Pratite nas

Reagiranja

Dosta ste gazili, mrzili i pljuvali Vukovar!

Objavljeno

na

Mediji javljaju da se pojedini vukovarski hrvatski branitelji ponovno pozivaju na tzv. informativne razgovore u PU Vukovarsko – srijemsku. Razlog ovog nevjerojatnog čina nisu dvojezične ploče, nije ni bivši četnik Stanimirović, već navodni ratni zločini počinjeni od strane onih koji su branili i obranili ovaj grad, ali i cijelu Hrvatsku od srpskih četnika.

Neka žena iz Srbije prijavila je ubojstvo svoga supruga od prije 23 godine, (navodno su ga mobilizirali i nakon toga je nađen mrtav). Bilo je to u vrijeme kada su Srbi, pripadnici zloglasne JNA, Crnogorci i domaće izdajice svakodnevno rušili i ubijali u Vukovaru sve što hrvatski diše. Međutim, pravda je pravda, i nitko ne može izbjeći odgovornosti. No, na to se možemo samo nasmijati, jer to ne važi za Vukovar, Škabrnje, Knin, Šibenik, Drniš, Gospić, Karlovac, Kijevo, Aljmaš, Ilok, Vinkovce, Županju, Novu Gradišku, Petrinju, Sisak, Slavonski Brod i još niz gradova i mjesta diljem Hrvatske, gdje su srpski agresori sravnali sa zemljom: bolnice, dječje vrtiće, škole, gospodarske objekte, obiteljske kuće, poubijali i masakrirali te protjerali na stotine tisuća Hrvata. U tom košmaru, kojeg predvode bivši Udbaši ubačeni početkom devedesetih u sve pore našeg društva, namjerno se zaboravljaju i na desetine tisuća ratnih zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a poglavito u bosanskoj Posavini, koju su četnici okupirali početkom listopada 1992.

Na te informativne razgovore pozvani su pojedini pripadnici satnije vojne policije Atila, koja je djelovala u okviru slavne 204. vukovarske brigade. I umjesto da se njih zove da hrvatskoj policiji pričaju što su sve prošli i što su sve doživjeli tijekom hrvatskom Domovinskog rata, oni moraju odgovarati zbog čega su se i kako branili od srpskog agresora?

Ako se nastavi ovakvo maltretiranje i ponovno “ubijanje” onih koji su branili i obranili Hrvatsku, koji su podnijeli najveće žrtve, bojimo se da se netko ne sjeti pa da sumnjive branitelje Vukovara, ali i ne samo njih, kao Veljka Marića, izruči Srbiji.

Je li bi vas to iznenadilo?

Kad je riječ o Vukovaru iz ratnih dana onda se sve više čini da je to bilo jako davno te da se više “nitko” i ne sjeća što se tamo događalo, a najmanje se sjeća onih koji su kao okupatori činili ratne zločine. Naime, ako već hoće netko istraživati zločine u Vukovaru onda neka ne okreće ploču i zamagljuje stvari. Prvo se treba krenuti od vukovarskog Memorijalnog groblja iz Domovinskog rata, odnosno od 943 tamo postavljena bijela križa. Dakle, tko je pobio sve te ljude? Potom istražitelji trebaju ponovno prošetati do masovne grobnice Ovčara, ali i do ostalih masovnih grobnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Put bi ih dalje trebao voditi do vukovarske bolnice koja se u vrijeme okupacije zvala “Sv. Sava” i na informativni razgovor pozvati tadašnjeg ravnatelja, srpskog četnika dr. Vojislava Stanimirovića, koji je u vrijeme okupacije bio i gradonačelnik ovoga grada. Ako im ni to nije dovoljno onda neka posjete crkvu “Sv. Filipa i Jakova”, bivši gigant “Borovo”, vukovarsku gimnaziju, dječje vrtiće, muzej, neka obiđu sve Hrvate koji su se nakon mirne integracije vratili u svoj grad, i neka istražuju tko je počinio najstrašnije zločine u Europi nakon II. svjetskog rata.

Na taj način vrlo brzo će doći do istine. Ali, ako je suditi po ponovnom pozivanju (provokaciji) vukovarskih branitelja na tzv. informativne razgovore, onda nekima očito nije ni stalo do povijesnih činjenica ili još bolje do pravde.

Inače, kraj Vukovara je Borovo Selo. Iako je riječ uistinu o selu tamo nema ni govora o hrvatskim zakonima, tamo je “država u državi”, tamo vladaju srpski zakoni. Svi to znaju i svi o tome šute.

Gdje su hrvatski povjesničari? Gdje su redatelji igranih filmova? Gdje su političari kad treba konkretno pomoći Vukovarcima, a ne samo dolaziti jednom godišnje i zapaliti svijeću? Gdje su uostalom članovi HAZU?

I ne samo to: gdje su Državno odvjetništvo, policija, tajne i ine službe? Zbog čega još ni jedan srpski ratni zločinac nije priveden pravdi, a samo po Vukovaru i okolnim mjestima slobodno se šeću na stotine njih? Što ih se barem ne zove na tzv. informativne razgovore, tim više što ti ljudi itekako dobro znaju gdje su pokopani Hrvati čije se kosti i dalje traže, a oni najbolje znaju i tko je i što je u Domovinskom ratu bio jedan Stanimirović, ali i ostala njihova bliža i daljnja rodbina, prijatelji i susjedi?

Kad se govori o Vukovaru, onda se u medijima, poglavito režimskim, u kojima prednjači Hrvatska radio-televizija (HRT), uglavnom govori o “slučaju Sabo”, Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, dvojezičnim pločama i… to bi uglavnom bilo – sve!

Kako je nekima Vukovar smetao u vrijeme Domovinskoga rata, tako je očito i danas. Neki bi ga najradije (da ne povjeruješ) ponovno (da ti pamet stane) vidjeli u ruševinama, a njegove građane kako u koloni s najlonskim vrećicama odlaze, ili im se mrtva tijela nalaze po cestama.

Stoga je vrijeme da se kaže – dosta. Dosta ste gazili, pljuvali i mrzili Vukovar.

Ako mu ne želite pomoći, nemojte mu ni odmagati!

A još manje od vukovarskih ratnika stvarati zločince, jer dok ste “vi” šetali i pijuckali kavu po Zagrebu ili se odmarali u Munchenu, (svaka čast izuzecima), oni su ginuli!

Mladen Pavković

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Čak 10 osoba podnijet će tužbu protiv urednika i novinara Biltena 14 SNV-a

Objavljeno

na

Objavio

Čak 10 osoba podnijet će tužbu protiv urednika i novinara Biltena 14 Srpskog narodnog vijeća zbog kaznenog djela klevete.

U srijedu će pored glavnog ulaza u Sabor održati konferenciju za novinare o pokrenutom pravnom postupku.

“Na konferenciji ćemo obavijestiti hrvatsku javnost o pokrenutom pravnom postupku protiv glavnog urednika Biltena 14 SNV-a gospodina Saše Miloševića, te autorice Biltena 14, gospođe Tamare Opačić, zbog kaznenog djela klevete”, stoji u pozivu na tiskovnu konferenciju.

Novinare će o pravnoj stvari obavjestiti pravni zastupnici, odvjetnik Mate Knezović i odvjetnica Marina Sabljić, uz nazočnost privatnih tužitelja, a to su:

  • Zvonimir Hodak
  • Zdravko Tomac
  • Ivica Marijačić
  • Marko Perković Thompson
  • Stevo Culej
  • Marko Skejo
  • Anto Đapić
  • Predrag Mišić – Peđa
  • Marko Jurič
  • Marko Ljubić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Ratni veterani 4. gardijske brigade HV: Očekujemo da ovaj prosvjed bude snažan zaokret u ponašanju države

Objavljeno

na

Objavio

Mi, PAUCI – ratni veterani 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, snažno podupiremo javno i političko otvaranje pitanja odnosa hrvatske države i državnih institucija prema zločinima protiv hrvatskog naroda u srpsko-crnogorskoj agresiji. Pri tome ističemo da ne prihvaćamo nužno prethodno isticanje, s već stečenom pogubnom navikom u hrvatskom javnom i političkom prostoru, sintagme, kao što su „kažnjavanje svih zločina“, da je „javni interes istražiti i sankcionirati zločine tko ih god počinio“ ili „zločin je zločin“ i slične poruke, koje se godinama vrte u najširoj javnosti, kao izraz uspostavljanja ravnoteže odgovornosti za zločine.

Nama zločin nije samo zločin.

Ni rana samo rana.

Ni bol samo bol.

Ni pobjeda samo pobjeda.

Niti kazna smije biti samo kazna!

Sve mora imati ime i prezime.

Mi živimo u Hrvatskoj, naše rane su hrvatske rane, bol u našoj duši je hrvatska bol, naše pobjede su hrvatske pobjede, naše žrtve su hrvatske žrtve, naša sjećanja su hrvatska sjećanja, pa se sve što doživljavamo jedino može nazvati hrvatskim. Svako zlo i svako dobro je od čovjeka, od njegovoga uma i djela, od njegovoga nedjela, pa ne pristajemo na uopćene fraze i ocjene povijesnih događaja, niti pristajemo na njihovu dekontekstualizaciju. Događaji za koje tražimo rješenje su osmišljeni, planirani i organizirani u Beogradu, Srbija je bila idejni i organizacijski začetnik, pa nositelj agresije, iz Srbije je potaknuto i organizirano nasilje i zločin, svo zlo protiv hrvatskoga naroda nosi srpski i crnogorski agresorski potpis, a posljedice toga zla su i individualne sudbine srpskih stradalnika. Na drugačiji pristup ne pristajemo, pa i od srpskih stradalnika očekujemo, a u okviru hrvatske države i društva od njih zahtijevamo usmjeravanje svih zahtjeva za preuzimanje odgovornosti prema Srbiji i sudionicima agresije, koji danas žive slobodno u Hrvatskoj. I optužuju Hrvatsku! Hrvatski narod i hrvatska država ne smije niti može snositi odgovornost za to, a pokušaji nametanja odgovornosti- neće proći.

U tome što zahtijevamo, to što želimo i na što kao ratni pobjednici, kao Hrvati, kao kršćani, kao hrvatski narod u cjelini imamo prirodno, Božje i ljudsko pravo, nema ničega skrivenoga, nema ničega nečasnoga, niti nečega usmjerenoga protiv bilo kojega naroda ili čovjeka, pa je neprihvatljivo stalno se unaprijed braniti i ispričavati zastupnicima zločina zahtijevajući ono što smo potvrdili blistavim ratnim pobjedama protiv srpskog agresora, koji nas je organiziranim državnim zločinom primorao na obranu svoga opstanka.

Neoprostivo je posrnuće hrvatske države i državnih institucija da se više od dvadeset i tri godine nakon vojnoga oslobođenja Hrvatske nije istražio svaki zločin, da zločinci nisu kažnjeni, da država Srbija i njene političke ekspoziture u Hrvatskoj nisu preuzele odgovornost za zla koja su nanijeli hrvatskom narodu, a pogotovo je neoprostivo da hrvatska država i nacionalne politike uopće ne pokazuju volju da se na ta otvorena i bolna pitanja današnje Hrvatske stavi povijesna, konačna i neporeciva točka.

Upravo zbog toga smo svjedoci svakodnevnoga iskrivljavanja povijesne istine, pokušaja agresivne politike, kojoj smo svjedočili godinama uoči srpske vojne agresije, od koje smo se obranili.

Mi, ratni veterani se pitamo i pitamo cjelokupan hrvatski narod, hoćemo li, i smijemo li, dopustiti mogućnost da u svojoj obranjenoj slobodnoj državi ostavimo u naslijeđe svojoj djeci, budućim hrvatskim generacijama posve iste ili još zloćudnije izazove koje smo mi imali i koje smo tako teško i bolno platili devedesetih godina u oslobodilačkom ratu?

Nama, veteranima 4. gardijske brigade to ne pada na pamet i nikada to nećemo dopustiti.

Sramili bi se svoje slavne prošlosti, sramili bi se pred našim poginulim suborcima i nad njihovim grobovima, sramili bi se pred svojim narodom i budućim hrvatskim generacijama.

A na sram nismo spremni!

Mi zato pozivamo cijelu Hrvatsku, cjelokupan hrvatski narod na jedinstvo u borbi za uređenje svoje nacionalne države, na jedinstvo na istini i načelima na kojima smo kao narod opstali usprkos svim višestoljetnim iskušenjima, a prije svega hrvatski narod u cjelini pozivamo da zajedno iskazujemo počast vukovarskoj žrtvi, svim žrtvama i stratištima hrvatskog naroda, svakom bolu, patnji, rani, kao i da zajedno slavimo svoje nacionalne pobjede. Jer svi smo se mi borili jedino i samo za Hrvatsku!

Zločin u Vukovaru i protiv Vukovara zločin je protiv hrvatskog naroda u cjelini, rana Vukovara je naša rana, bol je naša bol, pobjeda je naša pobjeda.

Pozivamo gradonačelnika Penavu, vukovarske suborce i suorganizatore ovoga prosvjeda protiv nekažnjavanja zločina, da inicijativu i inicijativni krug nositelja prošire na cijelu Hrvatsku, da se formira snažno, autoritativno civilno tijelo časnih ljudi kojima će hrvatski narod vjerovati, koje će svakoga mjeseca pred hrvatskim narodom tražiti i dobiti od državnih institucija odgovore o postupcima sankcioniranja zločina protiv hrvatskoga naroda tijekom srpske agresije, počevši od izvršitelja do nalogodavaca s konačnim ciljem – potpunog preuzimanja međunarodne odgovornosti od strane Srbije.

Sve ispod toga je politikantstvo i nismo spremni pristajati na političko taktiziranje oko tih dubokih civilizacijskih načela, bez kojih nije moguće uspostaviti trajan i zdrav društveni i humanistički poredak u našoj Hrvatskoj, ali i s narodima i državama u našemu okruženju.

To je minimum načela na kojima inzistiramo.

I ne pristajemo na obrazloženja o nekakvim drugačijim međunarodnim i inim ciljevima i vrijednostima zbog kojih bi odustali od toga. Ništa hrvatsko ne smije počivati na skrivanju i prikrivanju zla, niti se iz zla ikada može stvoriti nešto dobro.

Od hrvatske države i državnih institucija očekujemo stvaranje organizacijskih pretpostavki za provođenje obveza po tom pitanju odmah i trajno, a od personalnih nositelja institucija koje su propustile tijekom tolikih godina izvršiti svoje civilizacijske i nacionalne hrvatske obaveze, očekujemo preuzimanje odgovornosti pred hrvatskim narodom, s punom informacijom cijelome hrvatskome narodu o razlozima zbog kojih nisu radili ono što su morali.

Mi ne možemo imati povjerenje u institucije s ljudima koji do sada nisu radili ono za što su nadležni, jer je povjerenje u ljude na čelu institucija temeljni preduvjet bilo kakve suradnje, stabilnosti i što je najvažnije pozitivne društvene klime za ostvarivanje nacionalnih ciljeva.

Toga nema, zato prosvjedujemo!

Mi, PAUCI – ratni veterani 4. gardijske brigade, pozivamo sve udruge ratnih veterana, ali i cjelokupan hrvatski narod na trajni organizirani pritisak na državne institucije i sve političke subjekte u Hrvatskoj, pozivamo sve suborce i hrvatski narod na potpunu promjenu ponašanja i djelovanja, jer nije naš cilj ni vizija djelovati kao opozicija našoj obranjenoj i uspostavljenoj državi, niti prepuštati institucije poraženim neprijateljima iz oslobodilačkoga rata, nego –imati legitimni politički nadzor nad djelovanjem države i njenih institucija u interesu hrvatskoga naroda. Država postoji radi nas, a ne mi radi nje, mi smo ju platili krvlju, i ne samo mi, nama, hrvatskom narodu mora odgovarati i raditi u interesu našega naroda.

Zato prosvjedi jesu i moraju biti privremena mjera i prijelazna etapa, model demokratske političke borbe za državne institucije a ne samo radi privremenoga i povremenoga iskazivanja nezadovoljstva njihovim radom. Mi se nismo borili samo za pravo na prosvjed, nego prvenstveno za pravo na upravljanje vlastitom sudbinom putem državnih institucija. Mi očekujemo i zahtijevamo od organizatora prosvjeda – institucionalizaciju prosvjednih zahtjeva i trajnu mjerljivu kontrolu njihovoga ostvarivanja. Od medija, a posebice od HRT-a očekujemo potporu ovim zahtjevima i odreknuće od svake manipulativnosti, ignoriranja ili prešućivanja, očekujemo informativni nadzor nad djelovanjem državnih institucija, jer je to ključna uloga nacionalne radio-televizije.

Ističemo na kraju da podržavamo prosvjed u Vukovaru, očekujemo da to bude svenacionalni prosvjed protiv neučinkovitosti današnje države i njenih institucija, želimo da ovaj prosvjed bude zadnja opomena krivotvoriteljima, lažljivcima, manipulatorima i svima koji pod zaštitom naše države rade protiv interesa našega naroda ismijavajući našu žrtvu i žrtvu tolikih povijesnih generacija.

I očekujemo da ovaj prosvjed bude snažan zaokret u ponašanju države i nacionalnih politika od čije volje ovisi djelovanje državnih institucija, bez alternative i opravdanja za neučinkovitost.

To nećemo tolerirati ni mi, a uvjereni smo ni hrvatski narod u cjelini.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari