Connect with us

BiH

Dr. Dragan Čović: Hrvati su dovedeni u takvu poziciju da više ne mogu odlučivati ni o svojoj sudbini

Objavljeno

on

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović uputio je dramatično pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i veleposlanicima svih zemalja i organizacija članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC-a) u BiH.

Kao hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH u čije primarne obveze spada skrb o legitimnim interesima i potrebama Hrvata, jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH, obraćam se Vama kao ovlaštenim predstavnicima država koje nose neporecivo najveći dio međunarodne odgovornosti za postojeće stanje u BiH, uključujući i pitanje ustavno zajamčene ravnopravnosti njenih konstitutivnih naroda, napisao je dr. Čović u pismu međunarodnim diplomatima čije detalje otkrivamo, piše Večernji list BiH.

U pismu se osvrće i navodi drastične primjere kršenja prava Hrvata u BiH, načine na koje se to radilo do sada i još uvijek radi. – Primjeri lišavanja Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, nažalost su izrazito brojni, naglašava dr. Čović.

Obraća se veleposlanicima PIC-a u trenutku, kako je naveo, u kojem su predugo taloženi i nerješavani sustavni problemi BiH, po tko zna koji put, na dramatičan način došli do izražaja i ugrozili ne samo političku stabilnost i budućnost BiH nego i stabilnost cijele regije. – Neosporna je činjenica kako su Hrvati, unatoč Ustavom zajamčenoj punoj jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH, u posljednja dva desetljeća sustavno lišavani svojih legitimnih prava koja su u pravnom smislu nedvojbeno zajamčena Daytonskim, a prethodno i Washingtonskim sporazumom.

Podsjećam vas da su države koje predstavljate jamčile provođenje tih sporazuma kojima je prekinut razarajući rat u BiH i koji su temelj njezina ustavnog poretka i suvereniteta, navodi se, između ostaloga, u pismu. – S obzirom na to da ni jedna od spomenutih anomalija nije nastala voljom legitimnih predstavnika Hrvata, već upravo suprotno, njihovim snažnim prosvjedima i mnogo puta ponavljanim energičnim pozivima da se pobrojane zlouporabe eliminiraju, u cijelosti odbijam bilo kakvo pripisivanje odgovornosti Hrvatima za aktualnu krizu u FBiH i BiH.

Tu krizu nedvojbeno smatram izravnom posljedicom simultanog i sustavnog provođenja separatističkih i unitarističkih politika koje ne ugrožavaju samo jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata već i elementarnu stabilnost, pa i opstojnost BiH kao države.

S punom odgovornošću tvrdim kako hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma ni unitarizma, već čvrsto i dosljedno zagovara kombinaciju konsocijacijskih i federalističkih načela ustroja koji jedini mogu osigurati održivost BiH, te punu konstitutivnost i jednakopravnost na cijelom njezinu teritoriju, ne samo pripadnicima triju konstitutivnih naroda nego i svim građanima BiH koji se ne smatraju njihovim pripadnicima.

Upravo bh. Hrvati, usuđujem se reći, jedini iskreno svoju domovinu vide isključivo kao zemlju vrijednosti koje baštini Europa, a osobito Unija kojoj toliko težimo i želimo biti njezin dio. Baš to i jest bio motiv da upravo mi budemo pokretači i nositelji ovoga zahtjevnog procesa integriranja, kao jednog od najbitnijeg čimbenika koji će jamčiti stabilnost i opstojnost BiH, navodi se u pismu. Dr. Čović na kraju u poruci PIC-u izražava nadu kako će u cijelosti sagledati ozbiljnost postojeće situacije u BiH, njenu ukupnu pozadinu i rizike koje proizvodi, kao i da će uvažiti značaj gore navedenih načela i institucionalnih mehanizama za trajnu stabilizaciju prilika u BiH, kako bi BiH konačno mogla dati svoj puni doprinos regionalnoj i europskoj stabilnosti.

Najdrastičniji primjeri kršenja prava Hrvata u BiH

1. Predsjedništvo BiH – Izbor hrvatskog člana

Nelegitiman izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka u dva mandata, omogućen drastičnom zlouporabom odredaba postojećeg Ustava i Izbornog zakona kroz političke postupke oštro suprotstavljene samom Ustavu i odredbama o ravnopravnosti naroda. Bošnjaci, naime, mogu presudno utjecati na izbor Hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Faktički, mogu potpuno samostalno, bez ijednog hrvatskog glasa izabrati Hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok Hrvati ne mogu na bilo koji način bitno utjecati na izbor Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

2. Zloupotrebe amandmana – Klub Hrvata u Domu naroda

Teške zloupotrebe amandmana na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH koje su donijeli strani dužnosnici, a koji su rezultirali vladama suprotno volji legitimnih političkih predstavnika najmanje 70 % bh. Hrvata. Još su na snazi sporna pravila po kojima glasovima Bošnjaka može biti izabrana 1/3 izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a 1/3 po klubovima dovoljna za imenovanje Predsjednika i Vlade FBiH (primjer tzv. Alijanse i Platforme). Neprihvatljiv je rizik da, ako Bošnjaci tako odluče, Hrvati nemaju utjecaj na odlučivanje u Domu naroda Parlamenta FBiH, ni na izbor i imenovanje predsjednika i Vlade.

3. Izmjene ustava – Odluke bez glasova Hrvata

Nametnute izmjene Ustava FBiH kojima je ravnopravna zastupljenost Hrvata u tijelima izvršne vlasti FBiH i njihova mogućnost ravnopravnog odlučivanja u tim tijelima stavljena u izravnu ovisnost o volji političkih aktera koji predstavljaju interese Bošnjaka. Ako Hrvati i uspiju imati svoje legitimne predstavnike u Vladi FBiH, kao što je to sada slučaj, postojeća pravila i odnos snaga u Vladi stavlja ih u inferioran položaj jer Vlada FBiH može donositi sve odluke bez njihovih glasova, dok, s druge strane, niti jedna njihova odluka ne može biti usvojena bez pristanka bošnjačkih ministara u Vladi FBiH.

4. Zloupotreba – RTV servis, prihodi, nadležnosti

Zloupotrebe spomenutih institucionalnih promjena na način koji izravno šteti egzistencijalnim interesima Hrvata, od nepravedne raspodjele prihoda od neizravnih poreza, preko prostornog planiranja i neravnopravnosti na razini Javnog RTV sustava, pa do uspostave neustavnih ministarstva u Vladi Federacije BiH i općenito uzurpiranja županijskih nadležnosti u korist entitetske razine vlasti na kojoj bošnjački politički predstavnici mogu suvereno i samostalno odlučivati i vladati.

Rješenje: Više načina i modela

Jednakopravnost se može ostvariti na više načina i kroz više različitih modela. Jedan od njih je unutarnja teritorijalna reorganizacija FBiH, drugi dosljedna federalizacija cijele BiH kroz uspostavu tri ili više federalnih jedinica u kojma bi sva tri naroda bila konstitutivna, ali u kojima bi na simetričan način jedan od konstituivnih naroda imao većinsku poziciju.

Hrvatsko pitanje

Hrvatsko pitanje može se riješiti i bez teritorijalnog preustroja. Za to je dovoljno kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona vratiti dio prava koja im je pružao Washingtonski sporazum, odnosno tekst izvornog Ustava Federacije BiH. One reforme koje su bile pozitivne i nisu kompromitirale konstitutivnost ne treba dovoditi u pitanje.

Položaj Hrvata danas u BiH

Danas Hrvati nemaju nikakve mogućnosti utjecati na prekid političkih procesa pogubnih za opstojnost BiH (politike podjela i unitarističko-asimilacijske politike), pa ni ravnopravno odlučivati o svojoj političkoj sudbini. Put kojim sad ide BiH ne ovisi o Hrvatima, čega su žrtve i oni sami i njihova država BiH koju kao konstitutivan i državotvoran narod priznaju, poštuju, vole i grade.

Sustavni problemi

Obraćam vam se u trenutku u kome su predugo taloženi i nerješavani sustavni problemi ove zemlje, po tko zna koji put na dramatičan način došli do izražaja i ugrozili ne samo političku stabilnost i budućnost BiH nego i stabilnost cijele regije.

Posljedice i rizici

Zbog sustavne i povremene eskalacije problema, te zbog težine posljedica i rizika koje sada proizvode, kako za Hrvate tako i za BiH u cjelini, osjećam potrebu i na ovaj način ukazati na karakter i genezu tih problema, a posebice na odgovornost svih aktera koji su doveli do njihovog nastanka, održavanja i pogoršanja.

Politički stavovi

Ozbiljnost situacije, kao najodgovornijeg političkog predstavnika bh. Hrvata, obvezuje me da jasno i glasno izrazim političke stavove ogromne većine moga naroda kojeg predstavljam.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR