Pratite nas

Događaji

Dopredsjednik entiteta RS Josip Jerković organizirao Božićni domjenak u Banja Luci

Objavljeno

na

jerkovic_domjenak

Dopredsjednik RS-a Josip Jerković organizirao je 14.prosinca 2014.u Banja Luci Božićni domjenak, kojem su, između ostalih, nazočili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i biskup Franjo Komarica te dužnosnici entiteta RS-a, predsjednik Milorad Dodik i potpredsjednik Ramiz Salkić kao i veliki broj uzvanih gostiju i svećenika s područja entiteta RS-a.Jerković je u svojoj božićnoj poruci izrazio želju da vlada mir i suživot na ovim prostorima.

Te kazao kako će kao novi legitimni dopredsjednik entiteta RS-a iz reda hrvatskog naroda radit na ostvarivanju prava Hrvata u entitetu RS, kao i svih drugih građana.

Jerković je također ukazao i na potrebu da se u entitetu RS-u radi na povratku i ostanku izbjeglih i raseljenih osoba.

Dopredsjednik entiteta RS-a Josip Jerković je zadovoljan suradnjom s predsjednikom i drugim potpredsjednikom enititeta RS-a, a kazao je i da tu suradnju nije narušilo ni novo sjedište ureda potpredsjednika u entitetu RS-u, koji od ovog mandata više nisu u Palači Republike.

I Milorad Dodik očekuje dobru suradnju s potpredsjednikom entiteta RS-a Jerkovićem, te ističe da RS želi da za sve konstitutivne narode osigura jednak položaj.

Kada je u pitanju povratak Hrvata u entitet RS, entitetski predsjednik je kazao da su svi koji žele da se vrate dobro došli te tvrdi da nema nijednog institucionalnog ili nekog drugog problema koji bi to onemogućio.

”Ljudi koji se vrate u entitte RS dijele ekonomske prilike svih onih koji žive ovdje, a nema nijednog sustavnog problema za povratak”, ustvrdio je Dodik i ponovo pozvao sve one koji se žele vratiti da to i učine.

Posavina.org/ piše Mišo Perak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

HRT otvorio dopisništvo u Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska radiotelevizija (HRT) otvorila je danas dopisništvo u Sarajevu, čiji su uposlenici najavili snimati priloge u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Što neće biti fokusirani samo na Sarajevo zadovoljstvo je na otvaranju dopisništva izrazio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je poručio da su za Republiku Hrvatsku važne informacije iz cijele BiH.

– Uz dopisništvo koje je otvoreno u Mostaru, bit će više informacija iz BiH. Ovo je prozor za građane Hrvatske o stanju u susjednoj državi – rekao je Čavara.

Dodao je da će dopisništvo unaprijediti informiranje Hrvata u BiH koji nemaju kanal na hrvatskom jeziku.

– Neće zamijeniti taj kanal, ali će doprinijeti da jasnije sagledavamo stanje u BiH – poručio je Čavara.

Dopisništvo je službeno otvorio generalni direktor HRT-a Kazimir Bačić koji je kazao da je kvalitetno izvještavanje o javnim i državnim ustanovama, te o međunarodnim i svim bitnim pitanja, pogotovo sa susjednim državama, u fokusu HRT-a.

– HRT u protekle dvije godine aktivno širi mrežu dopisništava. Prije desetak dana smo otvorili u Mostaru i najavili otvaranje sarajevskog – istakao je Bačić.

Poručio je da je Sarajevo metropola u čijem razvoju su značajnu ulogu imali Hrvati.

Svečanosti otvorenja dopisništva prisustvovale su brojne uzvanici iz javnog i političkog života Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, među kojima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Održana prva sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji

Objavljeno

na

Objavio

U ponedjeljak, 19. veljače 2018., u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održana je 1. sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji.

Unatoč tome što pripadnici hrvatskog naroda stoljećima žive na području Bele Krajine, slovenskog dijela Istre i u Pomurju, Republika Slovenija Hrvatima koji žive u njezinom području zasad ne priznaje nikakav status. Stoga je, kako bi se našim sunarodnjacima pomoglo u njihovim nastojanjima za definiranje svojega statusa i položaja u Republici Sloveniji te kako bi se razmotrila brojna pitanja vezanih uz očuvanje i razvijanje njihovoga hrvatskoga identiteta, Središnji državni ured osnovao Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Povjerenstvo se sastoji predstavnika Hrvata u Sloveniji te od predstavnika hrvatskih institucija: Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i Središnjeg državnog ureda.

Na svojoj prvoj sjednici, uz ostala pitanja, Povjerenstvo se bavilo pitanjem Prijedloga zakona o ostvarivanju kolektivnih kulturnih prava nacionalnih zajednica pripadnika naroda bivše SFRJ u Republici Sloveniji, koji je Savez hrvatskih društava u Sloveniji zaprimio od predsjednika Odbora za kulturu Državnog zbora Republike Slovenije, a koji je žurno upućen na usvajanje u parlamentarnu proceduru.

Za Hrvate u Republici Sloveniji ovaj Prijedlog Zakona ima nekoliko nedostataka, no najveći je taj što im se i dalje ne priznaje status nacionalne manjine te se na taj način odriče autohtonost hrvatskog naroda u ranije navedenim područjima Slovenije, a samim time i dalje neće imati prava koja uživaju dvije priznate nacionalne manjine u Republici Sloveniji, Mađari i Talijani.

Predsjednik Povjerenstva državni tajnik Zvonko Milas rekao je kako je uvjeren da će osnivanje i rad Povjerenstva donijeti pozitivne pomake, da će se bolje koordinirati postojeće aktivnosti i osmisliti nove te da će se poboljšati komunikacija nadležnih hrvatskih institucija s Hrvatima u Sloveniji. Predstavnici Hrvata iz Slovenije Đanino Kutnjak i Marko Mandir izrazili su svoje zadovoljstvo osnivanjem Povjerenstva, zahvalili su na potpori hrvatskih institucija te su istaknuli važnost dobivanja stručne pomoći u rješavanju pojedinih pitanja. Svi su se članovi Povjerenstva suglasili da treba intenzivirati komunikaciju te učiniti dodatne napore kako bi u dogledno vrijeme bili vidljivi konkretni pomaci u položaju i statusu Hrvata u Republici Sloveniji.

facebook komentari

Nastavi čitati