Connect with us

Reagiranja

dr. Josip Stjepandić: Reagiranje na članak “Die Zeit”

Objavljeno

on

Dr. Stjepandić: „Die Zeit“ bi drugi put trebao dati riječ „glupim turistima“, a ne novinarki koja svuda vidi samo mržnju i šovinizam

Internetsko izdanje njemačkog tjednika Die Zeit, objavilo je 17. studenoga, dan prije 25. obljetnice tragedije u Vukovaru, članak pod naslovom “Mržnja prema Srbima u špici sezone”. U članku novinarka Ana Marija Pasic navodno opisuje svoje ljetovanje u Hrvatskoj gdje se tada slavio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja.

Na ovo je reagirao dr. Josip Stjepandić u pismu koje prenosimo u cijelosti:

Štovani dame i gospodo,

Vaš članak „Mržnja prema Srbima u glavnoj sezoni“ (http://www.zeit.de/kultur/2016-11/kroatien-jugoslawienkrieg-balkankrieg-kindheit-10nach8 ) nedvojbeno otkriva jednu stvar: autorica rado poseže za flašom i cigaretama – po najvećoj ljetnoj vrućini i to od ranoga jutra!

Znatna količina različitih vrsta alkohola uz dodatak drugih narkotika izgleda je izazvala potpuni misaoni kaos, koji je teško razvezati. Autorica je započela s Donaldom Trumpom i završila svojom srdžbom prema svakoj „na nulu“ ošišanoj glavi i „glupim turistima, koji ništa ne razumiju.“

Možda „glupi ljudi“ naprosto premalo piju, te ne konzumiraju hašiš!?

Jedno je jasno: iz nekog svog razloga Vaša autorica Ana Marija Pasic mrzi Hrvatsku do dna duše. Samo iz tog razloga izmišlja „nasilno protjerivanje (kao da postoji nenasilno protjerivanje!) 250.000 Srba“ godine 1995, koje se navodno svake godine slavi 5. kolovoza.

Stvarnost je potpuno drugačija: toga dana je oslobođen dio Hrvatske, koji su bili okupirali Srbi. Oko 100.000 Srba napustilo je Hrvatsku tih dana, jer nisu htjeli prihvatiti hrvatsku vlast. Polovica njih se poslije predosmislila i vratila u Hrvatsku. Da je hrvatske vlast tada dulje oklijevala, onda ne bi samo Hrvatska ostala u ratnome stanju s 300.000 prognanika, nego bi srpski ratni stroj nakon Srebrenice pregazio i enklavu Bihać te tamo vjerojatno počinio jos veće krvoproliće nego u Srebrenici (15.000 žrtava).
To je bio povijesni događaj bez presedana da vojska naoružana do zuba (preko 500 tenkova, preko 20 ratnih zrakovlova) naprosto petama dade vjetra i pritom gazi svoje vlastito stanovništvo (više u filmu: https://www.youtube.com/watch?v=n5FKsle2b1A&oref=https%3A%2F%2F www.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dn5FKsle2b1A&has_verified=1). Nekoliko dana kasnije se čak Slobodan Milošević, tadašnji srbijanski predsjednik i prema tome njihov vrhovni zapovjednik, narugao da je tzv. Srpska Vojska Krajine pobjegla kao skupina zečeva. Tu ciničnu usporedbu hrvatski matematičar Josip Pečarić, trenutačno najproduktivniji svjetski znanstvenik po metodologiji researchgate (https://www.researchgate.net/profile/Josip_Pecaric), uzeo je za povod da napiše satiričnu knjigu o tome tobožnjem genocidu: „Hrvatski genocid: napravili zečeve od Srba“. Šteta, da se Vasa autorica nije nimalo informirala.

Vojno-redarstvena akcija „Oluja 95“ bila je predmetom postupaka pred oba međunarodna suda u Den Haagu, koji su okončani oslobađajućim presudama za Hrvatsku i njezine vojne zapovjednike. Da te operacije nije bilo, onda vjerojatno ne bi bilo niti Hrvatske u EU. Je li to činjenica, koja Vašu autoricu tako strašno smeta?

Koliko je „šovinizma, rasizma i netrpeljivosti” u Hrvatskoj najbolje mogu provjeriti onih 2 milijuna njemačkih te 8 milijuna drugih turista, među kojima su i Srbi, koji svake godine posjećuju Hrvatsku i uživaju u čarobnim prirodnim ljepotama i velikodušnim domaćinima. Ostaje nada da će ugledni medij poput „Die Zeit“ drugi puta radije dati riječ „glupim turistima“, među koje se broji i potpisnik ovog pisma, nego razuzdanoj konzumentici raznoraznih narkotika, koja svuda vidi samo mržnju i šovinizam. Zdravim i trijeznim ljudskim razmišljanjem ovaj se klevetnički članak ne da objasniti, pogotovo što je objavljen više od tri mjeseca nakon „traumatičnog doživljaja“, točno na neslužbeni dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata 18. studenog kada se „pojedninačni akti genocida prema nesrpskome stanovništvu u Vukovaru” (tako stoji u presudi Međunarodnog suda u Den Haag-u protiv Srbije iz 2015. godine) obilježavaju po 25. put.

Vaš je mrežni posluživač ovih dana sigurno zatrpan dopisima uvrijeđenih Hrvata. Prav Vam budi i ostaje nada da će te imati dovoljno hrabrosti za ispriku.

Sa štovanjem
Dr. Josip Stjepandić
Oleanderweg 25
64625 Bensheim

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari