Connect with us

Politika

DP: Zbog kašnjenja izgradnje obalnih ophodnih brodova, treba nam lex specialis

Objavljeno

-

Foto: MORH/ M. Čobanović/ilustracija

Splitsko-dalmatinski Domovinski pokret i nezavisni županijski vijećnik Ivica Kukavica u petak su pozvali Vladu da nezavršene obalne ophodne brodove u Brodosplitu razmotri kao problem od nacionalne sigurnosti te da se s tim u vezi donese neka vrst lex specialisa, poput lex Agrokora.

“Tražimo da se donese poseban zakon, lex specialis kojim se neće ulaziti u pravni spor između vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a kojim će se obalni ophodni brodovi izuzeti iz Brodosplita i završiti njihova izgradnja u nekom drugom brodogradilištu”, rekao je na konferenciji za novinare povjerenik za splitsko-dalmatinski Domovinski pokret Marko Žaja.

Po njegovim riječima, problem Brodosplita je takav da “nadilazi uobičajene situacije” te je nužno za tu tvrtku napraviti lex specialis, kao što je bio slučaj s Agrokorom.

Zbog kašnjenja u izgradnji četiriju od pet ugovorenih obalnih ophodnih brodova, može biti ugrožena pomorska sigurnost Hrvatske, posebno preusmjeravanjem migranata iz Afrike prema Hrvatskoj.

“Politikom nove vlade Italije migranti više neće moći tako lako ući u Italiju i onda će brojni migranti iz Afrike, pa čak i azijskih zemlja biti preusmjeravani na pomorsku granicu prema Hrvatskoj, i tada će nastati veliki problem za Hrvatsku”, istaknuo je Žaja i dodao da je zbog toga potrebno žurno riješiti problem u zastoju izgradnje obalnih ophodnih brodova.

Nezavisni vijećnik Ivan Kukavica, koji je u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini partner Domovinskom pokretu, smatra kako bi trebalo osnovati agenciju za domovinsku sigurnost koja bi sprječavala zataškavanje problema u tvrtkama, kao što se dogodilo u Brodosplitu, a kao posljedica se pojavljuje sigurnosno ugrožavanje Hrvatske.

“Pitanje nacionalne sigurnosti je na vrlo niskoj razini”, upozorio je Kukavica, koji je general Hrvatske vojske u mirovini, a tijekom rata bio je pripadnik 4. gardijske brigade. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari