Connect with us

Događaji

DP: 79. obljetnica Bleiburške tragedije hrvatskog naroda: Počivali u miru Božjem!

Objavljeno

-

Zastupnik DP-a Stephen Nikola Bartulica sudjelovao je danas na komemoraciji za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta kod Središnjeg križa na zagrebačkom Mirogoju, gdje su državna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

15. svibnja započela je velika tragedija hrvatskog naroda, na poljima pokraj Bleiburga, u austrijskoj pokrajini Koruškoj krenuo je pokolj, a nakon njega Križni put i nove egzekucije diljem Hrvatske i Slovenije.

U poslijeratnoj Jugoslaviji o ovim se masovnim zločinima šutjelo, a ni danas nisu otkrivena i istražena bezbrojna stratišta i jame. Za ove zločine nitko nije odgovarao.

Zagrebački nadbiskup Kutleša u crkvi Muke Isusove u Maclju prošle je godine vodio svetu misu za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta. U propovijedi je istaknuo da je ovakva podmukla likvidacija ratnih zarobljenika okrutan zločin koji se ne može opravdati nikakvim izlikama.

„Ovi ljudi nisu brojevi, svaki je imao ime i prezime, osobnu povijest, zavičaj, užu i širu obitelj, ali još uvijek nema obilježenog i zaštićenog grobnog mjesta. Crkva je proglasila pravo na grob i naučavala stoljećima jer pitanje o grobovima nije stvar politike i svjetonazora, nego zahtjev humanosti, humanitarnosti, elementarnog ljudskog sažaljenja, ali i uljuđenosti“.

Hrvatski mučenici: počivali u miru Božjem!

Domovinski pokret

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas