Connect with us

Politika

DP nakon sastanka s HDZ-om: Usuglasili smo neke točke, sutra nastavljamo pregovore

Objavljeno

-

Foto: Hina

Dva sata pregovora između predstavnika Domovinskog pokreta i HDZ-a u utorak poslijepodne u Banskim dvorima oko formiranja nove Vlade i većine rezultiralo je usuglašavanjem nekih segmenata i dogovorom da će se sastati odmah sutra kako bi nastavili razgovarati o strukturi buduće Vlade.

“Mi smo iznijeli svoja programska načela, druga strana svoja, otprilike su nam oko 70-80 posto podudarne neke stvari, dogovorili smo puno toga, neki dio jest dogovoren, a neke stvari ćemo još sutra dogovoriti”, poručio je zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a i tehničkim premijerom Andrejem Plenkovićem te njegovim timom.

Uoči sastanka čelnik stranke Ivan Penava potvrdio je da su zainteresirani za četiri ministarstva, a Radić nakon sastanka nije htio o tome govoriti.

“Ne bih o tome pričao. Dogovor mora biti kompletan, sveobuhvatan. Sutra ćemo krenuti prijepodne, hoćemo li i što dogovoriti, o tom potom. Obrise nove parlamentarne većine imamo, ne možemo reći da je sve potpuno gotovo”, rekao je i dodao kako je to bio prvi pravi sastanak na kojem su razgovarali o resorima.

“Mislimo da možemo biti optimistični, ali hajmo pričekati do kraja”, naglasio je Radić, koji nije htio otkriti ni u kojim su se segmentima približili dogovoru.

SDSS i manjine nisu istoznačne, rekao je govoreći o tri zastupnika SDSS-a koji neće dati potpise Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje buduće Vlade niti sudjelovati u većini, što je bio glavni uvjet DP-a za nastavak pregovora s HDZ-om. Neki zastupnici nacionalnih manjina će dati podršku, najavio je Vladimir Bilek u ime njihova Kluba, ne otkrivajući koliko niti koji će to biti.

“Tko što uvjetuje, to su meni prvi glasovi”, rekao je, upitan je li točno da su liberalni koalicijski partneri HDZ-a uvjetovali suradnju time da DP ne dobije Ministarstvo kulture i medija te obrazovanja.

Nemojte brkati financiranje SNV-a i Novosti, kazao je na pitanje o ukidanju financija iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, o čemu su govorili ranije.

“Mislimo da ta vrsta novina nije primjerena da se financira iz Vlade. Nije mi jasno zašto vi podržavate kolege koji primaju novac iz Vlade, meni to nije prihvatljivo”, dodao je.

Novi sastanak, najavio je, bit će sutra u 10,30 sati. (Hina)

Milić (HDZ): Vjerujem da ćemo sutra u potpunosti postići suglasje oko većine i Vlade

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas