Pratite nas

Vijesti

‘Doživljaji Nisadetine Bosanca na GP Doljani’

Objavljeno

na

Nisad Selimović u tekstu napisanom za portal Protest.ba opisao je neugodno iskustvo s policajcima na hrvatsko-hercegovačkoj granici. Tekst prenosimo u integralnom obliku:

“Ulaskom u Evropsku uniju Hrvatska je možda promijenila štošta u političkom smislu – ni sam ne znam šta tačno jer težim da se ne bavim politikom, ali sociološki i geografski i dalje su ostali dio Balkana. Tamnog Balkana. Kako i zašto? Evo ovako:

Protekli vikend uputim se ka Jadranu. Nas dvoje, skromni pežo starije proizvodnje i peškiri. Hoćemo da se okupamo, popijemo kafu negdje na rivi, uhvatimo malo sunca. Nikakav zločinački plan nismo imali u svojim glavama, niti smo ga namjeravali sklopiti u vožnji do morske obale. Biometrijske pasoše oboje imamo već neko vrijeme i jedino što nismo imali je po 100 eura u džepovima. Igrali smo na kartu sreće, a i svakako smo se uputili tek na jednodnevni izlet. A i onaj njihov glavni u policiji je kazao, čitao sam u Jutarnjem, da neće biti rigoroznih provođenja pravila.

Polusatno čekanje u Doljanima i napokon kućica ili, bolje reći, kontejner. Bosanski pa hrvatski. Na prvom sve ok, prođi dalje – na hrvatskom: ‘Skrenite malo sa strane’. I mi skrenemo. I tu počinje, što bi rekla Piqueova mlada, ‘La Tortura’.

‘Hoćete malo izaći iz vozila, gospodine?’, upitao me ugodno popunjeni hrvatski graničar.

‘Hoću, zašto ne’, odgovorih i izađem iz vozila.

Od tog trenutka gospoda graničari su počeli roviti po svim stvarima koje su našli u autu, uključujući i lične torbe i torbice. Ok, sve vrijeme mislim, njihovo diskreciono pravo je da odrede ko je sumnjiv i koga će pregledati, skoro do gola. Zavrtjela mi se u glavi epizoda emisije ‘Bang up abroad’, gdje nesretnici dijele svoja iskustva nakon što zaglave u nekom inozemnom, često egzotičnom zatvoru. Ja u svojoj epizodi prepričavam, iz ćelije u Gornjem Vrgorcu, kako sam pao na granici sa tri sendviča i dvije banane.

‘Niko nije spomenuo da su sendviči na crnoj listi EU’, govorim u kameru.

Dok ja to dumam, oni rove i rove i rove… jedan mlađi, valjda nadobudan i pun energije sa netom završenog faksa (da li moraš ići na faks da bi rovio ljudima po autu?), odvaljuje tapacirung i gura prste gdjegod ima ikakva rupica. Kucka po plastici kao američki graničari u Tijuani. Pita da li imamo skrivenih putnika. U pežou u koji jedva dvoje stane da ih vidiš. Miče sjedišta naprijed, nazad, otvara pretince, sve vadi i baca nazad unutra. Bez imalo poštovanja prema tuđim stvarima.

Prelazi na zadnje sjedište. Diže, preklapa, vadi, miče… Uzima torbe, sve vadi iz njih i za svaku stvar pita šta je to ustvari. Otvara futrolu za slušalice, u kojoj su – gle čuda – slušalice, i pita ‘šta je ovo?’ Uzengije, htjedoh mu reći, ali navući ću još veći belaj. Pusti, mislim se, nek’ trkeljaju, valjda nam nije neko podmetnuo nešto dok smo spavali u Mostaru.

Ispostavilo se da nije, i nakon pola sata agonije nadomak Metkoviću, vraćaju nam pasoše i zahvaljuju. U autu haos, sjedišta nisu na svojim mjestima, u pretincima također sve razbacano, a naše torbe leže na podu između sjedišta. Ništa na svom mjestu. Bez objašnjenja, bez izvinjenja. Sa izrazito neprijateljskim stavom. Haj’, mislim se, samo nek’ smo prošli, daj da se okupam, biće bolje.

Nije bilo. Okupao se jesam, ali mi je i to more koje zapljuskuje obale njihove lijepe postalo u međuvremenu mrsko. Ušli jesu u EU, i očito su ponosni zbog toga, ali da su ostali na Balkanu – itekako jesu. Ko ne vjeruje, neka se proba samo vratiti po mraku u BiH, preko istih tih Doljana. Prilaz prijelazu nije osvijetljen i samo pomoću trikova možete pogoditi koja traka vas ne vodi u Neretvu ili direktno u kućicu. Pardon, kontejner. Ako je tako u EU, ja neću tamo. Nikad više”.

Nisad Selimović  / Protest.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Ivica Šola: Gospodine Plenkoviću, trebate se malo zamisliti

Objavljeno

na

Objavio

Kako je (tradicionalna) ljevica padom Berlinskog zida politički poražena i utopila se u bezličnost sveprisutnog političkog centrizma, sukladno Gramscijevu “receptu”, spas pokušava pronaći prebacujući se na područje kulture (kulturkamf) i obrazovanja.

Tako je i kod nas HNS, kao i SDP prije s Jokićem, inzistirao na tim resorima sa zadnjim motivom koji nemaju veze ni s kulturom niti obrazovanjem, već s preodgojem naroda i pojedinaca, rušenjem milenijskih vrednota i tradicija, zahvaćeni nietzscheanskim delirijem “prevrednovanja svih vrijednosti”. U tome, kako kod nas, tako i posvuda po svijetu, djeluju netolerantno i isključivo, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ideološka podvala

Podsjećamo da je Jokić kao uvrijeđena frajla dao ostavku samo zato jer se njegovu radnu skupinu željelo pluralizirati, dodati stručnjake i znanstvenike s drugih instituta i institucija, a on, koji se krio iza demagoškog slogana “struka, a ne politika”, u svojoj isključivosti to odbio, prema poznatom milanovićevskom “aksiomu” “ili mi ili oni”. Isti taj Milanović razotkrio je Jokićevo skrivanje iza “struke”, rekavši da je on njihov (politički) izbor, točnije njegovog savjetnika Nevena Budaka, zadnjeg šefa Komunističke partije na Filozofskom u Zagrebu.

Potom ministrica Divjak kao “nezavisna” zajedno s HNS-om uvjetuje Plenkovića, inzistirajući da oni vode glavnu riječ u reformi obrazovanja, da bi u “demokratskom i pluralnom” duhu počeli “čistke”, pri čemu je hajka na profesoricu Vican u duhu “tolerancije” zrcalo ljevičarske isključivosti i agresivnosti koje, naravno, pripisuju drugima, pa u ime slobode guše slobode, u ime tolerancije provode netoleranciju, u ime pluralizma nameću vlastiti svjetonazor na totalitarni način, gdje se svaki drukčiji glas etiketira, omalovažava i isključuje.

I njezina zavodljiva krilatica koja zvuči jako pametno “tehnologija, a ne ideologija” je čista ideološka podvala, jer promovira pristup koji bi i pripadnici ljevičarske frankfurtske škole, od Marcusea do Habermasa nazvali opasnim, upravo – ideološkim, ili pak glupošću na tragu fahidiotizma.

Kada je odgojno-obrazovna reforma u pitanju, s ljevice se rasprava vodila ili etiketama ili floskulama, manje argumentima, kao i prepotentno umišljenoj, samodoznačenoj mesijanskoj ulozi progresista nasuprot zatucanim tradicionalistima. Ove snobovske, progresističke ambicije ljevice Chesterton je još početkom prošlog stoljeća rasturio u samo dvije rečenice.

Prva: “I progresisti su tradicionalisti, samo pripadaju različitoj tradiciji.” I druga: “Što je to progresist? To je osoba koja vjeruje da je četvrtak bolji samo zato što dolazi poslije srijede.”

U ovu orwellovsku situaciju u kojoj je laž istina, čistke su tolerancija (Vican), totalitarizam i isključivost pluralizam, došla je u četvrtak poruka hrvatskih biskupa pod naslovom “Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji”, gdje upravo daju svoj prinos raspravi glede nastavnog uputnika (kurikul) i procesa reforme obrazovanja i odgoja.

Nasuprot niže spomenutoj isključivosti, biskupi se zalažu za pluralizaciju odgojno-obrazovnog procesa kada su svjetonazorske odrednice u pitanju (ne matematika, fizika, biologija…), kako to roditeljima jamči i naš Ustav, ne dirajući bilo kojoj svjetonazorskoj skupini u društvu da kroz građanski ili zdravstveni odgoj bira program koji želi, ali isto to ne može se uskratiti ni vjerskim zajednicama, budući da je sloboda savjesti temelj svakog demokratskog društva.

Kakva je to država?

Potom, u duhu najbolje sekularne tradicije, biskupi posebno ističu važnost humanističkih i društvenih znanosti u kontekstu razvijanja kritičkog mišljenja u pluralnim i demokratskim društvima, kao i istine o povijesti u kontekstu nacionalne memorije i identiteta, što su već istaknuli i mnogi javni intelektualci, napose Slaven Letica, upozoravajući da tehnika i tehnologija ne mogu razvijati “kritičku misao”.

I na koncu, u kontekstu tzv. Istanbulske konvencije i problematične, fluidne rodne teorije, biskupi nikome u pluralnom i demokratskom društvu ne osporavaju da sukladno tome odgaja svoju djecu, ali da isto ne mogu osporavati “vjerskim zajednicama da odgajaju djecu u skladu s vlastitim kršćanskim naukom”, jer je to kršenje hrvatskog Ustava i napad na slobodu vjeroispovijesti. U tom smislu, u demokratskom duhu, za razliku od ljevičarskih dogmi i dogmatizma i njihove (medijske) inkvizicije, pozivaju na javnu raspravu.

Poruka hrvatskih biskupa je otvorena, uključiva, tolerantna i nikoga ne vrijeđa. No ona ujedno zabrinjava i plaši iz jednog razloga. Tragikomično je da biskupi u Hrvatskoj 2017. godine nasuprot političarima i vlastodršcima (sekularnoj vlasti) moraju braniti temeljne sekularne vrijednosti zapadne civilizacije: pluralizam, slobodu kritičkog mišljenja, vjerske slobode i demokraciju. Naime, isto to su pod progonima branili i u totalitarnom komunističkom sustavu.

Nad ovom “opasnom” porukom, paradoksom, predsjednik Vlade treba se malo zamisliti: g. Plenkoviću, kakva je to država u kojoj biskupi brane sekularne i demokratske vrijednosti od sekularista (nominalnih) demokrata!?

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

 

HITREC: Hrvatska stenje od tereta veleizdajnika i sitnije medijske izdajničke klateži

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari