Connect with us

Gospodarstvo

Doživite Martinje u Osječko-baranjskoj županiji

Objavljeno

-

Ilustracija

Legenda kaže kako je Martin, zbog kojeg se iz godine u godinu 11.studenog obilježava i slavi Martinje ili blagdan svetoga Martina, oduvijek bio osjetljiv na ljudsku patnju. Kao mladić, hladne je zimske večeri susreo promrzlog prosjaka zamotanog u poderane krpe koji je od Martina tražio milostinju; kako nije imao novca pri sebi, prepolovio je svoj plašt i dao ga siromahu da ne umre od hladnoće. Osim siromaha, Sveti Martin zaštitnik je vinara, vinogradara, vojnika, putnika te mnogih mjesta u Europi i Hrvatskoj.

U spomen na Svetog Martina, danas se, diljem Osječko-baranjske županije na dan sv. Martina njeguje tradicionalni običaj pretakanja mošta u mlado vino. Ima li, stoga, nešto ljepše od “krštenja vina” u rumenu pastelnu jesen kada se u mjestima u kojim je sveti Martin zaštitnik priređuju tradicionalne zabave koje ugriju srca brojnim mještanima, domaćim i stranim turistima?! Odličan je to pečat za polagani završetak ove vinogradarske godine koja je vinogradarima donijela još jednu u nizu iznimnih berbi.

S ponosom možemo govoriti o tome da vinari s područja Osječko – baranjske županije nastavljaju sa strategijom rasta i razvoja. Kako bi najbolje ostalo „kod kuće“, većinu vina prodaju na domaćem tržištu, ali u isto vrijeme otvaraju i nova inozemna tržišta jer njihove brojne osvojene nagrade i priznanja na međunarodnim ocjenjivanjima vina potvrđuju velike potencijale naših vina, a samim time i Slavonije, Baranje i Srijema.

Odvojite trenutak svog vremena i doživite Martinje u našoj Osječko-baranjskoj županiji. Proživite manifestaciju dobre kapljice, ali i izvrsne gastronomije koja će se održati 10. i 11. studenog 2018. godine. Prošetajte slavonskim, baranjskim i srijemskim vinogradima. Nazočite obredu krštenja mošta. Poslušajte zvuk slavonske tamburice. Degustirajte najbolja domaća mlada vina i kušajte bogatu gastronomsku ponudu. Ne dopustite da Sveti Martin koji je rođen oko 316. godine u Panoniji, a čije je ime nastalo kao umanjenica od imena Mars koji je bio rimski Boga rata ode u zaborav.

Gostoljubivost, srdačnost i smirenost naših ljudi dočekat će vas s entuzijazmom, razumijevanjem i predanošću jer smatramo da je unikatno vrijeme najviše što nekome možemo ponuditi, a upravo je ono iznimno važan temelj stvaranja veze između domaćina i turista koji teži razglednici na srcu po kojoj će ispisati osobne osvrte s našeg kraja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari