to Edina Mušića (istaknutog člana mostarskog SDA kao i nekadašnjeg federalnog ministra i zastupnika u Parlamentu FBiH), Salmira Kaplana (aktualnog ministra kulture i sporta FBiH i nekadašnjeg glasnogovornika SDA) te Sinana Crnomerovića.
Treća stranka, prema podacima SIP-a BiH, je HDZ-a 1990., a na njihovoj listi najviše glasova dobio je Zdravko Kuzman, liječnik iz Mostara koji po prvi put ulazi u Parlament FBiH. Ako bi do jednog zastupnika dali SDP ili SBB, to će biti Nermin Nikšić, aktualni federalni premijer, i Faruk Ćupina, poznati mostarski odvjetnik. Inače, iz izborene jedinice HNŽ-a za Parlament FBiH izravno ide osam zastupnika.

Skupština HNŽ-a

Zaključno, i u Skupštini HNŽ-a uvjerljivu pobjedu odnijela je koalicija okupljena oko HNS-a, koja je dala 11 zastupnika, dok bi SDA trebao imati sedam zastupnika. Prema podacima koje je Dnevni list dobio iz stranaka, u ime HNS-a u Skupštini će sjediti Slađan Bevanda, Zora Dujmović, Davor Pehar, Dario Pušić, Boris Bošnjak, Drago Tule, Ante Pavličević, Andrea Martinović, Tomislav Martinović, Đuro Prkačin te Zoran Rajič.
Iz redova SDA zastupnici bi mogli biti Elvira Dilberović, Zijat Mušić, Šerif Špago, Amir Šelo, Zlatko Hadžiomerović, Osman Ćatić i Alden Kajtaz. Tri zastupnika trebali bi imati HDZ 1990. i SDP, a preliminarni rezultati govore da će to biti Ilija Cvitanović, Luka Faletar i Mirjana Bešker, te Aner Žuljević, Amer Zagorčić i Vesna Saradžić. Nova stranka na bh. političkom nebu, DF-Željko Komšić, trebala bi imati dva zastupnika u Skupštini HNŽ-a i to Ana-Mariju Tadić-Jakovljević i Elmira Šatora. Isti broj zastupnika imat će i SBB (Aner Kljako i Halil Bašić), a s jednim zastupnikom bit će zastupljen i BPS, a to će biti Adnan Velagić. Još uvijek je neizvjesno kome bi mogao otići još jedan mandat u Skupštini, tako da ga nismo nikome ni dodjeljivali.

Piše: Dragan Bradvica

MOGUĆI MANDATI IZ HERCEGOVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

PARLAMENT BiH

Monika Tomić  (HDZ BiH)
Predrag Kožul (HDZ BiH)
Salko Sokolović (SDA)
Dijana Zelenika (HDZ 1990.)

PARLAMENT FBiH

Mladen Bošković (HDZ BiH)
Josip Grubeša (HDZ BiH)
Darijana Katić (HDZ BiH)
Edin Mušić (SDA)
Salmir Kaplan (SDA)
Sinan Crnomerović (SDA)
Zdravko Kuzman (HDZ 1990.)
Nermin Nikšić (SDP)

SKUPŠTINA HNŽ-a

Slađan Bevanda (HDZ BiH)
Zora Dujmović (HDZ BiH)
Davor Pehar (HDZ BiH)
Dario Pušić (HDZ BiH)
Boris Bošnjak (HDZ BiH)
Drago Tule (HDZ BiH)
Ante Pavličević (HDZ BiH)
Andrea Martinović (HDZ BiH)
Tomislav Martinović (HDZ BiH)
Đuro Prkačin (HDZ BiH)
Zoran Rajič (HDZ BiH)
Elvira Dilberović (SDA)
Zijat Mušić (SDA)
Šerif Špago (SDA)
Amir Šelo (SDA)
Zlatko Hadžiomerović (SDA)
Osman Ćatić (SDA)
Alden Kajtaz (SDA)
Ilija Cvitanović (HDZ 1990.)
Luka Faletar (HDZ 1990.)
Mirjana Bešker (HDZ 1990.)
Aner Žuljević (SDP)
Amer Zagorčić (SDP)
Vesna Saradžić (SDP)
Ana-Marija Tadić-Jakovljević (DF)
Elmin Šator (DF)
Aner Kljako (SBB)
Halil Bašić (SBB)
Adnan Velagić (BPS)

(dnevni-list)

facebook komentari

  • peppermintt

    zanimljiva je pojava masovno bavljenje liječnika politikom, Tomić, Zelenika, Pehar, Bošković, kuzman…
    liječnici su zanimanje koje je uvik imalo ugled i posebno mjesto u društvu, ali očito u današnje vrime to im nije dovoljno pa im je politika magnet…

  • mislim da nije niti lova u pitanju.. u Hrvatskoj od 100 najvećih plaća 90 su liječničke.. neki dan je izašao podatak!