Pratite nas

Herceg Bosna

Dr. Juraju Njavri – Velika zlatna plaketa!

Objavljeno

na

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, dodijelila je posthumno “Veliku zlatnu plaketu” dr. Juraju Njavri, (Cerovica, Neum, 2. srpnja 1938. – Zagreb, 15. rujna 2008.),  u znak sjećanja na ovog istaknutog hrvatskog domoljuba, za sve  što je učinio za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

 

dr-njavro-priznanjePostao je poznat kao legendarni kirurg i junak ratne vukovarske bolnice, u kojoj je ostao do 18. studenoga 1991., odnosno do kraja opsade ovoga grada, nakon čega je zatočen u srpskom koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici.

Obnašao je tri dužnosti kao ministar. Bio je ministar zdravstva, za humanitarna pitanja te ministar hrvatskih branitelja, dok je u Hrvatskom saboru bio zastupnik u tri mandata.

Nositelj je mnogih odličja, priznanja i zahvalnica, bio je na čelu Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991., a o svom ratnom putu objavio je i knjigu “Glava dolje, ruke na leđa”.

Priznanje će biti  uručeno članovima njegove obitelji, na sam dan rođenja dr. Juraja Njavre, tj.  u srijedu, 2. srpnja u 11 sati, u Domu specijalne policije u Zagrebu, Trg žrtava fašizma 1.

Da se ne zaboravi!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Herceg Bosna

Obavijest vlasnicima – U Mostaru od ponedjeljka počinje evidentiranje adresa

Objavljeno

na

Objavio

Grad Mostar obavještava vlasnike ili korisnike kuća, stanova i poslovnih prostora na području grada da će se od 13. srpnja do 30. rujna obavljati evidentiranje postojećih adresa, odnosno ulice i kućnog broja.

Evidentiranje adresa provodi se u svrhu uspostave adresnog registra, što će u konačnici omogućiti korištenje podataka o adresama u svakodnevnom životu (hitna pomoć, vatrogasci, dostava pošte, taxi služba, mogućnost GPS navigacije i slično), kao i kod različitih administrativnih procedura poput prijave prebivališta građana, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.

Adrese će evidentirati povjerenici mjesnih zajednica u suradnji s djelatnicima Gradske uprave i Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

“Ovim putem pozivamo vlasnike ili korisnike nekretnina na suradnju s povjerenicima mjesnih zajednica u smislu pristupa objektima kao i davanja potrebnih informacija koje će biti tražene od njih kako bi oni mogli pravilno izvršiti evidentiranje adresa sukladno Zakonu o načinu označavanja i evidenciji naseljenih mjesta, ulica, trgova i kućnih brojeva”, stoji u priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Mještani pograničnih područja u ZHŽ-u i RH traže izuzimanje od samoizolacije

Objavljeno

na

Objavio

Stanovnici BiH koji dolaze iz Zapadnohercegovačke županije, odnosno Ljubuškog, Gruda, Širokog Brijega i Posušja te općina i gradova u Hrvatskoj – Vrgorca, Imotskog, Metkovića i Ploča pokrenuli su online peticiju kojom od Vlade ZHŽ-a, Vlade RH, Uprave civilne zaštite ZHŽ-a te Nacionalnog kriznog stožera RH da za njih ne uvode mjere samoizolacije, piše Večernji List BiH

– Ovim putem, a u povodu najave ponovnog uvođenja samoizolacije za osobe koje dolaze s teritorija BiH u RH, tražimo da se od eventualnog uvođenja samoizolacije pri ulasku u RH izostave osobe koje imaju prebivalište u navedenim gradovima u BiH zbog extremno dobre epidemiološke situacije u toj županiji kao da se i žiteljima gore navedenih gradova iz RH dopusti ulazak na teritorij ZHŽ-a bez obveze odlaska u samoizolaciju pri povratku u RH .

Gore navedene navode možete provjeriti u svakodnevnoj statistici novozaraženih i trenutačno zaraženih u ZHŽ-u te se uvjeriti u nepotrebnost stavljanja žitelja ovih gradova u samoizolaciju.

Kako ne bi došlo do zloporabe, uvjet za prelazak je prebivalište u navedenim gradovima u trajanju najmanje godinu dana ili dokaz u o boravku u njima posljednjih godinu dana – navodi se u tekstu online peticije te dodaje kako i Grad Čapljina, iako je u Hercegovačko-neretvanskoj, a ne u Zapadnohercegovačkoj županiji, ima svega dva zabilježena slučaja zaraze koronavirusom pa su navedeni u peticiji zamoljeni da se uzme u obzir kako su i mještani toga grada čije područje također graniči s RH oslobode mjera samoizolacije ako budu uvedene za putnike koji iz BiH ulaze u Hrvatsku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari