Connect with us

BiH

Dr. Dragan Čović: Do kraja siječnja ćemo predati zahtjev za članstvo u EU i imati osnove izbornog zakona

Objavljeno

-

Uvjeren sam da ćemo do kraja prvog mjeseca 2016. godine, dakle, u narednih 30-tak dana, predati zahtjev za članstvo u EU

[ad id=”93788″]

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović izrazio je danas uvjerenje da će BiH do kraja siječnja 2016. godine, dakle, u narednih 30-tak dana, predati zahtjev za članstvo u EU što bi početkom 2017. značilo i kandidatski status.

– Svima želim čestitati Božić kao i dolazeću 2016. godinu uvjeren da smo počeli raditi dobar posao u ovoj odlazećoj godini i da bi naredna konačno mogla biti bolja za sve žitelje BiH. Siguran sam da je ovaj božićni prijem odraz jedne topline Božića. Vjerujem da mnogi danas žive jako teško u BiH, da teško razmišljaju kako će osvanuti sutrašnji dan, kako će se prehraniti ali to je realnost BiH. Na nama je da budemo mnogo više angažirani da promijenimo takvo stanje u BiH, poručio je dr. Čović na božićnom prijmu kod nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, javlja Anadolija.

Izrazio je uvjerenje da će i ovaj Božić, kao i Nova godina proći u miru u svim obiteljima.

– Uvjeren sam da ćemo do kraja prvog mjeseca 2016. godine, dakle, u narednih 30-tak dana, predati zahtjev za članstvo u EU. Vjerujem da danas imamo sve preduvjete da tako nešto možemo kazati iako su različita stajališta u Europi oko proširenja, itd… Međutim, BiH upravo želi to vrijeme iskoristiti za ovaj svoj put ka EU. To bi značilo predaju te aplikacije do kraja siječnja, a početkom 2017. kandidatski status, istaknuo je dr. Čović.

Izrazio je uvjerenje da je “samo do nas i ne trebamo se previše osvrtati hoće li netko govoriti da nema proširenja i da jednostavno trebamo kod nas graditi ambijent”.

– Ako to uspijemo vjerujem da će se paralelno s tim otvoriti i mnoga investicijska područja u BiH jer sam također siguran da ćemo u šestom mjesecu dobiti poziv da aktiviramo Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP). A to onda ohrabruje mnoge investitore da mnogo slobodnije i ohrabrenije dolaze u BiH. Mi moramo reorganizirati BiH, naglasio je dr. Čović.

Prema njegovim riječima, za njega je pravi uspjeh ako oni do kraja prvog mjeseca budu imali nacrt izbornog zakona čitavog zakonodavstva.

– Da u njemu bude ugrađena i presuda Ustavnog suda BiH za Grad Mostar i odluka Suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci i mnoga druga tehnička pitanja. Ako bi mi to uspjeli usuglasiti onda ćemo prepustiti da u Parlamentu vjerojatno do kraja drugog, trećeg mjeseca sve to skupa bude usvojeno, rekao je dr. Čović.

Kako kaže, SDA i HDZ zajedno rade na traženju rješenja i za Sejdić-Finci i za Grad Mostar i mnoga druga pitanja.

– Mi ćemo to samo raspraviti do jedne mjere, a onda ćemo prepustiti interresornoj grupi da ona završi posao. Siguran sam da ćemo do kraja prvog mjeseca imati osnove izbornog zakona. Ne vidim nijednog razloga, pošto imamo snažnu parlamentarnu većinu na razini BiH da to ne bude usvojeno do kraja drugog ili trećeg mjeseca, smatra dr. Čović. (Večernji list)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari