Connect with us

Dožupane Jeliću što ste radili od 1991. – 1997, godine??

Objavljeno

-

Upravo na dan obilježavanja  23.  obljetnice  masakra hrvatskih oružnika u policijskoj postaji Dalj, svirepo  pobijenih i masakriranih 01. kolovoza 1991. godine od strane  „JNA“ i domaćih četnika  mediji su objavili da je dožupan Osječko – baranjske županije iz reda srpskog naroda bio „načelnik veze“ srpske paravojske u mjestu Erdut.[su_spacer]

JelicTo je bila nepoznanica osječko – baranjskoj, a pogotovo široj hrvatskoj javnosti. Ovim saznanjem neugodno iznenađeni, moramo reagirati i  Hrvatska stranka prava OBŽ ovdje javno postavlja pitanje.

Kako je moguće da  čovjek koji je bio  dio jednog plana i vojske koja je za cilj imala komadanje i uništenje  Republike Hrvatske, koja je  napravila genocid u Vukovaru, koja je na jučerašnji dan prije 23 godine protjerala  gotovo sve nesrpsko stanovništvo iz Dalja, Aljmaša i Erduta, može obnašati tako  odgovornu i časnu dužnost dožupana jedne hrvatske županije?

 Javno postavljamo pitanje  dožupanu Jeliću  članu „Štaba sela Erdut“, što je  s imovinom protjeranih Hrvata iz Erduta koja je predana zemljoradničkoj zadruzi „Dunav – Erdut“ (kako stoji u dokumentu objavljenom u medijima).  Je li ta imovina sačuvana  i nakon mirne reintegracije vraćena njenim stvarnim vlasnicima? Gdje su završili traktori, kombajni i sva ostala imovina prognanih Hrvata.

 Drugo pitanje je  koja je uloga  dožupana Jelića u paravojnim strukturama za vrijeme srpske okupacijske paravlasti na  području općine Erdut? Budući u javno dostupnim životopisima  dožupan Jelić prešućuje i ne spominje razdoblje od 1990.  – 1997. godine javno ga pitamo što je radio u  tom razdoblju  i što nam može reći o  osobama koje su nestale ili ubijene, a takvih je   preko 300 na području današnje općine Erdut.  Obzirom na poziciju „Načelnika  veze“ vjerujemo da raspolaže informacijama i može štošta reći.

Načelno pitanje koje Hrvatska stranka prava postavlja  glasi: „Do kada će se u Hrvatskoj  temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na dužnosti birati ljudi  iz reda srpskog  naroda   koji su bili  sudionici pobune protiv  Republike Hrvatske i pri tomu najčešće bili dobro pozicioniran u tijelima te paravlasti?“

Mi u Hrvatskoj smo nažalost  imali  i saborskih zastupnika, bivših pobunjenika, što je  neprihvatljivo i nezabilježeno u demokratskom svijetu.

Itakako smo svjesni da izborne pravila nisu ovo pitanje riješila, stoga  predlažemo da se u svim idućim promjenama izbornih Zakona unesu odredbe koje bi priječile izborno kandidiranje osobama koje  su sudjelovale u pobuni protiv  Republike Hrvatske,

 jovan jelić načelnik veze

priopćenje HSP-a /Damir Kupanovac

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari