Pratite nas

Pregled

Dr. Andrija Hebrang: U 2019. želim Zakon o Vukovaru kojim bi se ukinuo teror ćirilice!

Objavljeno

na

Godina na izmaku u Hrvatskoj preslik je događaja u zapadnom svijetu. U fokusu je sukob suverenističke patriotske politike i globalizma.

Svjetlo s Pantovčaka zasjalo je istica­njem problema demografske kri­ze koja je, kako reče predsjednica “pitanje opstanka hrvatskoga na­roda i Hrvatske”, ističe o 2018. godini za Hrvatski tjednik dr. Andrija Hebrang, professor emeritus.

U jeku masov­noga iseljavanja predložila je te­matsku sjednicu Vlade, ali uzalud. Uz sadašnji in­deks nataliteta od 1,3 (djeteta po paru), a za opstanak naroda potrebno je 2,11 minimal­no, bez hitnih operativnih odluka prijeti nam da postanemo manjina u svojoj zemlji i to vrlo brzo.

S istog brda stigao je i kritički stav o Marakeškoj konvenciji, koja je nametnuta da umjesto interesa nacionalnih državnih politika preuzme re­guliranje migracija.

U njoj nema ni jedne obveze migranata, čak ni one o poštivanju običaja i zakona zemlje domaćina, ali postoje stotine prava. U člancima 42. i 44. izrijekom piše da ju moramo primijeniti (“we will implement”) pa su i gla­sine o neobveznom tekstu raskrinkane.

Na žalost, svjetlo s Pantovčaka zatamnjeno je najavom otpuštanja savjetnika g. Radeljića, s kojim smo Predsjednicu doveli do pobjede. Čvrsto vjerujemo da će i u novim kombinacijama predsjed­nica zadržati svoj suverenistički smjer.

Na drugom brdu, u Banskim dvorima, neprincipijelna lijevo-desna koalicija okrenula je reformu kurikula prema pogodovanju raznim dobavljačima umjesto sadržaju prilagođenom gospodarskim. potrebama.

Koalicija nije pokrenula ukidanje birokratskih barijera poduzetnicima i značajno financijsko rasterećenje poslova­nja pa smo po investicijama i po rastu BDP-a posljednji u EU.

Na žalost, nije pokrenuto ni liječenje, najveće rak rane, zdravstva koje grca u više od osam milijarda duga. Ima novca za robote, ali nema za analizatore krvi i stimulirajuće plaće osoblju. Umjesto demokracije, uveli smo postizbornu kalkulaciju.

To je zapreka reformama! Političari sličnoga svjetonazora imaju prednost pred mješavinom ideologija jer ne troše vrijeme na prepucavanja već rade posao. Negativnu ukupnu ocjenu spašava jačanje Hrvatske vojske, što je temelj svekolikog razvoja zemlje.

U Novoj godini priželjkujem i Zakon o Vukovaru, s kojim bi se barem djelomično odužili gradu koji je slomio kralježnicu srpskom agresoru i omogućio oslobađanje Hrvatske.

U tom zakonu treba izjednačiti nastavne programe u srpskim školama s hrvatskim programima, ukinuti teror ćirilice, koju smo nalazili na svakoj ispaljenoj granati i proglasiti barem petogodišnje oslobađanje vukovarskih tvrtki i ustanova od po­reza na dohodak i dobit te od doprinosa.

Novac treba naplatiti od tužbe Srbiji i Crnoj Gori za ratne gospodarske štete koje su stručnjaci procijenili u visini od 9 izgubljenih BDP-a ili oko 300 milijarda dolara.

Hrvatski tjednik

 

Hebrang: Neprocesuiranje zločina nije problem samo Vukovara već cijele Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Pregled

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi prijavljena za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima u Vukovaru 1995.

Objavljeno

na

Objavio

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi kazneno su prijavljeni za ratni zločin zbog sumnje da su na području Vukovara 1995. mučili i tukli hrvatske civile i ratne zarobljenike, no obojica nisu dostupni hrvatskim tijelima progona.

MUP je u četvrtak priopćio da su osječko-baranjski policajci iz Odjela za ratne zločine, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim srbijanskim i 55-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičeni su da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata te onih o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tako se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995., kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

Ratnog zarobljenika u podrumu mučili elektrošokovima, izgladnjivali, uskraćivali mu vodu

Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika srbijanskih paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao tako što su ga šakama i nogama te palicama udarali po cijelom tijelu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, kažu u MUP-u.

Njega i 55-godišnjaka, koji je zapovijedao spomenutom paravojnom postrojbom u sastavu tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, tereti se da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila.

Riječ je o zaposlenicima komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka koje su pripadnici paravojnih formacija podređenih spomenutom 55-godišnjaku 24. lipnja 1995. protupravno lišili slobode te ih prevezli u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru.

Jedan od otetih civila i danas se vodi kao nestala osoba, sumnja se da je ubijen 

Nakon toga su ih odveli u kuću u Vukovaru gdje su ih dvojica osumnjičenika grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od njih prevezli u prostorije 35. slavonske brigade tzv. Vojske Republike Srpske Krajine u Dalju, a nakon toga i u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995.

Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je ubijen uslijed grubog fizičkog zlostavljanja. Njegovo tijelo niti posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Protiv dvojice osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

(Hina)

 

Bujica: VJEROVALI ILI NE; Lik iz HRT-ove ankete o ćirilici u Vukovaru je poručnik okupatorske vojske! (VIDEO)

 

 

 

Penava: I dalje stojim iza tvrdnje da je Vukovar ‘epicentar puzajuće velikosrpske agresije’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Zdravku Mustaču potvrđeno 40 godina zatvora

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je bivšem čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču u travnju izrekao 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Muenchena 1983. godine, zbog čega ga je njemački sud ranije osudio na doživotni zatvor.

Nakon odluke velikogoričkog suda, koji je 40-godišnju kaznu izrekao ‘prevodeći’ njemačku presudu u hrvatski pravni sustav, Mustač je podnio žalbu, a Vrhovni sud ju je odbacio kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu. Obrana stoga Mustača u hrvatskom zatvoru očekuje početkom rujna.

Budući da je Vrhovni sud zaključio kako “ne postoje razlozi zbog kojih osuđenik pobija prvostupanjsku presudu te da pri ispitivanju prvostupanjske presude nisu nađene povrede zakona na koje ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, to je žalba osuđenog odbijena kao neosnovana”, izvijestio je Vrhovni sud na svojoj internetskoj stranici.

Zajedno sa 77-godišnjim Mustačem na njemačkom sudu je zbog istog zločina osuđen i Josip Perković (74) koji je 11. srpnja izručen Hrvatskoj.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru.

Obrazlažući odbijanje Mustačeve žalbe Vrhovni sud je ustvrdio da činjenica što je Perkoviću “u drugom postupku priznanja strane sudske odluke za isto kazneno djelo i na temelju iste strane presude izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina”, nema nikakvog utjecaja na ovaj postupak. Mustač je, pak, tvrdio da je različitim kaznama došlo do nejednake primjene zakona i povrede ustavnih načela o jednakosti građana pred zakonom.

Vrhovni sud podsjeća da i kada je potvrđivao kaznu zagrebačkog Županijskog suda u Perkovićevu slučaju “jasno izrazio stav da je tom prvostupanjskom presudom u pogledu visine kazne” povrijeđen kazneni zakon u korist osuđenog Perkovića, “koju pogrešku Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, bez žalbe državnog odvjetnika, nije mogao ispraviti”.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava od kojega očekuju da zatraži novo suđenje.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat kazala je da Vrhovni sud svoju odluku mora dostaviti na prijevod prvostupanjskom sudu koji ju šalje u Njemačku, nakon čega se dogovara predaja Hrvatskoj gdje će, kao i Perković, odslužiti kaznu. Očekuje da bi, s obzirom na rokove, Mustač u hrvatskom zatvoru trebao biti početkom rujna.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari