Pratite nas

BiH

Dosta je bošnjačkih laži i obmana kojima se pokušavaju zamijeniti uloge zločinaca i žrtve u Bugojnu

Objavljeno

na

Na nedavne izjave Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH o ratnim događajima u Bugojnu, reagirala je Koordinacij udruga HVO-a proizašlih iz Domovinskog rata.

„Skoro svaki posjet Bugojnu, bošnjački dužnosnici koriste kako bi širenjem laži pokušali prikriti istinu o ratnim događanjima u ovom gradu, jednom od simbola stradanja Hrvata u BiH.

Upravo to je učinio i jedan od bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prilikom nedavnog boravka u ovom gradu kada je bez trunke srama i zadrške, pokazao ne samo otvorenu mržnju prema hrvatskom narodu već i bolesnu potrebu narugati se žrtvama ovog naroda, i to u Bugojnu kojeg je tzv. ABiH u proteklom ratu etnički očistila od Hrvata!“, stoji u reagiranju u kojemu se dalje navodi:

„Gospodine Džaferoviću, niste kompetentni govoriti o ratu u Bugojnu, iznoseći jednu stranu priče, i to onu iskrivljenu i lažnu!

Mi iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno znamo kao što to vrlo dobro znaju i Bošnjaci Bugojna, da je HVO prvi stao u obranu ovog grada i zaustavio ulazak vojske Republike Srpske. Dok postrojbe tzv. Armije BiH nisu ni postojale, HVO je kao jedina vojna sila na području Bugojna branio i obranio i bošnjački i hrvatski narod.

Tada su bošnjački dužnosnici bili na nas ponosni, pisali su nam i pjesme. Našu naivnost, nako što smo vjerovali bošnjačkom narodu, hranili vas, naoružavali, smjestili obitelji Bošnjaka u Hrvatskoj i dali vam već uspostavljene crte obrane prema srpskom agresoru, skupo smo platili.

U nemogućnosti napredovanja na bojišnici prema vojski Republike Srpske, odlučili ste ratovati protiv dojučerašnjih saveznika, hrvatskog naroda i postrojbi HVO-a koje su prije toga oslobodile Zijamet, spriječile pad Prusca i pad Bugojna.

Vaše optužbe da smo planirali i napali tzv. ABiH i počinili zločin u Vrbanji, nemaju nikakvog uporišta jer da smo planirali napasti tzv. Armiju BiH onda bismo to učili 1992. godine kada smo s lakoćom pod nadzor HVO-a mogli staviti cijelo Bugojno, a ne 1993. kada je tzv. Armija BiH s pet brigada krenula s planom progona Hrvata i etničkog čišćenja Bugojna.

Bošnjački političari i Udruge cijelo ovo vrijeme obmanjuju javnost tvrdnjama da je u Vrbanji ubijeno 45 civila. Radi istine, molimo Vas da konačno kažete da se preko 3O navodnih civila iz Vrbanje vode kao poginuli pripadnici tzv. Armije BiH.

Umjesto laži koje širite, objasnite svome narodu zašto nema optužnice protiv Hrvata i HVO, jer su optužbe bile utemeljene na iskazima lažnih svjedoka. Vrbanja je bila vojno uporište tzv. ABiH i u njoj ste bez ikakvog razloga ubili dva pripadnika HVO te tako započeli rat u Bugojnu.

HVO je uzvratio na način da je zauzeo Vrbanju i tjekom te akcije poginuo je nažalost i jedan broj civila. Pričom o ubijenih 45 civila pokušavate prekriti i opravdati zločine koje je u Bugojnu počinila tzv. Armija, a kojima se i Vi gospodine Džaferoviću ponosite. Radi istine nabrojat ćemo vam neke od njih:

• Ubili ste 68 hrvatskih civila, dvojici od njih ste odsjekli glave

• 16 civila ste spalili i još uvijek nema njihovih posmrtnih ostataka

• 19 bugojanskih logoraša ste odveli ste u nepoznato, iako je njih 11 registrirao Međunarodni crveni križ

• 10 logoraša ste likvidirali u logorima

• Otvorili ste na desetine logora u Bugojnu kroz koje je prošlo preko 2500 Hrvata. Samo kroz logor „Stadion“ prošlo je 550 Hrvata

• Devastirali ste sve crkve na području Bugojna, a crkvu u Drvetinama ste potpuno spalili kao i župni ured u Kandiji

• Sve spomenike u katoličkim grobljima ste porušili

• Preko 2500 objekata u vlasništvu Hrvata je opljačkano, uništeno ili spaljeno

• Vi ste jedina vojska koja je spalila školu ( školu u Kandiji ) u koju su išla i bošnjačka djeca

Jesu li ovo činjenice na koje ste Vi ponosni ?! Vjerojatno se ponosite Alijom Izetbegovićem koji je na Rostovu postrojavao muđahedine, na agresiju na Hrvate Bugojna koju je izvršila tzv. ABiH čijih je pet brigada napalo Bugojno, etnički ga čisteći od Hrvata.

Pokušaji da lažima zamijenite ulogu zločinca i žrtve postali su krajnje licemjerni te Vas molimo da prestanete jer istina je jedini način izgradnje mira i suživota svih naroda koji žive u Bugojnu pa tako i Hrvata čijim žrtvama se na ovaj način rugate“, priopćili su iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojna.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Hercegovina se prisjetila hrvatskih vitezova stradalih na Gradini kod Čapljine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Djaka city

Mnogobrojna izaslanstva i žitelji hercegovačkih općina okupili su se na Gradini – tromeđi Čapljine, Stoca i Mostara, kako bi odali počast stradalim braniteljima Hercegovine.

Prije 27 godina na ovoj lokaciji život su izgubila 24 hrvatska branitelja s područja ove tri općine.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihov veliku žrtvu – polaganje života za hrvatsku slobodu, na Gradini je još ranije podignut veliki križ ispred kojega se svake godine na ovu godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja južnohercegovačkih općina.

Tako je bilo i ovog 13. srpnja kada su svi bili u zajedničkoj molitvi za duše hrabrih i poginulih hrvatskih branitelja.

Preživjeli suborci ponovno su se prisjećali trenutaka kada se branila hrvatska sloboda, ali i trenutaka provedenih sa kolegama i prijateljima koji su život dali za hrvatsku slobodu. Vijence su položili predstavnici Vlade HNŽ-a i općina Stolac, Čapljina i Mostar, piše bljesak.info

Branitelji poginuli na Gradini:

Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Premijer FBiH Fadil Novalić zaražen koronavirusom – Cijeli ured mora u samoizolaciju

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozitivan je na koronavirus. Liječnici Hitne pomoći su bili jutros na njegovoj adresi i obavili testiranje.

Testirao se nakon što je potvrđeno da je zaražena tajnica Salke Bukvarevića, ministra za pitanja branitelj s kojim je Novalić bio u kontaktu, piše Avaz.

Potvrđeno je kako je na nedavnom Maršu mira povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici Novalić osjetio prve simptome u vidu povišene temperature i bolova u mišićima.

No, sada je pitanje tko je sve pozitivan iz Novalićevog okružju, ali i sudionika Marša s kojima je bio u kontaktu.

Novalić je sam tražio testiranje. Sada se nalazi u samoizolaciji, kako i osobe s kojima je komunicirao. Nije poznato o kojem je broju ljudi točno riječ.

Kako stvari stoje, morat će se testirati i ministri s kojima je bio posljednijih dana u kontaktu jer se Marši mira pridružio nakon sjednice Vlade FBiH.

Cijeli njegov ured mora ići u samoizolaciju. S osobama koje ga čuvaju, a riječ je o pripadnicima Federalne uprave policije, radi se o više od 15 osoba s kojima je imao kontakte, piše Avaz.

No, ukoliko se utvrdi da svi njegovi bliži suradnici imaju simptome, svi će morati biti testirani. Za sada se ne zna što će biti s ministrima iz Vlade Federacije i ima li itko od njih bilo kakve simptome.

Pojedini su kazali kako su iz medija doznali da je Novalić zaražen. On je bio na sjednici Vlade FBiH u četvrtak, ali tada nije imao simptome. Navodno, tek ih je dobio na Maršu mira povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Nama je rečeno kako je simptome dobio tek na Maršu mira. Ostalo nam nitko ništa nije rekao. Na Vladi je sve bilo u najboljem redu – rekao je jedan od ministara.

Inače, premijer Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić bili su 8. srpnja i u posjeti općini Tešanj gdje su se susreli s načelnikom Općine Suadom Huskićem i gospodarstvenicima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari