Connect with us

Pregled

Dovršen spektakularni mural: Torcida ne zaboravlja hrvatske mučenike

Published

on

U utorak predvečer, Torcida je u Vukovarskoj ulici u Splitu, na potezu od skretanja za zgradu Belvedere do skretanja za Visoku, dovršila mural s likovima Stjepana Radića, Bruna Bušića, Mira Barešića i Zvonka Bušića.

Uz likove četvorice hrvatskih mučenika ispisani su i popratni tekstovi, te citati iz njihovih govora, ali i govora njihovih političkih protivnika.

“Za one koji su pali za domovinu, tada ne reci da su mrtvi. Oni su heroji koji će za nas uvijek biti živi..” dio je oporuke Zvonka Bušića ispisane na muralu.

Uz sliku pukovnika HV-a Mira Barešića ispisano je, među ostalim, “Izdan i ubijen u Domovinskom ratu u dobro smišljenoj udbaškoj uroti”, dok je uz Bruna Bušića ispisana cijela Udbina bilješka od 7. listopada 1957. godine.

Uz Stjepana Radića, u opširnoj povjesnici hrvatskog političara koji je preminuo 1928. od posljedica teškog ranjavanja u beogradskoj Narodnoj skupštini stoji “Dužnost braniti dom i Domovinu prestaje samo smrću”.

Na kraju murala, prije skretanja za župu Presvetog Srca Isusova, naslikan je i bijeli anđeo s križem i Torcidinim  potpisom “Th 1950”.

– Mural je radilo nas trideset, među nama i jedna torcidašica, točno sedam dana, više od deset sati dnevno, i ujutro i popodne. Htjeli smo time poručiti da Torcida ne zaboravlja hrvatske mučenike, a to su svakako Stjepan Radić,  Bruno Bušić, Miro Barešić i Zvonko Bušić.

I usto, nacrtali smo ga ne mjestu gdje prolazi brojni mladi, koje Torcida želi učiti povijesti, kad to već ne žele profesori – kazao je za Slobodnu Dalmaciju jedan od glavnih Torcidinih muralista, nakon što su završili oslikavanje murala.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari