Pratite nas

Komentar

DORH odbio sudjelovati u pakiranju Brkiću?

Objavljeno

na

DORH očito nije pristao na političko pakiranje zamjeniku predsjednika HDZ-a i potpredsjedniku Sabora Milijanu Brkiću. U DORH-u očito jako dobro znaju  da je postupanje po “presretanju računalnih podataka” propisano člankom 269. Kaznenog zakona i odnosi se na podatke bankovnih kartica, plaćanja, računa i osobnih podataka te nije u njihovoj nadležnosti.

Zanimljivo, nakon toga u priču ulazi policijski USKOK, koji je pod izravnom ingerencijom Davora Božinovića, desne ruke Andreja Plenkovića, i podiže kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića. I to nedugo nakon što je ova priča problematizirana putem problematičnih informacija koje su iz sustava, putem jedne novinarke, plasirane u javnost.

Bago: Po zakonu koji je na snazi DORH je taj koji provodi istrage

Takav pristup problematizirao je i Mislav Bago u informativnom programu Nove TV.

-Treba odgovoriti na neka pitanja, recimo otkad to policijski USKOK preuzima slučaj SMS afere. Do jučer smo mislili da to radi Državno odvjetništvo, bar su javno tako govorili. Zašto DORH nije išlo do kraja jer po zakonu koji je na snazi DORH je taj koji provodi istrage, a policija statira. Da li je došlo do nekog razlaza ili sukoba između DORH-a i policijskog USKOK-a o kvalificiranju djela koji se odnosi na Milijana Brkića? Ako jest, to bi bilo najopasnije i na tome treba inzistirati – upozorio je Bago.

Smatra da bi Andrej Plenković zbog ovoga trebao biti i te kako zabrinut.

– Brkić je bio zamjenik ravnatelja policije, u konačnici bio je i u tajnim službama. Zna kako funkcionira represivni aparat, pogotovo kada ste na drugoj strani. Andrej Plenković ne može biti suzdržan i praviti se kao da se to njega ne tiče – ocijenio je Bago.

Upozorava kako bi se u “bratoubilačkom ratu” koji bi mogao biti otvoren u HDZ-u svi “kupati u blatu do koljena”.

-Ako se ovdje koristi represivni aparat za unutarstranačke borbe, a Brkić vrlo dobro zna kako taj aparat funkcionira i jako puno toga zna. Treba se vratiti unazad, 2016. je imao ključnu ulogu u trenucima kada je Andrej Plenković dolazio na vlast. U konačnici, kod Istanbulske konvencije Brkić je bio protiv, ali nije Plenkoviću radio probleme. On mu je nekoliko puta pružio ruku, bio mu je tihi saveznik. Sada je samo pitanje je li Brkić spreman ići do kraja i što sve zna o drugoj strani. Ako to krene van onda će to uistinu biti bratoubilački rat u kojem će se svi kupati u blatu do koljena – zaključio je Bago.

Izvori iz HDZ-a: Andrej Plenković se na sve načine pokušava riješiti Brkića

Nekoliko neimenovanih izvora bliskih vrhu HDZ-a uvjereni su da napadi na Milijana Brkića dolaze iz vrha HDZ-a.

– Mislim da se Andrej Plenković na sve načine pokušava riješiti Brkića. Zapravo je vrlo zanimljivo da ispada da je sve ono što je Franjo Varga rekao za skupinu Borg, komunikaciju Plenkovića i Martine Dalić, pa i za Gordana Jandrokovića – lažno, dok se nastavlja samo dio koji se odnosi na Milijana Brkića – komentirao je jedan član vrha stranke blizak Brkiću u izjavi za Jutarnji list.

Ističe da se zamjeniku predsjednika HDZ-a i potpredsjedniku Sabora “najprije pakirala elitna prostitucija, potom navodna suradnja s Franjom Vargom i probijanje mjera preko kuma Blaža Curića u aferi SMS”.

– Kad se pokazalo da tu nema ništa, nastavilo se s ovim . Vrlo je ružno na ovakav način ulaziti u nečiji privatni život i obitelj. Kako oni misle zaštiti svoju privatnost, ako ovako ulaze u privatnost nečije obitelji. Nevjerojatno mi je da se stalno govori o curenju informacija, a onda iz tajnog dijela predistrage sve iscuri u medije – kazao je neimenovani suradnik Jutarnjeg lista iz vrha HDZ-a.

Plenković i Jandroković o stanju u vrhu HDZ-a doznaju iz medija

U vrhu HDZ-a slučaj pakiranja odgovornosti Milijanu Brkiću ne žele previše komentirati. Šef stranke i premijer Andrej Plenković uporno ponavlja kako ne želi komentirati nešto o čemu nema dovoljno informacija, bez obzira što operacijom “pakiranja” očito rukovodi njegov najbliži suradnik Davor Božinović.

S Brkićem se nije čuo ni glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. I on, kao i Plenković, tvrdeći kako nema više informacija od onih koje su objavljene u medijima, pokušava uvjeriti javnost kako se o stanju unutar HDZ-a informiraju putem medija.

Kao i obično, nešto rječitiji je politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević, koji je u javnost iznova pustio spin o navodnoj uključenosti DORH-a u istragu.

– Pustimo da policija i DORH naprave svoj posao bez ikakvog pritiska od strane politike – poručio je ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević, očito ciljano insinirajući oko čitave ove situacije.

Ministar unutarnjih poslova i desna ruka Andreja Plenkovića, Davor Božinović, o svemu i dalje šuti.

Brkić: Sramotno je u što su pojedinci pretvorili državne institucije

Milijan Brkić aferu je kratko komentirao još u subotu navečer, očito neizravno ciljajući na Božinovića i Plenkovića.

– Cirkus koji je počeo prije 10 mjeseci se nastavlja, a u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije – poručio je u subotu Brkić.

U međuvremenu o svemu se oglasio i Brkićev odvjetnik Ivo Farčić kao i Karmen Brkić, bivša supruga Milijana Brkića.

M. M./Hrsvijet.net

Bivša supruga Milijana Brkića: Ovakve konstrukcije prevršile su svaku mjeru…

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentar

Marijana Petir je politički kapitalac po mjeri Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

 „Nije hrvatski narod glup da neprestance sluša dijagnoze. Treba mu terapija. Rijetka političarka koja nudi terapiju, a ne govori o dijagnozi je Marijana Petir. Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz grupacije Europske pučke stranke dobitnica je EU Oskara u kategoriji poljoprivrede. Tu je napravila niz pomaka za europsku poljoprivredu, a poseban doprinos dala je za hrvatsku poljoprivredu. To se može u nedogled nabrajati“, navodi novinar i hrvatski branitelj Čutura.

 Predizborna kampanja pomalo se zahuktava, slažu se liste, okupljaju stranke, priključuje se neovisne kandidate. Za sada je najzvučnije ime Marijane Petir. „Politički kapitalac“ Marijana Petir potvrdila je i na nedavnim izborima za EU parlament da za tri dana može prikupiti glasače gdje je dobila više od 40 000 glasova i to bez kampanje. U EU parlament su otišli anonimci, s par stotina glasova, a što se danas pokazuje promašenim „niš koristi za Hrvatsku“. Petir se ponovno vratila u politiku s kandidaturom za sljedeće parlamentarne izbore. O politici Marijane Petir te što to znači za hrvatsko selo, prokomentirao  je novinar Vlado Čutura koji se tom problematikom bavi tridesetak godina. „Povratak Marijane Petir u hrvatsku politiku je bogatstvo, bez obzira na kojoj i na čijoj listi se našla“, navodi Čutura.

Nadalje ističe Čutura, to je profil suvremenoga političara s jasnim demokršćanskim načelima, potpuno jasnim za razliku od mnogih koji tu sintagmu uzimaju po potrebi. „Imao sam priliku s njom surađivati, pa se prisjetim dok je bila dožupanica Sisačko-moslavačke županije, pokrenula je više od 11 tisuća gospodarstava u toj županiji. U to vrijeme bio sam urednik glasila ‘Glas sela’. Ta županija je cvjetala u to vrijeme, od vinara, ratara, uzgajivača konja i niz drugih poljoprivrednih aktivnosti.“ Novinar Čutura koji je dragovoljac Domovinskoga rata navodi da se Marijana Petir istodobno borila protiv korupcije i kriminala.

„Tada mi je dala podatke o zloporabi položaja tadašnje županice koje sam osobno nosio u DORH i prijavljivao. Tek je kasnije, političkom voljom, jer se radilo o SDP-eovki, raskrinkan taj kriminal na koji je Marijana Petir godinama upozoravala.“ Čutura ističe da je ispod novinarskoga radara prošlo zalaganje Marijane Petir za hrvatske branitelje, posebno borba protiv tzv. srbijanskoga zakona „mini Hag“.

U to vrijeme svi dragovoljci i oni koji su se borili za Hrvatsku prije njezina priznanja trebali su završiti pred srbijanskim sudovima. Hrvatski narod brzo zaboravlja, na primjer slučaj „Veljka Marića“? Pa njega je Marijana Petir izvukla od mučeničke smrti iz srbijanskoga zatvora. „Zalaganje za pravdu i odgovornost zločinaca za ubijenu djecu u Domovinskom ratu, Marijana Petir je jedina političarka, jedina, koja je ishodila kod Europske komisije da se zločinci moraju kazniti.“

Novinarskim iskustvom Čutura, koji je radio za više od stotinu medija, a još je aktivan u desetak tuzemnih i inozemnih televizijskih, radijskih, pisanih i inih medija promatra prizmu današnje politike. „Danas se ne može ništa pojednostaviti, zapravo političari su često konvertiti, a u Hrvatskoj je oporba uvijek dijagnostičar, bez obzira o kome se radilo. Isključivo su dijagnostičari, ali nema terapije. Nije hrvatski narod glup da neprestance sluša dijagnoze.

Treba mu terapija. Rijetka političarka koja nudi terapiju, a ne govori o dijagnozi je Marijana Petir. Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz grupacije Europske pučke stranke dobitnica je EU Oskara u kategoriji poljoprivrede. Tu je napravila niz pomaka za europsku poljoprivredu, a poseban doprinos dala je za hrvatsku poljoprivredu. To se može u nedogled nabrajati.“ Marijana Petir više je puta vodila mlade poljoprivrednike u Europski parlament, razmjenjivali su iskustva s drugim poljoprivrednicima zemalja Europske unije, izborila se za poticaje, za ribare… Istinu valja priznati!“

O demokršćanstvu Marijane Petir, Čutura navodi: „To je osoba koja se ne srami svojih svjetonazora i uvjerenja sam, kao novinar da većina Hrvata dijeli njezino mišljenje i stavove. Hrabrost i jasni stavovi te žene, od neradne nedjelje, čuvanje okoliša, radničkih prava, zatim prava hrvatskih branitelja – potpuno su jasni. Jasni demokršćanski stavovi.“ Novinar Čutura navodi i organiziranje simpozija o bl. Alojziju Stepincu u EU parlamentu. „Mrijana Petir je organizirala izložbu i simpozij o bl. Alojziju Stepincu u EU parlamentu. Zanimljivo je da su došli na simpozij zastupnici pojedinih država, pa i potpredsjednica EU parlamenta, a hrvatski SDP-ovci nisu se pojavili. Tu je suvišan svaki komentar. Ako netko bojkotira hrvatsko, postavlja se pitanje – koga zastupa?“ Nebitna je platforma, važan je sadržaj!

Božidar Bebek

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Izbori: Domoljubna sujeta i razmažena derišta dovode SDP na vlast

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec dana je do izbora u R. Hrvatskoj. Te izbore će, po mojoj skromnoj procjeni, odlučiti nitko drugi nego kalkulator. Na što mislim.

Naime, sustav zbrajanja mandata ide po D’Hondtovoj metodi. Ta metoda favorizira onoga tko će biti prvi u svakoj od 11 izbornih jedinica. Tako neka stranka može dobiti npr. 28% glasova, druga nakon nje 25%, treća 18% itd. U takvome stanju ovaj prvi ima velike šanse da mu se pribroji mandat više od onih glasova koji ne prijeđu izborni prag. Budući da je jasno kako su se na strani onih koji se drže strankama desnoga centra i koje govore da promiču konzervativne i domoljubne vrijednosti formirala tri bloka (HDZ, Domovinski pokret i Most) jasno je da će tu glasači sličnih orijentacija biti podijeljeni.

Usto na lijevo-liberalnoj strani ne postoji jaka konkurencija slijednicima komunističke partije SDP-u. U tom stanju oni će, bez obzira što imaju najgori kadar i loše kandidate i nedorasla predsjednika, ni krivi ni dužni, a najmanje zaslužni, doći u poziciju relativnoga pobjednika. Matematika je jasna. Kad se bude prikazivala karta Hrvatske u izbornoj noći ona će se crveniti premda će SDP možda dobiti u prosjeku 25% glasova. U takvome stanju mogu čak računati na oko 60 mandata. Skupa tri bloka desnoga centra mogu dobiti oko 43% glasova, što je za 18 postotaka više od rezultata SDP-a, ali se karta Hrvatske neće pretvoriti u plavu boju ili žutu boju.

Na ovim izborima, što je jako dobro, u sva tri bloka desnoga centra ima sjajnih imena i kandidata. U Most su ušli novi ljudi s intelektualnom i vjerskom dimenzijom, u Domovinskom pokretu Miroslava Škore imamo niz izvrsnih kandidata koji istinski promiču domoljublje i konzervativne vrijednosti, unutar HDZ-a koji je morao proći razne faze čišćenja također postoji dobar broj kandidata koji bi dobro promicali vrijednosti desnoga centra.

Stoga, ako se ne želi ući u kuknjavu dan nakon izbora, bilo bi razborito stati na loptu. Bilo bi uputno da se domoljubna tri bloka međusobno ne optužuju i napadaju. Time se u biti vodi besplatnu kapanju za SDP. Iznosite programe, govorite što možete bolje, poštenije, pravednije učiniti za našu Domovinu.

Promičite vrednote kršćanstva, domoljublja i kulturu života. U borbi za saborsku poziciju treba prestati i stati s blaćenjem jednih prema drugima. Ta gesta već bi bio znak vašega budućega rada. Nastojati Hrvatsku odvesti ondje gdje ona pripada i isticati domoljublje, a klevetama jednih prema drugima dovesti nesposobni SDP na vlast je znak političke sljepoće i plitkoga shvaćanja stvarnosti.

Umjesto tih prepucavanja neka domoljubno političko krilo uzme kalkulator u ruke i neka se zbroje. Matematika je jasna i neumoljiva. Matematika je po sustavu D’Hondta čak i nepravedna. No, dok se igra po tim pravilima njih se treba držati i na njih računati. Svima je jasno da ni jedna opcija neće sama moći sastaviti vlast. Najizglednija je opcija da će vlast moći sastaviti trojac (Domovinski pokret, Most i HDZ). Tu, po meni, nema vremena za sujetu, romantiku i glumu razmaženoga derišta.

Ako je politika borba za vlast, a to po svom habitusu ona jest, onda se u tom stanju mora misliti na ono što će biti nakon izbora. Nije dobro popljuvati buduću nevjestu (snahu) i onda s njom nastaviti živjeti pod istim krovom. Kršćanski nije uputno konkurenta blatiti kako bi se izišlo iz blata. Stoga, apeliram, da nam se ne bi ponovio sindrom Milanović, kalkulator u ruke, a taštinu ostavite po strani u ime općega dobra naše drage Domovine i njezinih divnih ljudi. Kao hrvatski državljanin pozivam da iziđete na izbore. Nemojte ostati u kući. Kao svećenik-pastir pozivam vjernike da iziđete na izbore jer je i to način, uz Božju pomoć, stvaramo bolji svijet.

dr. fra Mario Knezović, fratar.net

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari