Connect with us

Gost Kolumne

Dosta je bilo šutnje, o Hrvatima izvan domovine!

Published

on

ilustracija

Mi Hrvati koji živimo u iseljeništvu, često se susrećemo sa pitanjima koja glase: Što vas to povezuje sa Hrvatskom? Kako to da volite Hrvatsku, iako vas dijele ogromni kilometri od nje? Zašto ne živite u Hrvatskoj ako ju toliko volite? A onim Hrvatima koji nisu rođeni u Hrvatskoj, često budu postavljena pitanja tipa: Kako uopće možete biti Hrvati, kada niste rođeni u toj zemlji. Mi Hrvati u dijaspori imamo jednostavan odgovor na sva ta pitanja. Ni ogromni kilometri udaljenosti od naše domovine, našu ljubav prema Hrvatskoj ne mogu zaustaviti.

No idemo malo razmatrati pa tako želim i obrazložiti, što nas Hrvate izvan domovine boli u svim  tim provokatnim pitanjima?

Ne boli nas Hrvate izvan domovine spoznaja, kada nas o tome pitaju građani država u kojima živimo (Nijemci, Amerikanci, Austrijanci, Švicarci itd…),boli nas žalosna činjenica, da nam takva pitanja postavljaju i sunarodnjaci u Hrvatskoj i ne samo to, neki pak odlaze još puno dalje od toga, pa nas tako pokušavaju uvjeriti da ne pripadamo Hrvatskoj naciji i da nemamo pravo sudjelovati u aktivnostima koje su vezane uz RH. No svi mi Hrvati u svijetu, pa tako i oni u Hrvatskoj, trebali bismo se zapitati, što su uzroci takvoga razmišljanja pojedinih osoba u Hrvatskoj, te kako takve stvari početi mijenjati odnosno izmjenjivati na bolje. Smatram, ne samo da smatram, nego sam uvjeren, da te osobe možemo podijeliti u dvije kategorije odnosno skupine.

Skupina koja ispoljava svu svoju mržnju

  Prvu skupinu sačinjavaju antihrvatski elementi, te svi njihovi sateliti, koji svim sredstvima Hrvate u svijetu, žele odstraniti od svoje domovine Hrvatske, te im zabraniti sva djelovanja koja su vezana uz RH. Ta skupina nam je jasna i Hrvatima u svijetu je jasno, da toj skupini ne treba davati previše pozornosti, radi toga što toj toj skupini smetaju sva pozitivna djelovanja Hrvata u dijaspori, iz razloga što žele, da se Hrvatska u svijetu pokaže u vrlo negativnom svijetlu, kako bi se vezale samo negativne konotacije uz RH. Toj skupini ne samo da smetaju Hrvati u dijaspori, već im smeta sve ono što ima Hrvatski predznak. Oni će i dalje plakati za svojom propalom državom i za nas Hrvate u dijaspori ta je skupina u potpunosti nerelevantna. No kada malo duže razmislim, dođe mi ih malo i žao. Nije jednostavno živjeti sa činjenicom, da više nemaš svoju državu i domovinu, koja je hvala Bogu propala 90-ih godina, te sa spoznajom da takvu domovina nikada više nećeš imati u budućnosti. Sve su to razlozi, radi kojih jugokomunistički ostatci bacaju sav svoj lijes na Hrvate u svijetu, koji su važan promotor za RH. Jasno je kao dan, da takve osobe nikada Hrvatima u rasijanosti neće moći oprostiti činjenicu, da su svojim lobiranjem u svijetu doveli do međunarodnog priznanja, te tako doveli do konačnog zasluženoga kraha jugokomunističke Jugoslavije. Isto tako, hrvatskim braniteljima nikada neće oprostiti činjenicu, da su obranili i oslobodili, našu domovinu od Jugosrpskoga terora i agresora.

Neupućena i lažima zavarana, izmanipulirana skupina

U drugu skupinu možemo uvrstiti sve one, koji su u potpunosti neupućeni o nama Hrvatima dijaspore, te ta ista skupina nažalost svakodnevno nasjeda na medijske spinove antihrvatskih medija, partija i svih njihovih satelita.Pa tako neki nasjedoše na veliki jugokomunistički mit, da su svi Hrvati u svijetu Ustaše, te da su iz tog razloga morali napustiti Hrvatsku (to je samo jedan od mnogih primjera širenja laži, o Hrvatima izvan RH). Meni je jasno, da su za antihrvatske elemente, svi Hrvati Ustaše, no ne dopustivo je da neki, bez ikakve provjere povjeruju takvu u svakom pogledu neutemeljenu i lažnu tezu, kao i mnoge druge, koje nam svakodnevno plasiraju jugokomunistički ostatci. U jednoj rečenici bi sažeo, da je ta druga skupina neupućena o svim bitnim temama u Hrvatskoj,  posebice o Domovinskom ratu, Hrvatima u BiH, te na koncu o svim vitalnim nacionalnim interesima za RH. 

Istinom zlo pobijediti

Samo istinom možemo pobjediti laži i skupine, koje su pune mržnje prema hrvatskom narodu, ma gdje god on bio, i tako senzilibirati one skupine koje vrlo malo znaju o svim bitnim temama za RH. Kao što se branitelji svakodnevno bore, za istinu o Domovinskom ratu, uvijek naglašujući tko je bio agresor a tko žrtva, upravo se na taj način i mi Hrvati u svijetu moramo suprotstaviti trendu, zahvaljujući kojemu se sve manje zna, o Hrvatima izvan RH, te moramo jasno artikulirati pitanje Hrvatske dijaspore u Hrvatsko društvo. Kada to već ne možemo učiniti kroz Hrvatski sabor, u kojoj zahvaljujući izdajničkoj politici od 2000-te nismo dovoljnim brojem zastupljeni (de facto ne zastupljeni), to upravo moramo učiniti na ovakav način pisanjem o ovoj strateški vrlo bitnoj temi za Hrvatsku. No nama Hrvatima diljem svijet sasvim je jasno, da su anti hrvati i u većini “hrvatskih” medija pustili svoje korijene, u kojoj svakodnevno plasiraju svoje laži i izmišljotine,  pa je tako od velike važnosti iskoristiti svaki medijski prosto koji se pruža, kako bismo Hrvatski narod mogli informirati o svim našim aktivnostima. Želimo da se pozitivne stvari Hrvatske dijaspore prikazuju u javnom prostoru RH, te da one zasjene sve anti hrvate kojima je jedini cilj diskreditirati sve Hrvate diljem svijeta, Domovinski rat, Hrvate u BiH itd Kada se u hrvatskom javnom prostoru započne, istinito i na temelju činjenica izvještavati o Hrvatskoj dijaspori, onda će Hrvati diljem svijeta, postati još snažniji faktor u ostvarivanju ponosne Hrvatske, na koncu Hrvatske koju su sanjali naše branitelji koji su sa nama, i onih kojih više nema na ovozemaljskom svijetu. Politika 90-ih, sa glavnim kreatorima Tuđmanom i Šuškom, doista je pokazala kako Hrvate diljem svijeta, uključiti u sve bitne procese diljem RH, te tako zajedničkim snagama izvojevati pobjedu u Domovisnkom ratu. No kako god se ponašali današnji političari, prema Hrvatima izvan domovine, mi Hrvati izvan domovine se ne smijemo prestati boriti, na putu otkrivanja istine o svim Hrvatima koji Hrvatsku, na najbolji način promoviraju u svijetu (iznimaka ima u svakome društvu).

Davor Čelan

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari