Connect with us

Kronika

DORH će ipak pokrenuti kazneni progon protiv Pavla Vujnovca, zbog neprijavljene ogrlice vrijedne pola milijuna eura

Objavljeno

-

Isječak/fb

Pavle Vujnovac je na carini uhvaćen sa skupocjenom ogrlicom prilikom povratka iz Švicarske, ali je najprije zbog neprijavljivanja vrijedne robe bio prekršajno prijavljen. Čini se da mu slijedi kaznena prijava zbog utaje poreza, od preko milijun kuna? Utajivačima poreza u normalnim državama svijeta dosuđuju se drastične zatvorske kazne, a utaja poreza smatra se trećim kaznenim djelom po težini, nakon krvnog delikta i šverca droge. Ukoliko bi e dokazala utaja poreza, Pavao Vujnovac bi u Austriji za to djelo dobio najmanje pet godina robije. S obzirom na njegovu moć, financijski i politički utjecaj, treba izraziti sumnju da se u Republici Hrvatskoj može dogoditi zatvorska kazna za ovog tipičnog ruskog oligarha hrvatskih korijena? Ne prejudicirajući krivnju, na potezu je pravna država.

 

 

 

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Kako doznajemo, Državno odvjetništvo ipak je odlučilo pokrenuti kazneni progon protiv čelnika Prvog plinarskog društva (PPD) Pavla Vujnovca zbog unošenja ogrlice vrijedne preko pola milijuna eura u Hrvatsku bez plaćanja carine.

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici priopćilo je da je još prošlog tjedna, u petak 22. srpnja 2022., donijelo rješenje o provođenju istrage “protiv hrvatskog državljanina (1974.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine iz članka 256. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona”.

“Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 48-godišnjak 25. lipnja 2022., prilikom carinske kontrole u zračnoj luci, carinskom službeniku rekao da ne posjeduje robu koja podliježe carinskoj kontroli, svjestan da kod sebe ima kožni etui s ogrlicom od dragog kamenja i bijelog zlata vrijednu 507.436,00 eura, za koju carinska obveza iznosi 1.048,357,00 kuna”, priopćilo je tužiteljstvo.

 

Podsjetimo, Vujnovac je zatečen s ogrlicom prilikom povratka iz Švicarske, ali je najprije zbog neprijavljivanja vrijedne robe bio prekršajno prijavljen jer je nadležno tužiteljstvo zaključilo da tu nema kaznenog djela jer se nije radilo o “zabranjenoj robi”. No, u međuvremenu su očigledno promijenili stav.

Člankom 256. Kaznenog zakona jasno je propisano da utaju poreza ili carine predstavlja svako neprijavljivanje robe koje bi za posljedicu imalo izbjegavanje plaćanja porezne ili carinske obaveze veće od 20.000 kuna.

Carstvo Pala Vujnovca, koje je raslo kroz plinski biznis PPD-a, a proširilo se na luku Ploče, kontejnerski terminal u luci Rijeka, nevjerojatan uspon u nekretninskom biznisu na području Makarske rivijere i šire, pa onda na veliki dioničarski utjecaj u Pevexu i moguće preuzimanje Fortanove, u svom začetku počelo je još u doba vladavine Ivana Vrdoljka i Zorana Milanovića. Prosječan čovjek opravdano se pita, kako je moguće da jedan bivši nekvalificirani Osječki konobar, uličar i alkoholičar, može legitimno postati multimilijunaš, jer ogrlica u vrijednosti 500 000 eura samo je kap u moru bogatstva ovog nedodirljivog ruskog oligarha hrvatskih korijena. Opravdano se sumnja da je PPD ogromna neotkrivena perilica ruskog crnog kapitala, koji se opasno širi najatraktivnijim turističkim destinacijama na Jadranu. Ako znamo da je za stvaranje ovako silnog bogatstva potrebna pomoć politike, ali isto tako i sofisticiranih obavještajnih informacija, koje su uvijek najskuplja roba, onda ne čudi da je Josip Jurčević, bivši visokopozicionirani obavještajac SOA-e desna ruka Pavlu Vujnovcu, a uz njega je stekao bogatstvo, navodno veće od 50 milijuna eura. Kakve linkove ima Josip Jurčević s aktualnim visoko rangiranim obavještajcima pitanje je za miliju dolara, ali čini se i to se klupko počelo raspetljavati. Za sada se zna da dijele vrijedne nekretnine na istim lokacijama!

Našim čitateljima je poznato da su Škorinu kampanju rušenja Kolinde Grabar Kitarović i dovođenje rusofila Milanovića na Pantovčak obilato financirali Mario Radić današnji šef Domovinskog pokreta i njegov prijatelj i suradnik Pavle Vujnovac, u svojstvu većinskih vlasnika Pevexa i PPD-a. Dakle radi se o raskrinkanoj operaciji, pomoću Škore na ruski pogon, dovesti kremljenka Milanovića na Pantovčak, što im je u konačnici i uspjelo! Naivni Škoro koji je vjerojatno ostao polupraznih džepova, posramljen i prevaren danas piše očajničke pjesme s ključem, upirući prstom u prevarante i valjda se još uvijek nada da će dobiti ono što mu je obećano? Vrijeme je da i on progovori! Jedan od većih dioničara Pevexa, bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, nije htio sudjelovati u toj prljavoj kampanji i zbog toga je došlo do poslovnog i prijateljskog razlaza s Mariom Radićem i Pavlom Vujnovcem. Koliko doznajem iz pouzdanih izvora, Jurici Lovrinčeviću je bila sasvim dobra i pristojna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te nije htio financirati njeno rušenje. Jurica Lovrinčević je i danas jedan od većih dioničara Pevexa s otprilike 23% dionica, s tim da je s Radićem i Vujnovcem prekinuo sve poslovne veze!

Dok Pavle Vujnovac skriva od carine ogrlicu vrijednu 500 tisuća eura, u isto vrijeme njegov i Radićev Pevex daje 611 milijuna kuna bankovnih garancija, ne zna se kome i ne zna se za koju namjenu. Dakako da je skrivanje tih informacija od javnosti protuzakonito i da su mali dioničari s pravom ogorčeni, jer im je uskraćena ta informacija, pa su u tom kontekstu posegnuli za jedinim mogućim rješenjem, a to je tužba protiv uprave Pevexa! Osim toga opravdano se sumnja da je Pevex dostavio neispravno i falsificirano financijsko izvješće za proteklu godinu, što bi također moglo biti zanimljivo krim policiji, ali i Državnom inspektoratu, tako da je i po toj točci podnesena tužba !

Kada su mali dioničari Pevexa, kojima su Radić i Vujnovac ove godine uskratili isplatu dividende, vidjeli skupocjenu ogrlicu Pavla Vujnovca svu u zlatu i dijamantima, s pravom su se upitali, gdje je isparila njihova dividenda?

 

Kazimir Mikašek-Kazo

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari