Connect with us

Kronika

Doprinos Gojka Šuška stvaranju hrvatske države se ne zaboravlja!

Objavljeno

-

Evo ,kakvo je došlo vrijeme: Čak ni obljetnice onih koji su među najzaslužnijima za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države se prešućuju i marginaliziraju. Sva sreća što postoje pojedini portali i da takve stvari zabilježe.

Ovih su dana „svi“ u (pred)izbornoj fazi, pa tko će se onda, osim pojedinaca,  sjetiti još jedne obljetnice, obljetnice rođenja Gojka Šuška, (Široki Brijeg, 16.3.1945.-Zagreb, 3.5. 1998.)?

Bio je jedan od najbližih suradnika utemeljitelja RH i  prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana.  Čitav  hrvatski obrambeni Domovinski rat (od 18. rujna 1991. pa do svoje smrti 3. svibnja 1998.) obnašao je časnu i odgovornu dužnost ratnog ministra obrane.

Prije toga u prvoj hrvatskoj Vladi (srpanj 1990.) imenovan je za ministra iseljeništva, što je obnašao i u drugoj Vladi.

Neprestano ponavljamo i ponavljat ćemo da ga pamtimo  kao iznimno velikog i istinskog domoljuba, ozbiljnog i priznatog državnika.

Pored Hrvata, veoma su ga cijenili i predstavnici međunarodne zajednice.

Nakon završetka Domovinskog rata predsjedniku Tuđmanu dao je kratko izvješće, koje je već ušlo u legendu,: „Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!“

O njemu je snimljen i prikazan dokumentarni film (HRT), ali ne bi bilo loše, već dapače izvrsno da se  jedno državno odličje nazove njegovim imenom!

Sahranjen je uz najviše državne počasti na Mirogoju u Zagrebu. Pogrebu je uz ostale velikane bio nazočan i službeni predstavnik SAD William Perry. Rekao je:

„Gojko Šušak je bio čovjek doista važnih kvaliteta: bio je tvrdoglav i samouvjeren, ali iznad svega bio je domoljub. Bio je vizionar u oružanim pitanjima i njegova je zasluga što će jednog dana hrvatska oružana sila postati značajan sudionik u zapadnim sigurnosnim organizacijama…Za Hrvatsku je bio presudan za uspostavu slobode, a za Sjedinjene Države je bio presudan za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru.“

General Ljubo Ćesić Rojs bio je posebno vezan uz Gojka Šuška. Kad govori o njemu uvijek ističe da je Tuđmanu bio „lijeva i desna ruka“.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91., u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, proglasila ga je Junakom, kao što to i zaslužuje.

Kako godine idu, ime Gojka Šuška sve više dobiva na važnosti.

Šušak je odlikovan najvećim državnim odličjima, a za zasluge i doprinose u Domovinskom ratu hrvatski predsjednik i Vrhovni zapovjednik OS dodijelio mu je 1. ožujka 1993. čin pričuvnog general-pukovnika, a nakon toga i čin pričuvnog generala zbora. Nakon smrti promaknuo ga je i u čin stožernog generala.

Osnovana je i Zajednica branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“, koji s ponosom nose njegovo ime.

Opraštajući se na Mirogoju od ovog velikana, Franjo Tuđman je uz ostalo rekao:

„Dragi moj Gojko, ima onih, kakvih ima u svakom narodu pa ih ima i u hrvatskom, koji iz povijesti ništa nisu kadri naučiti, a misle da će tvoj odlazak na svoj način ugroziti ono što smo stvorili. Ti znaš, ja znam, zna stotine tisuća i milijuni hrvatskih ljudi, većina Hrvatske, da to neće biti, naprotiv, da će i tvoja žrtva biti utkana u one temelje na kojima ćemo, sasvim sigurno, graditi svoju slobodu i svoju budućnost“, kazao je predsjednik Tuđman.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari